Projektopgaven (9. kl.)

Projekt - Fremlæggelse

03. januar 2013 af Charlotte7318 (Slettet)

Hej, jeg kan ikke lide at fremlægge.. Det er noget af det væreste jeg ved...
Nogle der har nogle gode råd til hvad man gør hvis man er meget genert og nervøs, når man fremlægge. For skal snart have projekt opgave og ved ikke hvad jegg skal gøre..
Hlælp!


Brugbart svar (7)

Svar #1
03. januar 2013 af laur3784 (Slettet)

Kære Charlotte7318

Vær rar at læse det hele da jeg har brugt lang tid på at hjælpe dig :/

At fremlægge handler om at planligge hvad man skal sige, men det handler også om at bruge sit kropssprog på en god og åben måde. hvis du altid har haft svært ved at fremlægge, er det måske fordi du mangler nogle øvelser?

Mange er nervøse når de skal fremlægge, faktisk er næsten alle. Også dem der ikke ser ud til at have svært ved det! I hvert fald ved projektfremlæggelse, hvor det virkelig betyder noget hvad man får i karakter. Det virker som om du er bevidst om, at et dårligt kropssprog kan ødelægge en god fremlæggelse, og få dig en karakter ned? Uanset hvad så er kropssprog en MEGET vigtig faktor når du fremlægger, fordi det er det der skal fastholde dine lyttere til det du fortæller! 

Her er et par tips som jeg selv bruger, og jeg har fået 12 i begge de projektfremliggelser jeg har lavet. 

1. Vær forberedt

2. Åbn op 

3. Træk vejret

4. Kend dit publikum

5. Hold fokus

6. Øv dig!

 

1. Hele projektugen skal bruges på at arbejde, IKKE på at øve. Hvis du vil, kan du øve når du kommer hjem, men når du er i skolen, bør du arbejde på dit materiale som er kødet i din fremliggelse. Lav nogle stikordskort hvor du skriver hvad du har brug for for at kunne huske hvad du skla, OG IKKE MERE! ellers kan fremliggelsen nemt blive en oplæsning, og det er der ingen der gider at se på. Ikke for at være streng :)

 

2. Åbn op! for din krop, din stemme, dit ansigt! Hvis du laver en joke inde i fremliggelsen er det fedt, for alle har det lidt bedre efter at have grint lidt. Hvis de ikke griner kan du bare skynde dig videre, og så er det heller ikke værre :) 

Kroppen: Sørg for at stå så du står behageligt. Du må gerne bevæge dig lidt rundt hvis du vil. Du må gerne være afslappet, men lad være med at stå fuldstændig. Brug kroppen som et fortælleredskab og brug fakter og arbevægelser når du fortæller.

Stemmen: Tal højt og tydeligt. Det virker lidt dumt, men hvis du taler for lavt eller for hurtigt, kan dit publikum ikke forstå dig. Brug også gerne forskellige tonelejer for at gøre det mere spændende. 

Ansigtet: Brug forskellige ansigtsudtryk, alt efter hvad du taler om. Det nytter ikke at du står og smiler mens du fortæller om at der døde 6 millioner jøder under 2. verdenskrig, medmindre du har en joke omkring det. Dette ville nok ikke være det bedste emne at joke omkring... 

 

3. Husk at trække vejret dybt og roligt. Her er to øvelser, der måske kan få dig til at slappe lidt af, hvis du er nervøs.

Den første:

Brug din finger som en tæller ved at dunke den stille på et bord eller på dit lår. Lav en rytme der er cirka dobbelt så hurtigt som et sekundt, så der går et halvt sekundt mellem hvert slag. 

Træk nu vejret:

4 slag ind

hold vejret i 16 slag

8 slag ud

Lav denne øvelse mindst 6 gange. Den kan gøres diskret mans andre fremlægger, eller lige før du selv skal ind. Du kan vælge at fortsætte så lang tid du vil. 

Den anden:

Til denne øvelse er det nok bedst at du er et sted hvor du er alene, da den er lidt "fjollet". Stil dig op og slap af i skuldrene. Begynd så at ryste dit ene ben som en slaksedukke. Så tager du den ene arm, det andet ben, den anden arm og til sidst hele kroppen. Der skal hoppes og rystes så meget du kan! Formålet er at "ryste nervøsiteten ud af kroppen", og det lyder skørt men det virker ;)

 

4. Kend dit publikum og dine lærere. Hvis du skal fremligge for din matematik og dansklærer, er det nok vigtigt at få noget matematik og noget dank ind i fremliggelsen. Lærere elsker at se at de har lært dig noget, men de elsker også at du arbejder selvstændigt. Du kan også forsøge at appelere lidt til resten af den klasse du skal fremlægge for, men først og fremmest lærerne. 

 

5. Hold fokus! det nytter ikke noget pludselig at have glemt hvad du skal sige. Det er også derfor du kan have dine stikordskort ved dig :)

 

6. ØV, ØV, og ØV lidt mere. Når materialet er på plads, handler det om at finpudse din fremlæggelse ved at være 140% sikker på hvad du skal sige, og skulle det glimme, har du altid dine stikordskort.

 

Håber du kan bruge nogle af råddene, for jeg brugte lang tid på dem...

MVH Laura

 

Her er en video hvor de viser hvordan man i hvert fald IKKE skal gøre :D 

http://www.youtube.com/watch?v=DTq_FpaZyoU


Svar #2
04. januar 2013 af Charlotte7318 (Slettet)

Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive det Laura. Tror helt sikkert der er noget jeg kan bruge :-)
Tak for din taknemmelighed :-)

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. januar 2013 af laur3784 (Slettet)

Selv tak, hvis du kan bruge det, er du så ikke rara at makere "brugbart svar"? :)

Svar #4
04. januar 2013 af Charlotte7318 (Slettet)

Jo, men hvorfor? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. januar 2013 af laur3784 (Slettet)

Hvis jeg får nok kan jeg slippe for reklamer :)

Svar #6
04. januar 2013 af Charlotte7318 (Slettet)

okay:)


Skriv et svar til: Projekt - Fremlæggelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.