Engelsk

Martin luther king

31. december 2012 af Danmark4life (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Kæmpede han kun for de sortes rettigheder eller også noget andet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. december 2012 af chokolade12 (Slettet)

Han var borgerrettighedsforkæmper :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. december 2012 af hehehej (Slettet)

Det bør ikke være så svært at læse om det på nettet 

Den 28. august 1963 holdt Martin Luther King sit livs mest berømte tale i Washington D.C. Foran ca. 250.000 mennesker beskrev King de problemer, som sorte mennesker mødte i det amerikanske samfund. Hans drøm var, at alle mennesker i USA kunne komme til at leve som frie og lige mennesker - uanset hudfarve.

 

Kilde: Martin Luther King Jr., den 28. august 1963
"... Så selvom vi står overfor både dagens og morgendagens problemer, har jeg stadig en drøm. Det er en drøm med dybe rødder i den amerikanske drøm.
Jeg har en drøm om, at denne nation en dag vil rejse sig og udleve sin overbevisning om: "at vi ser disse sandheder som indlysende, at alle mænd er skabt lige."
Jeg har en drøm om, at det på Georgias røde bakker en dag bliver muligt for sønner af forhenværende slaver og sønner af forhenværende slaveejere at sætte sig sammen ved broderskabets bord.
Jeg har en drøm om, at selv staten Mississippi, en stat der kvæles i uretfærdighedens hede, kvæles i undertrykkelsens hede, vil blive forvandlet til en oase for frihed og retfærdighed.
Jeg har en drøm om, at mine fire små børn en dag kommer til at leve i en nation, hvor de ikke bliver dømt på deres hudfarve men på deres personlighed.  Jeg har en drøm i dag!"

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. december 2012 af hehehej (Slettet)

#2 Han var frihedskæmper


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. december 2012 af hehehej (Slettet)

Hvad gjorde King oprør imod?
Martin Luther King levede i en tid, hvor racismen stortrivedes i USA og hvor sorte ikke nød de samme fundamentale borgerrettigheder som deres hvide medborgere. Borgerretsbevægelsen - og Martin Luther King - skulle især komme til at kæmpe for to ting: Ophævelse af raceadskillelsen og stemmeret til alle.

Raceadskillelse
Siden slavetiden havde sorte og hvide levet meget adskilt, og fra slutningen af 1800-tallet blev der især i syden indført en række love, der cementerede adskillelsen af sorte og hvide i det offentlige rum i alt fra skoler og busser til restauranter og kirkegårde. Nogle af lovene spredte sig også til stater i norden, men selvom lovene ikke var lige så udbredte i nordstaterne, eksisterede den uformelle racisme også her i bedste velgående. Ifølge de såkaldte Jim Crow-love kunne en sort for eksempel ikke sidde ved siden af en hvid i busser og i mange restauranter. Og samtidig var de faciliteter, der blev stillet til rådighed for de sorte, altid af ringere kvalitet end dem, der var beregnet for hvide. Adskillelsen gjaldt også på uddannelsesområdet, hvor sorte ofte blev nægtet adgang til de samme skoler og institutioner som hvide børn og unge
Stemmeret
På trods af at den 15. forfatningsændring i 1870 havde sikret stemmeret til alle amerikanske statsborgere, blev afroamerikanere forhindret i at bruge den i praksis. Især i syden blev de truet, nægtet adgang til stemmelokalerne eller nægtet muligheden for at tage den læsetest, de skulle bestå for overhovedet at få lov til at stemme. Læsetesten var udviklet for at holde afroamerikanerne ude af stemmelokalerne. De skulle betale valgskat, hvilket de ofte ikke havde råd til, de skulle bevise, at de kunne læse og de skulle bevise, at de havde ejendom.
Det var de to ting, King og borgerretsbevægelsen var oppe imod. Og det var de to kampe, de skulle vinde med indførelsen af borgerretsloven i 1964 og stemmeretsloven i 1965.


Svar #5
02. januar 2013 af Danmark4life (Slettet)

Okaay tak for hjælpen begge to :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. januar 2013 af chokolade12 (Slettet)

selvtak 


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. januar 2013 af Stygotius

Hvor formulerer hehehej sig dog i et flydende, sammenhængende og godt og dejligt læsbart dansk.

Hun har søreme styr på sit sprog.

Det kunne mange (også gymnasieelever) her lære en hel del af.


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. januar 2013 af rakijovic

Ja, Stygotius, det er ikke enhver identitetskriseramte gymnasietøs (Mette Bieber? Gift med Justin Bieber?) der med slig sproglig ekvilibrisme kan kopiere fra http://www.faktalink.dk/titelliste/mart/martraci.

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. januar 2013 af Stygotius

oops, det var jeg ikke opmærksom på.


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. januar 2013 af rakijovic

Hvis det kan trøste filologen i dig, Stygotius, var filologen i mig også 'oppe at køre' i en kort overgang – indtil jeg indså at én som tror hun er gift med en ligegyldig plastikpopstjerne (eller popplastikstjerne – ét fedt) næppe besidder den helt store kontakt med virkeligheden og dens sprogbrug. Lidt hurtig søgen på Google (teenagernes uværdige afløser for biblioteker...), og, vupti, så fandt jeg frem til kilden.

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. august 2013 af SofiePL (Slettet)

s


Skriv et svar til: Martin luther king

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.