Samfundsfag

Firpartisystemet eller firepartisystemet

14. december 2013 af OleWulf (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad siger man Firpartisystemet eller firepartisystemet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2013 af 123434 (Slettet)

Man siger flerpartisystem

Et land med kun et parti=diktatur

Et land med to parti f.eks. USA, Demokraterne og Republikanerne=2 partisystem

Et land med flere partier f.eks. Danmark hvor vi har 8 partier=flerpartisystem


Svar #2
15. december 2013 af OleWulf (Slettet)

Et land med kun et parti er ikke nødvendigvis diktatur (det kan være, men se eksempelvis på Demokraterne, som var et enerådende parti i de amerikanske Sydstater fra Den Amerikanske Borgerkrig frem til 1970'erne.)

Jeg spørger ikke, hvilket partisystem vi har i Danmark - men mit spørgsmål lyder på, om man i perioden frem til 1960-1970'erne kalder det danske partisystem for firpartisystemet eller firepartisystemet, idet Soicaldemokraterne, radikale, venstre og konservative var de dominerende


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Det hedder firepartisystem. Firpartisystem er just en stavefejl. De betyder det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2013 af 123434 (Slettet)

2# Jo, det var noget, der hed firepartisystem, hvor Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, Konservative var de dominerende i dansk politik

Socialdemokratiet repræsenterede de kapitalløse i byen.

Det Radikale Venstre repræsenterede de jord-og kapitalløse på landet

Højre repræsenterede kapitalejerne i byerne og Venstre repræsenterede jord-og kapitalejerne på landet 

Eller man kan dele det således op

Socialdemokratiet:arbejderne

Det Radikale Venstre:husmænd og lærere

Venstre:bønder

Højre:rige, adlen og virksomhedsejerne


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2014 af 123434 (Slettet)

Firepartisystemet(uddybet)

De første partier i Danmark var alle klassepartier

Stort set alle bønder stemte på venstre

Socialdemokratiet blev støttet af arbejderne

Husmændene og lærerne stemte på det Radikale Venstre

Erhvervsdrivende og overklassen stemte på de Konservative

Ens samfundsklasse afgjorde, hvad man stemte på. De politiske partier henvendte sig meget tydeligt til en bestemt gruppe og ønskede netop bedre forhold for denne gruppe. F.eks. arbejderne stemte på Socialdemokratiet, som kæmpede for bedre vilkår til arbejderne.

Dette blev for alvor lavet om på ved jordskredsvalget i 1973, hvor 5 nye partier blev valgt ind i folketinget. Vælgerne havde vendt ryggen til de traditionelle partier, som mistede mange af deres mandater.

Man kan sige, at årsagen til dette er, at man i vores samfund ikke længere er styret af traditioner. I gamle dage var det normalt, at man som søn af en landmand også selv blev landmand. Nu bestemmer vi selv vores erhverv, og en søn af landmand kan i dag sagtens blive pædagog eller økonom. 


Skriv et svar til: Firpartisystemet eller firepartisystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.