Samfundsfag

Fremskridtpartiets 1.program 1973

11. juni 2005 af hejsa100 (Slettet)
Jeg har ikke samf., men jeg har en kilde i historie som jeg læser. Vil gerne spørge hvad hvad de økonomiske og politiske konsekvenser af Fremskridtpartiets 1.program 1973 kunne være blevet bl.a. mht. fx. afskaffelsen af indkomstskatterne og anskaffelse af skatter på forbrug.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2005 af frodo (Slettet)

staten var på vej ned i afgrunden med oliekrisen i '73 osv. Ifølge den socialdemokratiske keynesianske økonomiske opfattelse, måtte løsningen på mange af problemerne (herunder statens underskud) være at sætte skatterne op. Men det kunne man jo ikke rigtigt gøre som følge af at man ser danskerne laver et "skatteoprør", hvorfor fremskridtsapartiet kommer bragende ind i folketinget. Man kunne altså ikke rigtigt sætte skatterne op, da man ville tabe vælgere på det.

Da kunne man spare i den offentlige sektor, men det var jo grundlæggende imod den socialdemokratiske ideologi!

Man havde et problem, og konsekvensen blev, at vi gravede os længere og længere ned i gæld indtil schlüter kom til magten

Svar #2
12. juni 2005 af hejsa100 (Slettet)

Tak skal du gace

Men det var egentlig ikke det jeg spurgte om:
Hvad ville konsekvensen af Glistrups totale skattestop være?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2005 af Panille (Slettet)

Anarki og socialt sammenbrud

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2005 af Marcus (Slettet)

#4 begrundelse tak..

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2005 af Marcus (Slettet)

#3 skulle der stå

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2005 af Mathias (Slettet)

Laver skat = styrket privatforbrug. Hvis der er 0 indkomstskat og, ingen andre afgifter/moms sat op kan man forvente en meget stor reducering af den offentlige sektor. Den vil sandsynligvis blive reduceret til at politi/domstole og til de mest nødvendige sociale opgaver, som staten skal klare (mulighed for at tage uddannelse via lån, understøtttelse til dem som ikke kan klare sig selv osv. = minimalstat). Når privatforbruget stiger, stiger importen også mere end eksporten = underskud på betalingsbalance. Det kan dog klares på forskellige måder, fx forhøjelse af renten = svækket privatforbrug.

Lavere skat lande (USA, Schweiz, England, Japan) har haft utrolig stor vækst i perioder og er målt på BNP pr. indb. et af de rigeste lande i verden. Der er en tendens til at lavere skat ofte betyder bedre vækst i BNP. Dermed ikke sagt, at man ikke kan få det i et velfærdssamfund som det danske. Sammenhængen mellem lav skat og vækst i BNP er, at det giver rigtig god incitament til at arbejde. Hvis arbejdsløshedsunderstøttelsen ikke findes eller er meget lav, vil beskæftigelsen også stige (50.000 ufaglærte vil i dag kun tjene under 500 kr. ekstra ved at tage et arbejde fremfor kontanthjælp). Samtidig er lav skat en af de ting, som udenlandske firmaer kigger på når de skal vælge, hvor de vil investere i).

Jeg kan desværre ikke huske Fremskridsprogrammets præcise partiprogram fra 1973 (da jeg ikke levede), men hvis du kunne finde det til mig vil jeg meget gerne se på det, og kommentere det nærmere.

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2005 af Mathias (Slettet)

Vrøvlede lidt med forhøjelse af rente. Er vist lidt træt nu, for det partiet havde tænkt sig, var jo som du skrev, skat på forbruget. Det ville jo netop dæmpe forbruget og derfor (sandsynlivis) ikke føre til forøgelse af importen.

Skriv et svar til: Fremskridtpartiets 1.program 1973

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.