Engelsk

Full?

03. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

Er ordet full i effectfull, resourcefull og meaningfull med enkelt l, eller dobbelt l?

Og er ordet effectfull overhoved et ord??


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

I sammensætninger skrives full med et enkelt l, som meaningful eller successful. Ved dannelse af adverbium med -ly, fordobles bogstavet l, for eksempel successfully.

Ordet effectful ligger ikke lige ved hånden; prøv effective eller efficient.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2012 af Stygotius (Slettet)

Man skal passe på når man skal gengive da. "effektiv" på engelsk. Der er fire muligheder, og de betyder ikke det samme.

efficient          .............angiver noget potentielt, -nogen eller noget som  vil kunne udrette meget, dvs. med mange muligheder.  (= da. effektiv), f.eks. "He is an efficient man" = he gets things done

effective         ........:.....angiver nogen eller noget som frembringer et  godt resultat   (=da. virksom). "The reorganisation proved very effective" = it  produced good results.   

effectual         )

efficacious     )       disse to er forholdsvis sjældne

............. Bogstavet  l  fordobles ikke ved tilføjelse af en adverbiel endelse;  der tiføjes blot -ly til adjektivet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2012 af Stygotius (Slettet)

NB.  Det er "full" og "all" som mister det ene "l" i sammensætninger,  -jf. "already", "always", "altogether", amerikanernes "alright" og  -som en undtagelse-  "fulfil"


Skriv et svar til: Full?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.