Samfundsfag

har bruge for respons :)

01. maj 2012 af kysss

spørgsmålet lyder såleds:

? Diskuter, hvilken af de tre modeller, der mest selvstændiggør kvinderne?v

jeg har en meget usikker besvarelse, derfor har jeg brug for nogen der kan læse den igennem og komme med respons.

på forhånd tak

 

I den selektive model har staten en tilbage tilbagetrukket rolle og overtager ikke, f.eks. børnepasning og ældrepleje ordninger, dette er overladt til familiemedlemmer og det civilsamfund. Desuden holder modellen fast ved den traditionelle familietype, med hjemmegående husmor og faren som forsøger familien, dvs. kvinden er afhængig af sin mands indtægt, idet hun bliver forsøget gennem mandens job og ikke har de samme muligheder som manden, her er kvinden ikke særlig selvstændig.   

Den universelle model tænker på det enkelte individ, uden at tage dets arbejdsmarked eller familiemæssige situation i betragtning, her af navnet universel model. Staten har overtaget familiens funktioner i form af børnepasning, ældrepleje. Dvs måden modellen er indrettet på, gør det muligt for kvinder at være selvstændige, de kan b.la. deltage aktivt på arbejdsmarkedet, ved at gøre brug af de offentlige serviceydelser. I DK er hovedparten af kvinderne tilknyttet arbejdsmarkedet. Denmark er kendt for sin samfundsmodel og kvindernes placering i samfundet

Den residuale model er indrettet sådan, at kun borgere, der er på arbejdsmarkedet der kan få velfærdsydelser, hvis man kommer ud for en social begivenhed, skal man søge understøttelse hos familie medlemmer eller civilsamfundet, overførselssystemet vil ikke optræde som et sikkerhedsnet i perioden, hvor individet ikke modtager løn, træder kun til hvis der ikke er hjælp at hente fra civilsamfundet. Dvs de kvinder der ikke er på arbejdsmarkedet er ikke lige så forsikret som dem der er på arbejdemarkedet, og på den måde bliver kvinder dårligere stilet. eftersom de ikke i lige så  høj grad forsikret.
Jeg kan hermed konkludere at den model, der mest selvstændiggør kvinderne, er den universale model.

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. maj 2012 af SMS100 (Slettet)

Hej

Din konklussion er sådan set fin nok, men den kunne godt tåle at blive uddybet en smule. Du kunne gøre dig overvejelser om, hvad det er ved den universale model, som medvirker til kvindernes selvstændiggørelse (i øvridt et pudsigt ord at bruge - jeg ville nok foretrække "ligestilling" - men pyt med det). 

Når staten netop overtager opgaver, som ellers traditionelt set er blevet varetaget i familien (af kvinderne), såsom ældrepleje, sygepleje og børnepasning, understøttes kvindernes muligheder for deltagelse på arbejdsmarkedet - dette medvirker en stigende (økonomisk) frigørelse/selvstændiggørelse, det medvirker til at kvinderne i højere grad får behov for at uddanne sig, osv. Den selektive model binder derimod kvinderne tættere til hjemmet (og manden?), og den residuale model skaber øget risiko for de, som ikke er tilknytte arbejdsmarkedet. 

Håber at du kan bruge ovenstående. 

SMS

 


Svar #2
04. maj 2012 af kysss

ja det kan jeg l hvert fald. tusinde tak for din hjælp:)


Skriv et svar til: har bruge for respons :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.