Erhvervsret

Hændelig undergang og levering

09. december 2012 af Potus (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Ifølge købeloven § 58 kan "køber hæve købet såfremt undergangen eller forandrigen skyldes en hændelig begivenhed".

Hvordan skal dette tolkes? F.eks. en kage til en fest. Kagen leveres af et eksternt firma til en restaurant. I restauranten vælter en anden fragtmand kagen på gulvet, da han falder over noget.

Kagen er jo som sådan leveret, men kan man da benytte købelovens § 58, til at beslutte hvem der har erstatningsansvaret?


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2012 af SuhrB (Slettet)

Det er ikke hændeligt at en fragtmand vælger en kage på gulvet.

Du kan kigge på hvornår der sket levering. Og i så fald, hvem der bærer risikoen under leveringen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. december 2012 af Hebi

En begivenhed er hændelig såfremt den ikke kan tilregnes hverken køber eller sælger. Hvad angår risikoens overgang er hovedreglen i KBL § 17, stk. 1 at: ''Risikoen overgår fra sælger til køber ved levering''. Hvornår levering anses for sket er forskelligt alt afhængigt af hvilket slags køb der er tale om:

Afhentningskøb (KBL § 9): levering anses for sket når køber henter salgsgenstanden på sælgers forretningssted

Forsendelseskøb (KBL § 10): levering anses for sket når salgsgenstanden er overgivet til første fremmede fragtfører. Ved forsendelseskøb gør sælger brug af selvstændigt fragtfirma (fragtfører), f.eks. Postdanmark.

Udbringningskøb: (KBL § 11): levering anses for sket når varen er kommet til købers besiddelse (er overgivet til køber). Ved udbringningskøb benytter sælger sig af egne folk til udbringning.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. december 2012 af Hebi

Det skal tilføjes at reglerne er anerledes i forbrugerkøb, hvor risikoens overgang (og levering) både ved forsendelse og udbringning sker når salgsgenstanden bringes i forbrugerkøberens besiddelse, jf. KBL § 73.

I dit konkrete eksempel ville sælger således bære risikoen for kagen frem til levering og overgivelse til forbrugerkøberen (hvis denne, som jeg er formoder, er en forbrugerkøber). Taber fragtmanden kagen på vejen er det sælgerens problem og ikke køberens, hvorfor sælgeren i overenstemmelse med aftalen har at levere en ny kage. I handels- eller civilkøb ville dette resultatet blive stik det modsatte, jf. KBL § 10.


Skriv et svar til: Hændelig undergang og levering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.