Samfundsfag

Synopsis

18. april 2013 af BIF1088 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Tænkte på om I kunne hjælpe mig lidt, vi skal lave en synopsis i samfundsfag og har lidt problemer med min problemstilling, vores enme er lockout?

Håber I kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2013 af 123434

Hej Jakob

1) Den Danske Model går ud på, at regeringen ikke blander sig i forhandlinger mellem arbejdstagere og arbejdsgiver. Man snakker om brud på Den Danske Model, da regeringen har stået bag KL i forhandlingerne mod DL.

2) Septemberforliget var en aftale der blev indgået den 5. september 1899 mellem DsF (nu LO) og arbejdsgiverne i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) . Denne aftale slog fast, at arbejdsgiverne havde ret til at lede og fordele arbejdet, mens fagforeningerne var de eneste, der kunne indgå aftaler om løn- og arbejdsforhold.

Det er det de ikke kan blive enige om. Fagforeningen har sat rammer for lærernes arbejdstid/hvad de skal lave på skolen. På de fleste jobs er det sådan, at din chef bestemmer hvor meget/hvad du skal lave.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2013 af 123434

En del af Den Danske Model er, at arbejdsgiverne har muligheden for lockout og arbejdstagerne/lønmodtagerne for strejke. Det kan de gøre for at presse hinanden i forhandlinger. Enten kan de komme på en fælles løsning, ellers kan regeringen gribe ind(regeringsindgreb)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2013 af 123434

Regeringsindgreb

Enten forlængelse af den nuværende overenskomst

Eller de kommer på en ny overenskomst, som flertallet af folketinget skal stemme for.

Efter dette er sket er der fredspligt, hvilket betyder at arbejdsgiverne ikke må lockoute, og arbejdstagerne ikke må strejke, mens overenskomsten stadig er gældende.


Skriv et svar til: Synopsis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.