Andre fag

Naturfag PLEASE

16. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)
Hey.. Sidder og laver noget om syre og base titrering, men der er en ting jeg ikke kan finde ud af..
Spørgsmålet lyder sådan..

Forklar hvorfor PH værdien ændres så pludselig og voldsomt....

Er der nogle som kan hjælpe...???????++

Svar #1
16. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

Øh... det giver ikke rigtig nogen mening det du skriver. I hvilket sammenhæng ændres pH-værdien voldsomt?

Brugbart svar (2)

Svar #2
16. oktober 2003 af KemiKasper (Slettet)

Jeg går ud fra at det er ved ækvivalenspunktet :)

Kig på formlen for pH:

pH = -log([H3O+])

og for baser:

pH = 14 - (-log([OH-]))

Man kan så resonere sig frem, ud fra denne logaritmiske skala, at pH-titreringen opfører sig som den gør. Meget små koncentrationer giver relativt store udsving på pH-skalaen i forhold til den neutrale pH 7.

Havde man titreret syren med basen konduktometrisk ser grafen helt anderledes ud.

Brugbart svar (2)

Svar #3
16. oktober 2003 af KemiKasper (Slettet)

men det lærer du en dag = glæd dig!!!

Brugbart svar (2)

Svar #4
16. oktober 2003 af Brian (Slettet)

Der er en pointe, som ikke fremgår tydeligt nok af Kemiske Kaspers indlæg:

pH er *defineret* som -log([H3O+]).

Derfor kræver det et argument at påstå, at

pH = 14 - (-log([OH-])).

Dette argument, og det er den manglende pointe, er at man har opdaget, at i *enhver* opløsning, vil [H3O+] og [OH-] holde "hinanden i skak" således at der *altid* gælder, at

[H3O+]*[OH-] = 1*10E-14.

Tager man 10-tals-log på dette får man

log([H3O+]) + log([OH-]) = -14.

Nu var danskeren S.P.L Sørensen (1868 - 1939), der opfandt pH-begrebet, åbenbart ikke så glad for negative tal, så han valgte at gange denne ligning igennem med (-1) og havde så

-log([H3O+]) - log([OH-]) = 14.

Derefter *definerede* han pH (den potens, som [H+] har i forhold til 10), som -log([H3O+]). Og kun derfor kan man sige, at

pH = 14 - (-log([OH-])).

Det var en lang forklaring - pointen er, at når opløsningen er neutral, d.v.s. pH er 7 - ækvivalenspunktet - så kan man ud fra ovenstående overvejelser indse, at så er

[H3O+] = 1*10E-7 = 0,0000001 mol/L,

og [OH-] er det samme. Det er meget lidt, og det er derfor, at selv en enkelt dråbe af titratoren vil have en dramatisk effekt på pH - balancen udtrykt ved ligningen ovenfor skal jo opretholdes.

Brugbart svar (2)

Svar #5
22. oktober 2003 af Henrik (Slettet)

Man skal stadig være opmærksom på at alt dette kun gælder i de normale tilfælde.
Ved meget høje koncentrationer vil man skulle korrigere for den skærmende effekter der op står pga den høje ionstyrke. (altså ikke ideale tilfælde)
Desuden skal man være opmærksom på hvilke syre/baser der er tale om. Er der tale om amfotere stoffer, stære eller svage syre/baser. Der kunne være forskellige S/B effekter af forskellige ioner eller fra organiskestoffer der ville jævne springene i pH ud. Altså fungere som buffere.

Skriv et svar til: Naturfag PLEASE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.