Samfundsfag

Teorier/begreber i samfundsfag

17. december 2013 af LjungLyng (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg er pt. i gang med min SRP som så mange andre 3.g elever, men jeg er pludselig kommet i tvivl. Er disse samfundsfaglige teorier eller blot begreber?: idealisme, realisme, hård + blød magt, hegemoni og neo-konservatsime..


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2013 af 123434

Teori:ordnet system af velbegrundede og veldefinerede antagelser som søger at forstå og forklare et eller flere fænomener eller samspillet mellem dem især inden for en videnskab"

Begreber:samlet forestilling om de træk der opfattes som fælles og karakteristiske for en given slags ting, væsner, forhold eller fænomener. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2013 af 123434

Realisme:

staterne må kæmpe for egen overlevelse

Fokus på militær styrke og militære alliancer-en veludrustet hær og alliancer gør det lettere for staterne at overleve i det anarki, som realisterne anser som det internationale system.

International politik er præget af konflikter og anarki- fred findes kun i perioder

Vigtige aktører:stater, internationale organisationer spiller kun en lille betydning. Realisterne anser I-organisationer som arenaer, hvor staterne varetager deres interesser.

Det internationale system:anarki og forsøget på sikkerhed former staterne og det internationale system.

Normer:stater er egoistiske og tænker kun på egen overlevelse.

"Hårde: Militær, BNP, Forskning, Struktur, Råstoffer, Infrastruktur, Geografisk placering, befolkning. I neorealismen betegnes disse forhold som geopolitiske forudsætninger.

Bløde: Politik, samarbejde, styreform, (Demokrati eller diktatur)"

http://da.wikipedia.org/wiki/Magt

Hegenomi:staters førende position og dominans over andre


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2013 af 123434

Neokonservatisme

mere aggressiv udenrigspolitik, mindre social omtanke og færre krav om reduktion af den offentlige administration.

"

Neokonservatisme eller nykonservatisme er en politisk tænkning og opstod i 60’ernes USA, som en opposition til kulturelativismen og med udspring i den konventionelle konservatisme. I USA var neokonservatismen en reaktion mod en fjern og upersonlig storadministration (big government) og mod idéen om ét stort, centralstyret nationalt samfund (national community). I stedet tilstræbes større personligt ansvar og decentralisering med mere magt til delstater og kommuner. Værdier som lokalsamfundet, familien, igangsætterånd og religion vægtes højt. Nykonservative har ofte nationalistiske træk og er i praktisk politik ofte enige i nyliberalisternes ønske om at indskrænke de offentlige udgifter.

De neokonservative adskiller sig fra mange på den amerikanske højrefløj ved deres modstand mod føderal lovgivning på områder, som de anser for alt for private til statslig indblanding, fx abort og bøn i skoler. Fortalere for neokonservatismen har bl.a. været demokraten senator Daniel Patrick Moynihan (f. 1927) og sociologerne Robert Nisbet og Daniel Bell (indtil 1988).

Under Ronald Reagan blev nykonservative tanker brug til at legitimere den hårde politik over for den daværende Sovjetunion og den for nylig afgåede præsident, George W. Bush jr., var meget inspireret af nykonservatismen, som tydeligt skindede igennem i USA's udenrigspolitik under hans embedsperiode.

Selve begrebet er meget diffust. Tilhængere af nykonservatismen har ofte vidt forskellige holdninger. Men herunder beskrives to nykonservatismens stamfædres overvejelser og principper."

http://da.wikipedia.org/wiki/Nykonservatisme


Skriv et svar til: Teorier/begreber i samfundsfag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.