Samfundsfag

Hjælp!!

22. november 2011 af smisch

Hej^^ jeg skal lave nogle forskellige opgaver, men har problemer med en af de første opgaver. Jeg håber virkeligt, at jeg kan få noget hjælp. opgaven lyder:


Hvad kan der af nedenstående tabel udledes vedr. statens valg af
afgiftsforhøjelse (hvilken afgiftsforhøjelse bør staten vælge?)
Udledningen skal ledsages af beregninger vedr. priselasticitet.

                       Pris før             Pris nu                        Efterspørgsel før                     Efterspørgsel nu
1 l. Cola          kr. 17,-             kr. 18,25                         50 l.                                                45 l.
1 l. Benzin       kr. 11,75          kr. 13,00                          400 l.                                            350 l.


Efterspørgslen er gennemsnit pr. skatteyder.

 

 

 


Brugbart svar (3)

Svar #1
22. november 2011 af Walras

Det kommer vel an på, hvad de ønsker at begrænse. Afgifter sker forhåbentlig ikke kun for at finansiere velfærd, for så var der altså ikke-forvridende skatter, der kunne inddrages i stedet.

Udregn priselasticiteterne ved formlen:

εp=(Pris før / mængde før)*(ændring i mængde / ændring i pris)

eller matematisk

 εp=p0/q0*Δq/Δp,

dvs 

 εpCola=17/50*(45-50)/(18,25-17)=-1,36,

der udtrykker, at efterspørgslen efter cola falder med 1,36 pct., når prisen øges med én pct.

Du kan selv udregne priselasticiteten på benzin, men du vil få, at den er mindre.


Svar #2
22. november 2011 af smisch

Kan det godt passe, at priselasticiten for benzin bliver -1,175??? ......og hvad kan man skrive til facitene??? Hvordan skal man sætte tekst på?? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. november 2011 af Walras

Overvej, hvordan du skal tolke tallene intuitivt. Jeg gav en version i mit indlæg. Overfør det til at beskrive statens valg af afgift.


Svar #4
22. november 2011 af smisch

Okay det vil jeg prøve, mange tak^^


Skriv et svar til: Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.