Engelsk
Bannockburn -oversættelse
11. november 2005 af
Blackbirdy (Slettet)
Håber der er nogen der gider lige at kigge på min oversættelse og evt hjælpe med at rette de fejl som jeg sikkert nok har... :)
Danske version:
Slaget ved Bannockburn in 1314 og det, der fandt sted ved Culloden i 1746, er to af de blodigste slag, der har været udkæmpet mellem England og Skotland. Det første endte med en strålende sejr for Robert Bruce og hans skotske partisaner, mens det sidste blev et knusende nederlag for de højlændere, som kæmpede for ’’Bonnie Prince Charlie’’ og hans ret til den skotske trone.
Robert Bruce blev kornet til kone af Skotland i 1306. på den tid var det skik, at de skotske konger blev kronet i Scone, og i 500 år havde de under denne ceremoni siddet på the Stone of Scone. Den engelske konge Edward I havde imidlertid fjernet stenen under et af sine felttog i 1296 og anbragt den i Westminster Abbey, hvor den har ligget de sidste 700 år. Den nuværende engelske dronning blev kronet på netop denne gamle Stone of Destiny i 1953.
Bruce’s kroning var dramatisk; han myrdede sin rival ’’the Red Comyn’’, i kirken i Dumfries og red derefter i al hast til Scone for at overtage kongemagten. Comyn var en af de vasaller, som kong Edward havde indsat i sit forsøg på at gøre Skotland til engelsk territorium, og drabet var et led i den skotske frihedskamp, som var startet under Sir William Wallace.
Wallace slog de veltrænede engelske styrker ved Stirling Bridge, og det samme gjorde Bruce 17 år senere ved Bannockburn. Den engelske hær var i begge tilfælde lang større end den, som skotterne kunne mønstre, men selv de frygtede bueskytter, som skulle blive Englands trumfkort i Hundredeårskrigen i Frankrig, måtte vige for Bruce’s spydbevæbnede krigere, som kæmpede med desperat mod.
Wallace blev ulykkeligvis forrådt af sine egen mænd, og overlevede ikke frihedskampen, men det gjorde Bruce og James Douglas. Disse to nationalhelte fortsatte stædigt modstanden indtil Edward III kun 14 år senere opgav alle krav på skotsk territorium og Bruce blev anerkendt som Skotlands retmæssige konge.
Engelske version:
The battle of Bannockburn in 1314, and the one which found place at Culloden I 1746, are two of the bloodiest battles, which were ‘’udkæmpet’’ between England and Scotland. The former ended with an excellent victory for Robert Bruce and his partisans, whereas the latter was a devastating failure for the highlander, who were fighting for ‘’Bonnie Prince Charlie’’ and his right to the Scottish throne.
Robert Bruce was crowned as King of Scotland I 1306. It was customary at this time, that Scottish Kings were crowned at Scone, and for 500 years did they sat on the Stone of Scone under this ceremony. However (in the meantime) had the English King Edward I removed the stone during one of his campaigns I 1296 and had placed it in Westminster Abbey, where it has remained for the last 700 years. The current English Queen was crowned on the exact old Stone of Destiny in 1953.
Bruce’s coronation was dramatic; he murdered his rival, The Red Comyn, in the Church in Dumfries and afterwards he rode in a hurry to Scone, to take over the Monarchy.
Comyn was one of the vassals, which King Edward had installed in his attempt to make Scotland and English territory, and the homicide was a link in the Scottish independent combat, which was commenced under Sir William Wallace.
Wallace beaten the well trained English force at Stirling Bridge, equally did Bruce 17 years later at Bannockburn. The English army was in both cases much bigger than the one, which the Scots could muster, but even the dreaded archers, which was to become England’s trump card in The Hundred Unfortunately Wallace was betrayed by his own men and did not survive the independent combat, unlike Bruce and James Douglas. These two national heroes continued obstinately the resistance until Edward III only 14 years after Bannockburn gave up every claim to Scottish territory and Bruce was recognized as Scotland’s lawful king.
Danske version:
Slaget ved Bannockburn in 1314 og det, der fandt sted ved Culloden i 1746, er to af de blodigste slag, der har været udkæmpet mellem England og Skotland. Det første endte med en strålende sejr for Robert Bruce og hans skotske partisaner, mens det sidste blev et knusende nederlag for de højlændere, som kæmpede for ’’Bonnie Prince Charlie’’ og hans ret til den skotske trone.
Robert Bruce blev kornet til kone af Skotland i 1306. på den tid var det skik, at de skotske konger blev kronet i Scone, og i 500 år havde de under denne ceremoni siddet på the Stone of Scone. Den engelske konge Edward I havde imidlertid fjernet stenen under et af sine felttog i 1296 og anbragt den i Westminster Abbey, hvor den har ligget de sidste 700 år. Den nuværende engelske dronning blev kronet på netop denne gamle Stone of Destiny i 1953.
Bruce’s kroning var dramatisk; han myrdede sin rival ’’the Red Comyn’’, i kirken i Dumfries og red derefter i al hast til Scone for at overtage kongemagten. Comyn var en af de vasaller, som kong Edward havde indsat i sit forsøg på at gøre Skotland til engelsk territorium, og drabet var et led i den skotske frihedskamp, som var startet under Sir William Wallace.
Wallace slog de veltrænede engelske styrker ved Stirling Bridge, og det samme gjorde Bruce 17 år senere ved Bannockburn. Den engelske hær var i begge tilfælde lang større end den, som skotterne kunne mønstre, men selv de frygtede bueskytter, som skulle blive Englands trumfkort i Hundredeårskrigen i Frankrig, måtte vige for Bruce’s spydbevæbnede krigere, som kæmpede med desperat mod.
Wallace blev ulykkeligvis forrådt af sine egen mænd, og overlevede ikke frihedskampen, men det gjorde Bruce og James Douglas. Disse to nationalhelte fortsatte stædigt modstanden indtil Edward III kun 14 år senere opgav alle krav på skotsk territorium og Bruce blev anerkendt som Skotlands retmæssige konge.
Engelske version:
The battle of Bannockburn in 1314, and the one which found place at Culloden I 1746, are two of the bloodiest battles, which were ‘’udkæmpet’’ between England and Scotland. The former ended with an excellent victory for Robert Bruce and his partisans, whereas the latter was a devastating failure for the highlander, who were fighting for ‘’Bonnie Prince Charlie’’ and his right to the Scottish throne.
Robert Bruce was crowned as King of Scotland I 1306. It was customary at this time, that Scottish Kings were crowned at Scone, and for 500 years did they sat on the Stone of Scone under this ceremony. However (in the meantime) had the English King Edward I removed the stone during one of his campaigns I 1296 and had placed it in Westminster Abbey, where it has remained for the last 700 years. The current English Queen was crowned on the exact old Stone of Destiny in 1953.
Bruce’s coronation was dramatic; he murdered his rival, The Red Comyn, in the Church in Dumfries and afterwards he rode in a hurry to Scone, to take over the Monarchy.
Comyn was one of the vassals, which King Edward had installed in his attempt to make Scotland and English territory, and the homicide was a link in the Scottish independent combat, which was commenced under Sir William Wallace.
Wallace beaten the well trained English force at Stirling Bridge, equally did Bruce 17 years later at Bannockburn. The English army was in both cases much bigger than the one, which the Scots could muster, but even the dreaded archers, which was to become England’s trump card in The Hundred Unfortunately Wallace was betrayed by his own men and did not survive the independent combat, unlike Bruce and James Douglas. These two national heroes continued obstinately the resistance until Edward III only 14 years after Bannockburn gave up every claim to Scottish territory and Bruce was recognized as Scotland’s lawful king.
Svar #1
12. november 2005 af Fingersen (Slettet)
battle = Battle
which found place = that took place
I = in
which were... = (ever to be) fought....
excellent = el. a glorious
his partisans = and his Scottish partisans.
failure = defeat
highlander... = highlanders fighting for
Tilbage med mere senere
MVH
Fingersen
which found place = that took place
I = in
which were... = (ever to be) fought....
excellent = el. a glorious
his partisans = and his Scottish partisans.
failure = defeat
highlander... = highlanders fighting for
Tilbage med mere senere
MVH
Fingersen
Svar #2
13. november 2005 af Blackbirdy (Slettet)
jeg takker mange gange :) og venter spændt på resten..
//BB
//BB
Svar #3
16. november 2005 af Blackbirdy (Slettet)
Er der ikke andre der lige kunne kigge den igennem og se om der er fejl?... :)
Skriv et svar til: Bannockburn -oversættelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
