Musik

Moonlight

03. juli 2012 af bokaj123 - Niveau: C-niveau

har lige et spørgsmå til taktarter. Sidder lige og arbejder lidt på måneskins sonaten af Beethoven (taktarten er c med kryds igennem, er det ikke 2/2) men det passer jo bare ikke??

 

synes det ser ud til 12/8 = 3/2 ? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. juli 2012 af Krabasken (Slettet)

c med en lodret streg igennem betyder 2/2, altså, at man skal tælle to i takten (hedder osse alla breve)


Så de 12/8 bli'r til 2 gange 6 ottendedele.
 

Du skal derfor tælle (det ser fjollet ud på skrift, men det holder - ):
 

| en-og-så-en-gang-til-to-og-så-en-gang-til | en-og-så-en-gang-til-to-og-så-en-gang-til | osv.
 

- eller nogle andre ord, du selv finder på - men det er altså måden, det gøres på . . .
 

:-)
 


Svar #2
04. juli 2012 af bokaj123

Men så passer takterne jo ikke? der er 12/8 i hver takt og den er skrevet i 2/2.

 

4* 1/8 = 1/2

så 8/8 = 2/2

hvad så med de sidste 4 * 1/8 ????

 

synes sgu det lyder mærkelig :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. juli 2012 af Krabasken (Slettet)

I dette tilfælde går der 6 ottendedele på en halvnode (en halv takt, eet taktslag), og det gør de, fordi det IKKE er egentlige ottendedele, men derimod OTTENDEDELS-TRIOLER, vi har med at gøre.

Normalt går der 2 ottendedele på en fjerdedel eller 4 ottendedele på en halv, men når der er tale om TRIOLER, som her, så går det TRE (tri-) på en fjerdedel og dermed altså SEKS på en halvnode!

Du vil sikkert osse ha' bemærket, at ottendedelene er "bundet sammen" tre og tre (eller seks og seks), netop for at vise, at det ikke er almindelige ottendedele, men derimod trioler (eller "sekstoler", som de hedder, hvis de er bundet sammen seks og seks).

;-)


Svar #4
04. juli 2012 af bokaj123

haha okay mange tak for svaret, men kan de ikke være bunder sammen selvom det ikke er trioler? men hvad gør man så hvis der ligger toner "i mellem" triolerne hvordan skal man så vide hvordan de skal spilles?


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. juli 2012 af Krabasken (Slettet)

1.)  Jo - de kan sagtens være "bundet sammen" - men hvis det er trioler,

så er de bundet sammen tre og tre (eller seks og seks).

2.)  Jeg er ikke klar over, hvad du mener med "toner imellem triolerne - kan du sende et billede af det?

:-)


Svar #6
04. juli 2012 af bokaj123

Jeg tænker på en noctune af John Fienld (No 5 in B flat Major) kan sende billede senere i aften

 

men tak for hjælpen :)


Svar #7
04. juli 2012 af bokaj123

fandt den lige på youtube

 

http://www.youtube.com/watch?v=CPTFlFWBVss


Svar #8
04. juli 2012 af bokaj123

men noderne kommer lidt senere. kan sikkert også findes på nettet.


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. juli 2012 af Krabasken (Slettet)

Se nedenfor -


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. juli 2012 af Krabasken (Slettet)

Det, du er inde på nu, er det, der hedder polyrytmik.

Det betyder flere forskellige rytmer ("tællinger") i den samme takt.

Vedhæftet har jeg illustreret:

Nederst 2 (fx. fjerdedele)

Øverst 3  (fx. fjerdedele)

Det kaldes "to mod tre".

Nu ser du, hvorledes noderne ikke længere ligger lige over hinanden men derimod i hinandens mellemrum.

Allerede de første to toner af melodien i Måneskinssonaten er polyrytmiske i forhold til triol-figuren -

og ovenikøbet spilles begge dele i højre hånd samtidig !

Du kan google polyrytmik, hvis du vil vide mere -

:-)

Vedhæftet fil:1 poly.PNG

Svar #11
04. juli 2012 af bokaj123

ok, hvad så når triol og polyrytmik mødes må man så selv vælge hvordan triolen skal spilles (jeg mener når der går 3 1/8 til en 1/4 vil der jo være en tone som man ikke ved hvor der skal placeres i forhold til en polyrytmisk tone).

Giver det mening?

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. juli 2012 af Krabasken (Slettet)

Hver af figurerne skal spilles som om den anden figur ikke fandtes - simpelthen -

(Det er derfor, det er svært at spille de første meloditioner i MS. korrekt med den samme hånd,

som i forvejen spiller triolerne . . . !)


Svar #13
04. juli 2012 af bokaj123

(Det er derfor, det er svært at spille de første meloditoner i MS. korrekt med den samme hånd,

som i forvejen spiller triolerne . . . !)

 

nogle specifikke takter du tænker på?

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
04. juli 2012 af Krabasken (Slettet)

(Det er derfor, det er svært at spille de første meloditoner i MS = MÅNESKINSSONATEN. korrekt med den samme hånd,

som i forvejen spiller triolerne . . . !)
 


Svar #15
05. juli 2012 af bokaj123

MS = MÅNESKINSSONATEN (i know) men synes ikke det er svært at spillle ms den ser faktisk ret enkel ud.


Brugbart svar (1)

Svar #16
10. august 2012 af Krabasken (Slettet)

Så prøv ;-)


Skriv et svar til: Moonlight

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.