Psykologi

hjælp!!

15. december 2011 af sørensørensen1 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

hey med jer.

Sidder med en opgave der omhandler børneopdragelse, og konsekvenser for barnet at blive opdraget med disse opdragelsesformer, den demokratiske, laissez faire og den autoritære. (Både negative og positive konsekvenser)

håber nogle vil hjælpe, mange tak på forhånd


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. december 2011 af Booklover (Slettet)

Laissez faire -> stor frihed, mulighed for at fremme selvstændighed, spontanitet, individualitet og egen holdningsdannelse uafhængig af forældrene, men ligeledes manglende faste rammer og struktur i dagligdagen/opdragelsen, særligt i dagens senmoderne samfund, hvor det aldrig har været sværere for de unge at skulle vide, om deres valg i livet er de rigtige. 

Autoritative -> stor kontrol/autoritær parental styring, manglende/begrænset/indskrænket mulighed for selvstændighed og egen holdningsdannelse uafhængig af forældrene, børnenes holdninger/meninger tages ikke i betragtning, ringe individualitet, til gengæld faste rammer/stuktur og stort forældernærværd, hvilket måske for nogen kan skabe tryghed og stabilitet i et hurtigt og konstant foranderligt samfund. 

Demokratiske -> både stuktur og mulighed for løsrivelse/selvstændighed/dialog mellem børn/forældre, der forhandles/indgåes kompromisser og børnene anskues som ligeværdige iforhold til forældrene - familien er et team, men med plads til individualitet. Ulemper ... hmmm ... måske at børnene tillægges et ansvar, fornuft og modenhed, som de ikke er parate til at bære/leve op til eller at alle søger at få deres vilje igennem i familien. Hvis man er godt til at argumentere for sine synspunkter/holdninger vil ens vilje blive gennemtrufet - formuleringsevne og argumentationskundskaber skal være gode. Måske at familiemedlemmernes store frihed til selvrealisering også kan skabe en anarkistisk og usammenhængende familiestruktur i praksis, eller hvor der pga. den store individualisering ikke er nogen nævneværdig samhørighed når familiemedlemmerne er sammen - alt er blot rutiner/ritualer/kompromisser/egeninteresser. 

Bare et bud :)

Se fx også: 

http://samfnu.systime.dk/fileadmin/filer/Tekster/Emne2/msk_t_fam_senmod_samf.pdf

 


Svar #2
17. december 2011 af sørensørensen1 (Slettet)

mange tak booklover. Kunne du evt. give mig en definition på begrebet "normer"?

Takker på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. december 2011 af Booklover (Slettet)

Norm = uskrevne/nedskrevne forventninger/konventioner/retningslinjer for et individs handlen/ageren/adfærd/interaktion/samkvem med andre individer i givne sociale sammenhænge, som bevidst/ubevidst via socialisering påvirker individets opførsel, påvirket af en given kultur, traditioner, historisk tidsperiode, en given situation med et givent antal individer (med en given alder, køn, status i samfundet, osv.) mv. i et givent geografisk område. Når normerne overtrædes/der forekommer afvigelser fra de uskrevne/nedskrevne fastlagte normer vil der finde et normbrud sted, hvilket kan medføre en kulturel ændring ved vedvarende normbrud, hvorved der evt. vil etableres nye normer i et givent socialt fællesskab som erstating for de forhenværende brudte normregler, hvilket således bevarer/fastholder det sociale fællesskab i en ny form. 

 

Bare den måde jeg ville forsøge at skrive det på :) Kan nok sagtens omformuleres og skrives mere præcist!!!


Svar #4
18. december 2011 af sørensørensen1 (Slettet)

Tak, du er en stor hjælp. Men du kunne evt. ikke omformulere det sådan helt lavpraktisk?


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. december 2011 af klotte (Slettet)

Norm er det MAN gør.....alt det du har lært er det rigtige at gøre uden helt at vide hvorfor. prøv lige selv at bruge wiki og søgeord......

Igamle dage var der f.eks præsice forventninger til hvad MAN kunne gøre som pige. opføre sig PÆNT være sød osv. 

idag er disse normer for opførsel i opløsning.

vi lærer normer igennem  det der kaldes socialisering. Først og fremmest igennem forældre, senere igennem institutioner og skoler......idag er det hele flydende og folk opfører sig grovere overfor hinanden, der er mange normer på en gang....du kender det rikkert som at folk spiller forskellige roller ???

 

 


Skriv et svar til: hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.