Samfundsfag

Samfundsfag - nyliberalisme

08. april 2013 af Hijsa

Hejsa!

I Danmark baserede den økonomiske politik (før 1982) sig på socialliberalismen. Efter 82 fik vi så nyliberalisme. Mit spørgsmål lyder så på: HVORFOR?

Har i ideer til hvorfor samfundet mon ændrede sig på denne måde fra den ene ideologi til den anden? :)

Alle svar modtages ;)


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. april 2013 af candphil

Vi ændrede ikke ideologi - men demografi. Vi har et folketing med en enorm konsensus så alle partier til forveksling ligner en side af socialdemokratiet. Vi har haft flere forsøg på indførelse af liberalisme i DK, men det er aldrig lykkedes. Vi har haft et skred mod 'højre' som har handlet om, en voksende middelklasse og at jo mere middelklassen har følt at de havde deres på det tørre så er de blevet mindre solidarisk. Dvs socialdemokratiets kernevælgere har flyttet sig. 

Fog var ikke liberalist i praksis - han var pragmatisk middeklasse politiker. Vi har pt kun et liberalistisk parti i folketinget - nemlig Ny Alliance. I virkeligheden er Løkke Rasmussen mere liberalist end Fog, men han kan ikke rigtig komme igennem med sin politik.

DF er i virkeligheden socialdemokratisk højrefløj som de selv rummede indtil stiftelsen af DF. Lad mig pege på et par af  mange vælgere og deres politikere som flyttede fra S til DF: Mogens Camre og Karen Jespersen. 

Den liberalisering som foregår lige nu er mest en tilpasning til 'virkeligheden' på verdensmarkedet, og er sådan set ikke politik men embedsmandsværk. Desuden kommer 90% af vores lovgivning lige nu fra EU, og det er noget som sådan set bare bliver raificeret, så hvis man skal se efter 'drejninger' så er det i EU og ikke så meget i DK.

*Moderniseringen' af det danske (offentlige) arbejdsmarked, som foregår lige nu (bla. regeringens kamp mod lærerenes arbejdsvilkår) handler om at denne og kommende regeringer skal skabe sig 'albuerum' så de kan agere og føre politik i det hele taget. De fører altså ikke rigtig politik, men løser en praktisk opgave, som vi kan løse med 'rettidig omhu' eller blive nøtt til at løse på et eller andet senere tidspunkt - med armen vredet om på ryggen.


Skriv et svar til: Samfundsfag - nyliberalisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.