Samfundsfag

Fedme

28. september 2003 af Yasw (Slettet)
Sidder med en samfundsopgave (eksamenssæt "Vækst og Velstand"), og skal skrive noget om livsstil. Et par artikler skriver at den ideale krop i dag er meget tynd, og at der samtidig er enormt stort fokus på om man nu ikke spiser for fedt. Samtidig viser en graf at antallet af overvægtige er steget en hel del fra 91 til 99.
Umiddelbart hænger dette jo ikke helt sammen, men er der nogen der har et par bud hvorfor det forholder sig sådan ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2003 af Niels (Slettet)

Der er enormt meget fokus på at være tynd fordi vi bliver bombarderet med reklamer af retoucherede piger som ofte ligner skind og ben.
Grunden til at der er fokus på at man ikke spiser for fedt er netop at vi er blevet federe. Dette hænger nok sammen med vores livsstil hvor vi laver mindre fysisk arbejde og spiser mere og ofte federe mad. Mad som man ikke havde råd til før i tiden.
Da vi så er blevet federe og vi jo godt ved det er forkert vil man jo gerne ligne de tynde så derfor er det rent reklamemæssigt smart at bruge tynde piger

Svar #2
28. september 2003 af Yasw (Slettet)

Så fokuset på at idealet er at være tynd er altså en reaktion på at vi er for fede? Jow tak, det lyder da meget logisk. Takker for det :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2003 af Niels (Slettet)

Ja, sådan tror jeg det hænger sammen, nogen vil nok mene det er lidt simplicificeret men rent psykologisk holder den med at vi gerne vil have det vi ikke har.

Svar #4
29. september 2003 af Yasw (Slettet)

Ja ok, men synes ikke helt det forklarer stigningen fra 91 til 99. Idealerne var vel også i 91 at man skulle være tynd. Hvad er det der er sket samfundsmæssigt siden at der er kommet flere overvægtige? Er lige ved det problem jeg virkelig er rendt ind i en mur, for ellers er resten af opgaven ganske god at gå til.

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2003 af Niels (Slettet)

Har fundet lidt på nettet om nogle årsager:

Undersøgelser af unge værnepligtige viser, at fedmeepidemien i Danmark begyndte i 1960'erne. Årsagen er samfundets udvikling, der har påvirket spisevanerne og den fysiske aktivitet. Siden 1960'erne er antallet af fede danskere steget konstant, og der er ingen tegn på, at udviklingen vil vende. I dag lider flere end hver 10. dansker af fedme. De nyeste tal viser, at 11-13% af voksne danskere er fede. Det er især de yngre aldersgrupper, der bliver fede. Så vi kan forvente endnu flere fede i fremtiden. Vi er dog stadigvæk et godt stykke efter amerikanerne. Hver fjerde amerikaner er fed. Det er også rigtig slemt i Østeuropa, hvor forekomsten af fedme er op mod 30%.

Årsagerne:
Fedme er arvelig
Fedme har det med at hobe sig op i familier. Undersøgelser har vist, at det i høje-re grad er den genetiske arv end de familiemæssige vaner, der er årsag til arveligheden. Fedme skyldes en manglende evne til at forbrænde det fedt, indtages fra maden, så fedtdepoternes størrelse øges til ud over normalområdet. Nogle mennesker har lettere ved at tage på end andre. Det skyldes forskelle i vores gener. Genetisk disposition til fedme udmønter sig i en særlig følsomhed overfor bestemte faktorer i livsstilen. Genetisk disposition kan gøre, at man tager på, hvis man spiser mad med højt fedtindhold eller er fysisk inaktiv. Omvendt kan nogle mennesker tåle både at spise fed mad og leve en stillesiddende tilværelse uden at blive overvægtige, da de er udstyret med nogle andre gener.

Fysisk aktivitet er blevet næsten unødvendig
Selvom fedme har genetiske årsager, så skyldes fedmeepidemien ikke genetiske ændringer. Det er derimod ændringer i vores samfund, der har påvirket vores livsstil på nogle måder, så generne hos disponerede mennesker får mulighed for at manifestere sig. Samfundet påvirker hverdagslivet, vanerne og livsstilen. Siden 1960'erne har udviklingen i industri og teknologi gjort, at flere og flere mennesker har fået stillesiddende arbejde. Mange manuelle arbejdsprocesser er nu blevet automatiseret. Det gælder både i industrien og i hjemmet. I dag er vi takket være elektriske tandbørster ikke engang nødt til at bruge armmusklerne, når vi børster tænder. Udviklingen i kommunikationsteknologien har gjort, at man arbejdspladser med stillesiddende jobs ikke længere behøver gå ind til hinanden for at tale. Man griber i stedet telefonen eller skriver en mail. Og videokonferencer er, forstærket af 11. september, ved at erstatte møder i den virkelige verden. Den mest populære underholdning er også fuldstændig fysisk passiv i form af TV, video, DVD, CD, Playstation, Internet, computer, biograf, osv. Indkøb på nettet og levering til gadedøren betyder, at vi heller ikke behøver bevæge os for at handle ind. Færdigretter og udbringning fra lokale fastfood restauranter betyder, at vi heller ikke behøver bevæge os for at lave mad. Den daglige fysiske aktivitet er ved at blive minimeret til at bevæge kroppen i hjemmet mellem sengen, køkkenet, badeværelset og lænestolen og ude i verden til bilen i garagen og videre ind på en kontorstol. Medierne og pornoverdenen bombarderer os med impulser og muligheder, så vi heller ikke behøver bevæge os særlig meget for at udleve sexuel lyst. Vi lever i en tid, hvor tilstrækkelig fysisk aktivitet kræver et bevidst valg af den enkelte.

Den fede mad er billig og let at få fat på
I gamle dage var det den sunde mad, der var billigst og lettest at få fat på. I dag er det nærmest omvendt. Vi bliver hele tiden bombarderet med fristelser og muligheder for hurtig, velsmagende, billig mad med højt indhold af fedt og kalorier. Vi kan sagtens få mad på bordet, selvom vi ikke kan finde ud af at lave mad. Vi kan bare klaske en færdigret i mikroovnen eller ringe og bestille en pizza. Der er hele tiden mad indenfor rækkevidde. Vi behøver ikke føle os sultne særlig lang tid. Der er faktisk så meget mad til rådighed, at man kan bruge mad til ikke kun at holde sultfølelsen væk men også andre generende følelser og impulser. Lækker mad i rigelige mængder giver lystfornemmelser og kan være en erstatning, når livet på andre områder måske ikke er så godt, som det kunne være. Mad er hygge for mange danskere. Og jo mere der af af den, og jo federe den er, des mere hygger vi os. Madområdet kræver også bevidste valg af den enkelte person, der er udstyret med genetisk disposition til fedme, hvis man vil holde vægten nede.




Fedmeudløsende omstændigheder
Fedme er som regel arvelig og noget, der kommer stille og rolig gennem livet. Men man kan også tage på ret pludseligt, hvis man bliver udsat for en fedmeudløsende faktor. Flere former for medicin har vægtøgning som bivirkning. Det gælder bl.a. tricykliske antidepressiva til behandling af depression, betablokkere mod forhøjet blodtryk, medicin mod psykoser og kortikosteroider. Rygeophør giver også vægtøgning, men som regel kun nogle få kilo. Psykologiske traumer kan muligvis også gøre, at man pludselig begynder at overspise og tager mange kilo på over kort tid.



Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2003 af Sam

Langt ude teori som på ingen måde kan tages seriøst:

McD kom til DK i 1989 og herefter er det gået galt med en stor stigning i antallet af fede ...

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2003 af Niels (Slettet)

En lille rettelse, den først Mc Donalcs kom til DK i 1981, hvis du altså mener det med McD, og allerede i 1987 havde man 7 restauranter.

Det er heller ikke noget jeg har skrevet men en der hedder Per Brændgaard Mikkelsen som er uddannet cand.scient. i human ernæring.
Dog skal det siges det er publiceret i
http://www.ditlaegemagasin.dk/
som jo er et mere alment familieblad.

Manden har jo kvalifikationerne til at udtale sig men det har manden som har sagt "dumme" mennesker ikke skal have børn jo også.



Brugbart svar (0)

Svar #8
29. september 2003 af Sam

McD Danmark A/S blev oprettet i 1989, men som du jo så korrekt skriver kom den første restaurant allerede i 1981. http://www.mcdonalds.dk/page/mcdonalds/23345/41761/95732/default.asp

Så kan min teori jo alligvel ikke bruges til noget. (Den var nu også lidt langt ude) Beklager min manglende evne til research.

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2003 af Niels (Slettet)

Ups, troede du kritiserede noget af det jeg havde kopieret ind

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. september 2003 af Sam

Nej nej, det var min egen teori jeg omtalte som "Langt ude teori som på ingen måde kan tages seriøst" :)

Svar #11
29. september 2003 af Yasw (Slettet)

Takker mange gange Niels. Hvor er de tekster fra?

Den med McD kunne da være meget sjov lige at nævne ;)

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. september 2003 af Niels (Slettet)

De kommer fra siden
http://www.ditlaegemagasin.dk/dir05/Ditlagem.nsf/0/72f2f850feae19bec1256baa00238652?OpenDocument

søgte bare på google og fandt dette her som en af de første.

Skriv et svar til: Fedme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.