Erhvervsret

Erhvervsret (købelov mv.)

17. februar 2013 af tazz0r (Slettet) - Niveau: A-niveau

Peter Plæn, Randers, sælger forskellige haveredskaber. Blandt de store hits er en havetraktor. Mandag d. 4. juni beslutter han sig for at lave et større fremstød for sine traktorer. Han får derfor en tryksag husstandsomdelt i de mere velhavende parcelhuskvarterer i Århus. Desuden sender han et tilbud til alle gartnere i Jylland. Endelig sender han et brev til sine to største kunder, der er landskabsgartnerne Fyhn i Ålborg og anlægsgartner Mogensen i Skive.

Alle tilbuddene er ens. Man kan købe en havetraktor til 4.595,- ekskl. moms. D. 5 juni opdager han, at der er en trykfejl i tilbuddet til Fyhn og Mogensen, hvor prisen er angivet til 4.295,- . Han skynder sig derfor at sende et nyt tilbud med den rigtige pris. Fyhn modtager det første tilbud d. 5. juni og sender straks en accept. Derefter tager han på ferie. Da Peter Plæn modtager accepten sender han straks et brev til Fyhn og gør opmærksom på, at der er en trykfejl, og at han ikke vil acceptere at sælge til den pris. Dette brev bliver spist af en rotte på postsorteringen og når aldrig frem.

Mogensen læser ikke tilbuddet før den 7. juni, hvorefter han accepterer tilbuddet. Tilbagekaldelsen blev tabt af postbuddet og spist af en havmåge, og når aldrig frem. Peter Plæn ringer straks til Mogensen da han får accepten, men Mogensen fastholder at der er indgået en bindende aftale.

1. Hvordan er retsstillingen mellem Plæn og Mogensen samt mellem Plæn og Fyhn


De øvrige breve indeholder ingen fejl, og Plæn modtager i løbet af de næste 14 dage 4 ordrer. D. 22. og 23. Juni modtager han desuden to ordrer fra en A. Andersen på Plantanvej samt gartner B. Bred, som begge lyder på 1 traktor. Da Plæn har fået problemer med leverandøren skriver han et brev til de to, at han desværre ikke kan imødekomme deres ordre. Brevet til Andersen når desværre aldrig frem. Da Andersen d. 6. juli ringer og rykker for sin ordre, meddeler Plæn ham, at han ikke vil levere. Både Andersen og Bred bliver meget vrede og fastholder ordren.

2. Hvordan afgøres tvisten mellem Andersen og Bred?


Plæn modtog desuden en ordre fra gartner Clemens og fra villaejer Danielsen. I begge tilfælde aftaltes det, at traktoren skulle afhentes mellem d. 1. juli og d. 15. juli. De skulle begge have den samme model, men Danielsen havde bedt om at få malet sin model i en ganske bestemt farve. Begge traktorer var stillet til side i et lagerlokale, da der en aften er indbrud og begge traktorer forsvinder natten mellem d. 7. og d. 8. juli. Plæn forlanger nu, at Clemens og Danielsen skal betale, men de nægter begge.

3. Hvordan skal tvisten afgøres mellem Plæn og Clemens samt mellem Plæn og Danielsen?


Svar kort på følgende spørgsmål med henvisning til relevante bestemmeler:
4. Hvad er sikringsakten ved pantsætning af et omsætningsgældsbrev ?
5. Hvad betyder objektivt ansvar ? Nævn 2 eksempler på hvor skadevolder efter loven er ansvarlig på objektivt grundlag.
6. Hvad forstår man ved stærke og svage ugyldighedsgrunde ? Nævn 2 eksempler på hver.
7. Hvad er betingelserne for tvungen modregning ?

 

 

nogen der kan hjælpe med overstående?


Skriv et svar til: Erhvervsret (købelov mv.)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.