Andre fag

Einstein (citat)

30. oktober 2005 af najasweety (Slettet)
Hej..

"..for så vidt matematikkes sætninger henviser til virkeligheden, er de sikre; og i det omfang de er sikre, henviser de ikke til virkeligheden."
Albert Einstein, 1921

Han modsiger jo sig selv i citatet, så kan ikke rigtig gennemskue, hvad han mener..nogen der ved det??

på forhånd, mange taak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2005 af MacMadsen (Slettet)

Han henviser til hans relativitetsteori. Han siger jo at alt er relativt. Og hvis alt er relativt så er de ikke sikre.

Når han så siger at sætninger der henviser til virkeleden er sikre, og derefter siger at hvis de er sikre så henviser de ikke til virkeligheden, mener han at virkeligheden ikke er sikker (da den i følge ham er relativ)

Hmmm lidt kringlet, men hjalp det????

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Han modsiger vel netop ikke sig selv - dybest siger han, at ENTEN kan en matematisk sætning var sikker, eller OGSÅ kan den omhandle virkeligheden. Om man så er enig med ham eller ej, afhænger af hvad man mener matematik er for noget.

http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_mathematics

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2005 af MacMadsen (Slettet)

Ahh #2..
Han modsiger siger sig selv.
Han siger at sætninger der henviser til virkeligheden er sikre, men hvis de henviser til virkeligheden så er de ikke sikre. Det er en selvmodsigelse.
Hvis vi ser matematisk på det og lader virkeligheden være tallet 1 og sætninger være X, så siger han at:

X = 1 men 1 =/ X (=/ betyder forskellig fra)

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hovsa, ja. Det er fordi #0 fejlciterer. Retteligt skal citatet være:

"As far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain; and as far as they are certain, they do not refer to reality."


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2005 af MacMadsen (Slettet)

#4
Hvor har du fundet det citat?

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2005 af MacMadsen (Slettet)

#4

For det citat har jeg en helt anden mening end det første jeg "tolkede" på. *G* Det giver jo en noget anden mening kan man sige ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=As+far+as+the+laws+of+mathematics+refer+to+reality,+they+are+not+certain%3B+and+as+far+as+they+are+certain,+they+do+not+refer+to+reality.&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

...står en hel del steder.

Svar #8
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

#1, lyder meget logisk..hvad betyder det at noget er relativt?

#2 enten er den sikker, eller også kan den omhandle virkeligheden..hvorfor egentlig??

hvorfor er virkeligheden ikke sikker??

Svar #9
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

#1, lyder meget logisk..hvad betyder det at noget er relativt?

#2 enten er den sikker, eller også kan den omhandle virkeligheden..hvorfor egentlig??

hvorfor er virkeligheden ikke sikker??

Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Virkeligheden er sikker, men Einsteins specielle relativitetsteori udsiger meget fornuftigt om virkeligheden, når ting foregår med hastigheder, der nærmer sig lysets. Ligningerne er til at genkende, men der er unægteligt foregået noget. I en del astronomiske ligninger bliver den relativistiske udgave bemærkelsesværdigt lettere end den urelativistiske.

Svar #11
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

#4
det står lige præcis sådan oversat i min opgave..

Svar #12
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

#4
det står lige præcis sådan oversat i min opgave..

Brugbart svar (0)

Svar #13
31. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Så vil jeg vove den påstand at din opgave citerer forkert. (Min version af) Einsteins citat siger jo noget om en bestemt opfattelse af matematikken - at den rene matematik, hvor man udfra simple, logiske principper kan ræsonnere sig frem til fuldstændig gyldige sætninger, ikke kan bruges til at beskrive fænomener i den virkelige verden. Svarer lidt til at sige at du aldrig finder et perfekt cirkelformet æble når du går skovtur.

Svar #14
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

#13- hvad er forskellen melem "min" og "din" version af den??

Svar #15
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

#13- hvad er forskellen melem "min" og "din" version af den??

Svar #16
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

#13- hvad er forskellen melem "min" og "din" version af den??

Brugbart svar (0)

Svar #17
31. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Din:

"..for så vidt matematikkes sætninger henviser til virkeligheden, er de sikre; og i det omfang de er sikre, henviser de ikke til virkeligheden."

Min:

"..for så vidt matematikkes sætninger henviser til virkeligheden, er de IKKE sikre; og i det omfang de er sikre, henviser de ikke til virkeligheden."

Et enkelt ikke til forskel. I din version af citatet vil jeg så bare mene, at han modsiger sig selv, idet han siger at sætninger om virkeligheden er sikre, men sikre sætninger ikke henviser til virkeligheden.

Svar #18
31. oktober 2005 af najasweety (Slettet)

nåååårh

for at være helt ærlig kan jeg ikke forstå meningen med "mit" citat..modsigelse :S

Skriv et svar til: Einstein (citat)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.