Erhvervsret

omstødelse

30. maj 2013 af Raaydk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

En der kunne skære begrebet omstødelse ud i pap, så jeg kan forstå hvad det gør? 

Det er det med konkurs, så der er separatistkrav og omstødelse.

 

på forhånd tak.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2013 af FætterGlad (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2013 af christian1 (Slettet)

Omstødelsesreglerne giver adgang for en kreditor til at tilsidesætte dispositioner, der er foretaget af debitor (skyldneren), særligt  under konkurs-/ eller rekonstruktionsbehandling. Dispositionen kan (ofte) tilsidesættes uanset om den er aftaleretlig gyldig - og uanset om eventuelle sikringsakter er iagttaget. Hensynet er at sikre kreditorerne (Dem der har et krav over for skyldner) mod svigagtige handlinger fra skyldnerens side. Dette særligt på baggrund af et gældende kreditorlighedsprincip. 
Et eksempel på en omstødelig disposition kunne f.eks være, at skyldneren en uge før der indgives konkursbegæring giver en ikke-sædvanlig gave til en bekendt f.eks. en båd,, hvormed denne disposition kan omstødes jf. KL § 64 (omstødelse af gaver) 
Andre eksempler på omstødelige dispositioner er arveafkald, betaling af gæld og iøvrigt dispositioner hvor den begunstigede er i ond tro.  
Det er næsten altid vigtigt at fastslå fristdagen, såfremt du har en opgave, som omhandler omstødelse, da en række af omstødelige dispositioner kun kan omstødes i en periode op til fristdagen. Fristdagen fastlægges i medfør af KL § 1. 
Der er derudover en masse øvrige regler om ond tro, insolvensbevis, omstødelse efter fristdagen m.m, men håber, at ovenstående hjalp lidt på din forståelse. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2013 af Piet-W (Slettet)

Fristdagen er altid vigtig! 

Omstødelse er en "annullering" af ellers gyldige dispositioner foretaget inden for en nærmere bestemt tidsperiode med fristdagen som det ene fixtidspunkt.

Der er to typer af dispositioner:
Forringende; Hvor aktivmassen formindskes til skade for samtlige kreditorer (objektive):
• (KL § 64) – Gaver
• (KL § 65) – Arveafkald
• (KL § 66) – Lønbegunstigelser

Forrykkende; Hvor enkelte kreditorer får en forlods fyldestgørelse på bekostning af de øvrige kreditorer (objektive):
• (KL § 67) – Betaling af gæld
• (KL § 70) – Særlig sikkerhedsstillelse
• (KL § 71) – Udlæg

Forringende + forrykkende (subjektive):
• (KL § 72) – Betaling efter fristdagen
• (KL § 74) – Generalklausulen

Omstødelsestidspunktet for forringende og forrykkende dispositioner er hhv. 6 og 3 mdr. (det betyder, at i perioden mellem fristdagen og 6 hhv. 3 måneder før, kan ske omstødelse, jf. reglerne herom).

De subjektive regler er betingede af, at skyldneren var eller blev insolvent på tidspunktet for den omstødelige dispositionen, og at den begunstigede var i ond tro med hensyn til skyldnerens insolvens.

Ved de objektive regler gælder der hverken krav om insolvens eller ond tro. Her er alene faktum afgørende for om, der kan ske omstødelse.

 

Håber det hjalp dig.


Skriv et svar til: omstødelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.