Samfundsfag

velfærd i DK

17. marts 2012 af kaskalot8 (Slettet)

Hejsa.

Skal snart op i velfærden i DK og har skrevet følgende som løsning på brugerbetaling:

Hvis brugerbetaling bliver forkastet, vil både en  stram og lempelig finanspolitik kunne være løsningen.

Stram: Ved at forøge skatterne er der flere penge til velfærd – løsning på kort sigt.
Lempelig: Ved at nedsætte skatterne vil der blive en højere beskæftigelse, dermed flere skatteindtægter–
løsning på længere sigt.

Er dette korrekt antaget? 

Har skrevet følgende om den stigende ældrebyrde:

I fremtiden vil vi også se at perioden, hvor man er aktiv på arbejdsmarkedet vil blive forhøjet igen. En løsning på dette samfundsøkonomiske problem kunne være at ”invitere flere indvandre til Danmark, for at kunne arbejde og ”hjælpe til” ligesom i 60’erne. (dette vil dog også kunne blive en ulempe, da mange indvandrer er på overførselsindkomst”.

To andre løsninger vil kunne være en  stram og lempelig finanspolitik:

Stram: Ved at forøge skatterne er der flere penge til velfærd – løsning på kort sigt.
Lempelig: Ved at nedsætte skatterne vil der blive en højere beskæftigelse, dermed flere skatteindtægter– løsning på længere sigt.

Håber i vil hjælpe mig :-D


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2012 af Walras

Velfærdssystemet er ikke til som følge af kortsigtet, diskretionær finanspolitik og anden form for stabiliseringspolitik. Du skal ind på strukturpolitik og reformer, hvis du vil beskrive, hvordan velfærdssystemet kan udbedres og fremtidssikres.


Svar #2
17. marts 2012 af kaskalot8 (Slettet)

Kan godt se, at det er strukturpolitik jeg skal tale om mht. den demografiske udviling, men mht. bugerbetaling er det vel finanspolitik, da det jo er ressourcerne som mangler?


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. marts 2012 af Walras

Jo. Men derfor skal du stadig benytte de korrekte begreber. Når regeringen snart laver en skattereform, hvor de mindsker skatten på arbejde og lægger den på mindre mobile kilder, er der eksempelvis hverken tale om ekspansiv eller kontraktiv finanspolitik, men derimod et strukturpolitisk indgreb, der har til formål at øge arbejdsstyrken. Når Konservative eller Liberal Alliance råber op om, at de vil have lettet topskatten, er der ej heller tale om ekspansiv finanspolitik. 

Finanspolitik kan kort fortalt deles op i kortsigtet og langsigtet politik. På kort sigt er der tale om stabiliseringspolitik, og den kan deles op i diskretionær finanspolitik (dvs ekspansiv/kontraktiv finanspolitik) og så de automatiske stabilisatorer, idet formålet med begge er at stabilisere økonomien over konjunkturcyklen. På lang sigt er det derimod tale om strukturpolitik, og det handler om at indrette strukturerne i samfundet på en sådan måde, at økonomien er holdbar og bæredygtig i forhold til den samfundsindretning, der nu er valgt. Den langsigtede finanspolitik skal ikke beskæftige sig med stabilisering, den skal være uafhængig af den aktuelle konjunkturudvikling og i stedet beskæftige sig med de større strukturelle udfordringer. 


Svar #4
17. marts 2012 af kaskalot8 (Slettet)

okay, men hvad vil du så sige er løsningen, hvis brugerbetaling bliver forkastet?


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. marts 2012 af Walras

I øjeblikket forsøger regeringen med alle midler at øge arbejdsudbuddet, så de på overførselsindkomst bliver færre, og de, der betaler skat, bliver flere. Det sker med en efterlønsreform, en dagpengereform, en skattereform, en førtidspensionsreform og kommunerne tager hårdere midler i brug for at sikre, at unge under 25 ikke kommer i passiv forsørgelse. Det er bare nogle eksempler på, hvordan reformer kan være med til at sikre velfærdsstaten.


Skriv et svar til: velfærd i DK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.