Samfundsfag

hvad er finanspolitik

09. maj 2013 af martinkrabbe (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvad er finanspolitik.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2013 af 123434 (Slettet)

Politik, der har til formål at styre efterspørgslen i samfundet,  påvirke udbud og efterspørgsel.

Mange tror finans-og økonomisk politik er det samme, men det er det ikke.

I løbet af din gymnasietid kommer du nok til at høre om keynesianisme, philipskurven osv.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juli 2013 af 123434 (Slettet)

Finanspolitik:udbud og efterspørgsel i et samfund. F.x. hvis man indføre øget beskatning i et samfund eller begrænser de offentlige investeringer med besparelser. 

Lempelig/ekspansiv finanspolitik: Øger de offentlige udgifter/sætter gang i beskæftigelsen ved fx. byggeri. Fordele: gamle bygninger bliver renoveret og arbejdsløsheden bliver øget. Skatter og afgifter sættes ned, så folk kan købe mere, hvilket får gang i beskæftigelsen. Lempelig finanspolitik fører ofte til underskud på betalingsbalancen og inflation.

Lempelig finanspolitik:flere penge i samfundet, større efterspørgsel på produkter, mere handel, mere beskæftigelse, højere BNP, større efterspørgsel på penge, større inflation. 

Stram finanspolitik:Man øger skatter og afgifter og sænker offentlige udgifter til f.eks. su, pension, skole osv. Effekt:efterspørgslen falder, færre penge kommer ud i samfundet, produktionen falder, beskæftigelsen falder, importen falder, betalingsbalancen forbedres, inflationen vil formentlig dæmpes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2013 af 123434 (Slettet)

Stram finanspolitik kaldes også kontraktiv.

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2013 af 123434 (Slettet)

3# Rettelse ved lempelig finanspolitik bliver arbejdsløsheden sænket(altså mindre)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2014 af 123434 (Slettet)

2#

Phillipskurven

Lav arbejdsløshed=høj inflation/prisstigninger

Høj arbejdsløshed=lav inflation

Ved lav arbejdsløshed er der også høj inflation. Det store udbud af jobs gør, at man bare kan skifte job, hvis man f.eks. er utilfreds med sin løn. Lønnen for medarbejdere stiger, samt danske vare og tjenesteydelser bliver pga. den stigende løn også dyrere. Samtidig kan man argumentere for, at de stigende lønninger vil få efterspørgslen til at stige-hvilket medfører prisstigninger. Løn-og prisniveau stiger=inflation.

Ved høj arbejdsløshed er inflationen stabil/lav. Det lille udbud af jobs medfører, at man ikke bare kan skifte job fordi, at man er utilfreds med sin løn. Man må i visse tilfælde nødt til at gå ned i løn for at kunne beholde sit job. De faldende lønninger medvirker samtidig til biligere danske vare og tjenesteydelser. Samtidig kan de faldende lønninger resultere i mindre efterspørgsel på vare og tjenesteydelser og folk i højere grad sparer op-når efterspørgslen er lav, vil priserne falde. Løn-og prisniveau forbliver stabilt eller falder. 


Skriv et svar til: hvad er finanspolitik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.