Samfundsfag

Livsformer og levevilkår

21. december 2013 af 123434

Levevilkår:

Opdeles i hvor folk bor

Rurale levevilkår:folk, der bor i landsbyer og mindre byer

Urbane levevilkår:folk, der bor i større bysamfund

Livsformer:opdeles efter folkserhvervsmæssige stilling

Rurale livsform:mindre selvstændige uden ansatte

Borgerlige livsform:flere ansatte, som man ikke har noget forhold til

Arbejderlivsform:folk i lønnet job uden villighed til at skifte arbejde.

The down and out-livsformen:folk uden fast arbejde, som lever af offentlig understøttelse

Karrierelivsformen:folk, der har tilknytning til en arbejdsplads, som godt kunne finde på at skifte jobbet ud med et bedre. 

Evt. nogen, der tilføjelser eller viden vedrørende emnet

Tak på forhånd og god weekend


Svar #1
21. december 2013 af 123434

"Den selvstændiges livsform
I denne livsform skelnes ikke mellem arbejde og fritid, for som selvstændig ejer man selv sin virksomhed. Ofte er hele familien en del af virksomheden, det kan fx være, at moderen har et firma, hvor faderen er ansat, og hvor børnene har forskellige arbejdsopagver.
 
Lønarbejderlivsformen
Denne livsform er karakteriseret ved, at den enkelte sælger sin arbejdskraft i en bestemt tid til en aftalt pris. Man stiller sig til rådighed og lader sig sætte i arbejde. Man arbejder ikke nødvendigvis, fordi man finder sit arbejde specielt interessant, men fordi man er interesset i at tjene penge. 
 
Den karrierebundne livsform
I denne livsform kan man sige, at arbejdet er målet - ikke lønnen. Aflønningen inden for denne livsform er en form for handel, hvor arbejdsgiveren køber kvalifikationer frem for tid. Til gengæld får medarbejderen mulighed for at udvikle sig igennem sit arbejde. "

http://www.uuoresund.dk/UU%C3%98resundforside/Ung8klasse/UEAundervisning/Livsformer/tabid/287/language/da-DK/Default.aspx


Svar #2
21. december 2013 af 123434

"Sociolog Lars Dencik beskriver familien på en ny måde, som ikke længere handler om hvordan familien ser ud, men om hvordan familien fungerer:

”Team familien”, som er den moderne og stærke familie. I denne familie har individet mulighed for, at pleje sin individualitet, samtidig med at individet også er opmærksom på at opretholde fællesskabet, som en familie kræver, for at kunne fungerer optimalt. Den måde, hvorpå dette opnås er via aftaler, der er fundet frem til via forhandlinger. Dette familieklima er karakteristisk ved at være demokratisk, diskuterende og søger kompromiser (hvilket også kan ses, idet aftalerne går via forhandlinger). ”Team familien” bliver af eksperter rost som den ideelle familie og det familiebegreb, som vi bør stræbe efter.

”Den patriarkalske familie” er den traditionelle stærke familie, som bygger på at manden tjente pengene til familien, og derfor bestemte hvad der skulle ske i hjemmet. I dag er denne familieform ikke nær så udbredt, og familiens overhoved kunne i dag lige så vel være en kvinde som en mand. I denne familieform træffer familiens overhoved, de væsentlige beslutninger og familiens individer må underlægge sig overhovedets beslutninger. Familieformen prioriterer familiefællesskabet højt men dette er på bekostning af individets behov, og problemer vil i denne familieform være svære at løse, da beslutningerne kun tages af en person. Familien er hierarkisk opbygget og bliver af eksperter betragtet som en familieform der er umoderne, da individet konstant må opgive sine behov og gå på kompromis med sig selv.

”Svingdørsfamilien” er den moderne men svage familie. I denne familieform er det individet der sættes i fokus, og bortset fra at familien bor under samme tag, har medlemmerne i denne familie ingenting til fælles. Individet har i denne form stor frihed til at pleje sig selv, sit ego og sine interesser, og ”svingdørsfamilien” plejer ikke fællesskabet i familien. Kontakten mellem familiemedlemmerne er minimal og man forsøger ofte at undgå hinanden, hvorfor familien ikke kender til problemer eller glæder, som de andre familiemedlemmer har. Man mødes i svingdøren og får aldrig snakket sammen. Her spiller individet og individets behov den centrale rolle, og måltidet ses som et praktisk 
individuelt foretagende. Karriere og arbejde bliver betragtet som vigtigere end familien. Eksperter betragter ”svingdørsfamilien” som en underskudsfamilie, da man i den familieform ikke har ressourcer og energi nok til at interessere sig og støtte hinanden. 

”Socialt akvarium”, som er den moderne, svage familie. I denne familie tilbringer familiemedlemmerne meget tid sammen, men uden noget synderlig aktivitets niveau. Fællesskabet plejes ikke, og familien ser måske bare fjernsyn sammen. Der lægges overhovedet ikke vægt på særlige samværsritualer. Det skyldes ikke individet plejer sit eget ego, da denne familieform hverken har individet eller fællesskabet i fokus. Individerne i denne familie lader deres liv slå til og flyder billedligt talt rundt som en fredelig fisk i sit akvarium. Denne familie bliver af eksperter betragtet som en familie, hvor man hverken får plejet individet eller fællesskabet"

http://familieraadgiveren.webbyen.dk/vishjemmeside_privat.asp?mode=top_frame&id=1212356&side=&webside=8110750


Svar #3
21. december 2013 af 123434

"Husmorlivsformen

henter sine eksistensbetingelser i lønarbejderlivsformen. Den har en materiel side, hjemmet, og en immateriel side, familiesamvær, der i en række varierende forhold udgør mål og midler. Husarbejdet kan være en del af familiehyggen eller en pligt.

Baglandslivsformen

henter sine eksistensbetingelser i den karrierebundne livsform, og kvinden er ofte delvis forsørget. Baglandskvinden skal sørge for, at baglandet, dvs. hjemmet, er i orden. Mandens karriere er hendes middel til succes, og hun er både medproducent af hans image og en del af det."

http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Sociologi/Organisationer_og_institutioner/livsformer


Skriv et svar til: Livsformer og levevilkår

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.