Fysik

Bølger

31. juli 2012 af AAAB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg kan ikke rigtig komme videre i denne her opgave

Lys fra en kviksølvlampe sendes ind mod et gitter med 600 streger pr. mm. Det afbøjede lys iagttages på en skærm, der er anbragt vinkelret på retningen af den indkommende stråle i afstanden 2,00m fra gitteret. to af spektrallinierne for kviksølv har bølgelængde på 577,0nm og 579,0nm.

Hvilken afstand er der mellem disse linier 1. ordens spektret på skærmen?

n=1

d=1mm/600 = 0,00166mm = 1666,66nm

sin(v)=n*bølgelængde/d = 1*577,0nm/1666,66nm = 0,346201

sin^-1(0,346201) = 20,25grader

sin(v)=n*bølgelængde/d = 1*579,0nm/16666,66nm = 0,347401

sin^-1(0,347401) = 20,33grader

OGSÅ kan jeg ikke komme videre?

Nu erstattes kviksølvlampen med en natriumlampe. Natrium spektret har en såkaldt dobbelt linie med bølgelængden 589,0nm og 589,6nm.

Hvilken afstand er der mellem de to linier i dobbeltlinien i 1. ordens spektret på skærmen?

Hvor stor er afstanden i 2. ordens spektret?

Håber der er en der kan hjælpe mig :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. juli 2012 af peter lind

Jeg har ikke regnet efter men metoden er i hvert fald god nok. Tegn en skitse af situationen. Den ikke brudte stråle, den brudte stråle(0. orden) og linjen mellem stregerne på skærmen danner en retvinklet trekant, hvor den ene katete er afstand til skærmen. Den anden katete er afstanden mellem stregen på skærmen og den ubrudte stråle. Brug reglerne om sinus eller tangens i en retvinklet trekat til at finde afstanden mellem den ubrudte stråle og stregen på skærmen for de 2 stråler. forskellen mellem disse tal er svaret.

Natrium delen er principiel det samme som for kviksølv, blot med nogle andre bølgelængder samt at der også indgår 2. ordens stråler.  Du ser ud til at have godt fat i gitterligningen, så det skal du nemt kunne klare


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. juli 2012 af mathon

Hg
                     d·sin(φn) = n·λ

                     sin(φ1) = λ·(1/d) = λ · (6·10-4 nm-1)

                     x/(√(x2+L) = λ · (6·10-4 nm-1)

                         1)     x/(√(x2+L2) = (577,0 nm) · (6·10-4 nm-1) = 0,3462

                                 x2 + L2 = 8,34345x2

                                 7,34345x2 = L2

                                 x = √((4 m2)/7,34345) = 0,738 m

 

                         2)     x/(√(x2+L2) = (579,0 nm) · (6·10-4 nm-1) = 0,3474

                                 x2 + L2 = 8,26591x2

                                 7,26591x2 = L2

                                 x = √((4 m2)/7,26591) = 0,741 m
 

   afstanden mellem disse 1. ordens spektrers linier på skærmen
      er

                                 Δx = (0,741 m) - (0,738 m) = 0,003 m = 3 mm

                           


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. juli 2012 af mathon

         afstanden mellem disse 1. ordens spektrers linier på skærmen  

--->  
         afstanden mellem dette 1. ordens spektrums linier på skærmen


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. juli 2012 af mathon

Na
                     d·sin(φn) = n·λ

                     sin(φ2) = 2·λ·(1/d) = λ · (6·10-4 nm-1)

                     x/(√(x2+L) = 2·λ · (6·10-4 nm-1)

                         1)     x/(√(x2+L2) = 2·(589,0 nm) · (6·10-4 nm-1) = 0,7068

                                 x2 + L2 = 2,00174x2

                                 1,00174x2 = L2

                                 x = √((4 m2)/1,00174) = 1,998 m

 

                         2)     x/(√(x2+L2) = 2·(589,6 nm) · (6·10-4 nm-1) = 0,7075

                                 x2 + L2 =1,99766x2

                                 0,99766x2 = L2

                                 x = √((4 m2)/0,99766) = 2,002 m
 

    afstanden mellem dette 2. ordens spektrums linier på skærmen
      er

                                 Δx = (2,002 m) - (1,998 m) = 0,004 m = 4 mm

                          


Skriv et svar til: Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.