Samfundsfag

Udenrigspolitik - diskussion

14. oktober 2013 af Chm95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kære alle. 

Jeg er rigtig dårlig til samfundsfag, og jeg forstå simpelthen ikke den her opgave. Eller jo, men jeg har ledt og ledt efter svaret og kan ikke finde det nogle steder. Har ledt efter spørgsmålet her på jeres base og andre baser, og jeg fandt ingen hjælp.. Jeg har læst i mine samfundsfagsbøger, også min bog om økonomi. 

Spørgsmålet lyder således: Diskutér, hvilke konsekvenser de ændrede magtstrukturer i international politik har for dansk udenrigspolitik? Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag B4, og du skal anvende teorier om international politik. 

jeg kender ingen teorier om international politik? Det ville jeg meget gerne havdde hjælp til, og så ved jeg ikke om jeg skal bruge andre tekster end bilag B4. Og sidst men ikke mindst så ved jeg ikke hvad ændrede magtstrukturer i international politik er???? Jeg har prøvet at søge, måske er jeg bare sårlig til det, men det plejer jeg ikke og har brugt et par timer på det nu.. 

Håber i vil hjælpe!!  

(Bilag B4 er vedhæftet! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2013 af 123434

Jeg har fundet lidt litteratur, du kan læse om international politik. Jeg håber det kan hjælpe dig. 

"International politik er et begreb, der bruges om de politiske forbindelser mellem stater indbyrdes, men også mellem andre aktører i det internationale system.

Aktørerne er ikke kun staterne, det kan også være multinationale selskaber, internationale organisationer og andre sammenslutninger fx. de såkaldte NGOer*. 

International politik betegner også den videnskab, der beskæftiger sig med disse forhold. Studiet international politik er i Danmark en del af statsvidenskaben, men omfatter også både historiske, sociologiske, økonomiske og juridiske emner.

Den teori om international politik der dominerede mellem 1. og 2. Verdenskrig var idealismen.
Grundlaget var en tro på, at krig kunne undgås, gennem åbne og ærlige forhandlinger.

Hegemoni

Hegemoni, lederskab, overherredømme. Begrebet blev oprindelig brugt i forbindelse med de oldgræske bystaters militære alliancer, hvori man bestemte, hvilken af bystaterne, der skulle være hegemon, dvs. anfører for forbundets væbnede styrker.
 

Verdensbanken – er fem internationale institutioner, som udgør den vigtigste multilaterale kilde til finansiering af ulandenes udvikling og den tekniske rådgivning af dem.


Den Internationale Bank for Genopbygning og Udvikling(IBRD)

Den Internationale Udviklingssammenslutning (IDA), formidler bistand i form af rentefrie lån og gavebistand til de fattigste ulande.

Den Internationale Finansieringsinstitution (IFC) investerer i og yder lån til private virksomheder.
Det Multilaterale Investeringsgaranti Agentur (MIGA) yder forsikring mod politiske risici i forbindelse med private investeringer i ulandene.

Endelig omfatter verdensbankgruppen et center for rådgivning og mægling i forbindelse med uenighed mellem udenlandske investorer og deres værtslande.

Verdensbanken ejes af de mere end 180 medlemslande; i bankens styrende organer stemmes der efter medlemslandenes aktieposter, som nogenlunde svarer til størrelsen af de enkelte medlemslandes økonomi. Den danske aktieandel i IBRD er på 0,86%.

Verdensbankens hjemmeside

GATT, General Agreement on Tariffs and Trade, international handelsaftale, underskrevet af 23 lande i 1947. GATT blev med udgangen af 1994 afløst af WTO, World Trade Organization.

GATTs succes var især knyttet til toldreduktioner for industrivarer, mens landsbrugsvarer, tjenesteydelser, herunder transportydelser og ophavsrettigheder, samt frigivelse af direkte investeringer først senere fik en fremtrædende plads på dagsordenen. Mange problemer forblev dog uløste, løsningen af dem er efter WTOs dannelse blevet overladt til denne organisation.


Den Internationale Valutafond, International Monetary Fund, IMF. Hovedopgaver skulle være at fremme internationalt monetært samarbejde og overvåge valutakurserne mellem medlemslandene.

IMF bidrog også til afviklingen af valutarestriktioner, som kunne bremse samhandelen, og den ydede lån til lande med midlertidige betalingsbalancevanskeligheder.

Valutafonden har siden midten af 1990'erne spillet en vigtig rolle i afhjælpningen af finansielle kriser og betalingsbalancekriser i en række nyere markedsøkonomier i Latinamerika og Asien. Det er sket gennem IMF's historisk set meget omfattende långivning på betingelser til den økonomiske politik.

Betingelserne har især tilsigtet at opnå sådanne stramninger af den indenlandske finanspolitik og pengepolitik, at voldsomme fald i værdien af låntagernes valuta kunne bremses, og adgang til de internationale private lånemarkeder kunne genoprettes.

IMF's væsentligste betydning er efterhånden de udførlige analyser af medlemslandenes økonomier, som i et mere sammenligneligt perspektiv offentliggøres i den halvårlige publikation World Economic Outlook.

Den Internationale Valutafonds hjemmeside 

WHO, World Health Organization, Verdenssundhedsorganisationen, blev oprettet som FN-særorganisation i 1948.

WHO bistår regeringer i at styrke nationale sundhedsvæsener, specielt i ulande, med vægt på den primære sundhedstjeneste. Dertil kommer kampen mod smitsomme sygdomme, fx malaria, tuberkulose, aids og influenza.

WHOs hjemmeside

I dag bruges begrebet om førende staters position og dominans over svagere stater. Magt og hegemoni er således to sider af samme sag.

Efter 2. Verdenskrig konkurrerede USA med de øvrige vestmagter om politisk og økonomisk indflydelse. Men samtidig accepterede de europæiske lande USA’s lederskab i kampen mod den trussel, man var overbevist om, det kommunistiske Sovjetunionen udgjorde. 

USA’s hegemoni var særlig fremtrædende fra 1945 til begyndelsen af 1970’erne, hvor Japan og Vesteuropa igen var blevet økonomiske stormagter. USA var samtidig blevet politisk og militært svækket af krigen i Vietnam.

Teorierne om hegemonisk stabilitet hævder, at især internationalt økonomisk samarbejde forudsætter en hegemon magt, en førende magt, der kan tage initiativet til oprettelse af de nødvendige institutioner og regler samt kontrollerer, at de bliver overholdt.

Det økonomiske samarbejde efter 2. Verdenskrig i bl.a. Verdensbanken, GATT og IMF kunne næppe være blevet gennemført uden amerikansk lederskab.

USA er igen blev styrket efter Sovjetunionens opløsning, og er fortsat verdens dominerende militærmagt. Men økonomisk er den dominerende magt i dag delt mellem USA, Kina/Japan og EU.

Magtstruktur:måde hvorpå magten er fordelt, fx i et samfund; system af magtfaktorer

Udenrigspolitk:politik der vedrører et lands officielle forhold og forbindelser til andre lande og internationale organisationer"

Ordnet.dk

http://www.samfundsfag-abc.dk/index.php/2012-01-28-22-16-06


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. oktober 2013 af 123434

Realisme

Staten er vigtig-kæmpe for sin egen overlevelse

egoisme

Staternes egeninteresse

Varig fred kan ikke insistere

Idealisme

Man prøver at undgå krige ved at oprette forbund som f.eks. FN og Folkeforbundet.

Engelsk Skole

Værdier, normer og fællesregler

Aktører:staten og institutioner

Normer for hvordan stater må opføre sig. F.eks krigens regler


Svar #3
16. oktober 2013 af Chm95 (Slettet)


Skriv et svar til: Udenrigspolitik - diskussion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.