Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Udledelse/bevis for ellipsens excentricitet

07. december 2012 af AEBT (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder og er ved at skrive SRP i matematikA og fysikA, og jeg har lidt problemer med at finde/finde ud af en udledelse (bevis) for en ellipses excentricitet.

Opgave: Udled formler for ellipsens excentricitet og forklar hvordan ellipsens udseende afhænger af excentricitete.

Sidste halvdel af opgaven er nem nok (bare hvor fladtrykt den er, og forklare det ud fra formlerne).

Det der er problemet er, at jeg ikke kan finde udledelser/beviser for nogen af de formler der gælder for excentriciteten...

Jeg har fundet følgende formler for excentriciteten e:

1)    e=|F1F2|/2a=|CF|/a --> |CF|=ae

2)    e=kvadratrod(1-(b^2/a^2))

3)    e=kvadratrod((b^2-a^2)/a^2)

4)    e=f/a

Betegnelser: F (og F1 og F2) er ellipsens brændpunkter, a er den halve storeakse, b den halve lilleakse, C er ellipsens centrum (i et koordinatsystem, hvor brændpunkterne liller på x-aksen er centrum (0;0)) og f er fladtrykningsfaktor for ellipsen (i forhold til en cirkel).

Håber der er nogen der kan hjælpe, for jeg ved virkelig ikke hvordan jeg skal begynde (har tænkt lidt på pythagoras)...

På forhånd tak

(Evt. hvis der er nogle bøger eller hjemmesider, hvor beviset står, så læg et link ind...)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. december 2012 af fereshteh (Slettet)

1)  kig i en bog der hedder matematik og modellering med matematik af vagn luundsgaard, der stå det hele:)

2) ellipsen afhænger af tallet e ved at jo tættere e er på 1 jo længere væk ligger brændpunkterne på centrum. derfor ved vi at det er en ellipse. 


Skriv et svar til: Udledelse/bevis for ellipsens excentricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.