Andre fag

Markedsefterspørgsel - mikroøkonomi

01. januar 2014 af Parq - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!
Jeg har en opgae her hvor jeg skal vise at markedsefterspørgslen er givet ved Q= 200 - 1/4 * P

Der er 75 forbruere der kan deles op i to grupper:
* Gruppe 1: 25 forbrugere -> hver forbruger har efterspørgselsfunktionen: P(Q) = 800-200*Q
* Gruppe 2: 50 forbrugere -> hver forbruger har efterspørgselsfunktionen: P(Q) = 800-400*Q
 

Da jeg ved at markedsefterspørgslen kan illustreres ved:

Q = Σni=1   x1i (p1 ,p2 ,m) + x12 (p1 , p2 , m)

Dvs. at markedsefterspørgslen kan udtrykkes som P der er funktion af Q:
Jeg har så isoleret Q for gruppe 1 og nået frem til: Q = 4 - (1/200) * P
Og for gruppe 2: Q= 2 - (1/400) * P

Nu skal jeg så finde ud af hvordan markedsefterspørgslen ser ud, og det er her jeg går i stå. Hvordan skal jeg vise at markedsefterspøgslen er givet ved Q= 200 - 1/4 * P ??

 


Svar #1
01. januar 2014 af Parq

Jeg får det til 2 - (1/400) * P +  2 - (1/400) * P
= 4- (1/200) * P

Jeg kan se at for at få markedsefterspørgslen 200 - 1/4 * P  skal der byttes om på 200 og 4 ... Hvordan kan det være?? :S


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2014 af peter lind

Ifølge det du skriver skal du gange med xi, hvad du ikke har gjort. Det fremgår ikke af det du skriver hvad xi er


Svar #3
01. januar 2014 af Parq

Det må være formlen der forvirrer mig så... for  xi står for "gruppe 1", p1 er prisen som gruppe 1 efterspørger til, p2, prisen som gruppe 2 efterspørger til og m er økonomien.

Så jeg skal måske gange gruppe 1s efterspørgsel med gruppe 2 for at få den samlede markedsefterspørgsel?


Svar #4
01. januar 2014 af Parq

Det giver heller ikke resultatet :/


Svar #5
01. januar 2014 af Parq

hov utrolig dårlig formuleret af mig, da det er klart at    x1 (p1 ,p2 ,m) er efterspørgslen fra gruppe 1


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. januar 2014 af SpringE (Slettet)

Hej Parq,

Når du udregner markedsefterspørgslen, skal du summere over alle forbrugere.

Gruppe 1 omskrevet: Q1 = 4 - (1/200)P

Gruppe 2 omskrevet: Q2 = 2 - (1/400)P

Markedsefterspørgsel:

Q = 25*Q1 + 50*Q2 = 25*(4 - (1/200)P) + 50*(2 - (1/400)P) = 100 - (1/8)P + 100 - (1/8)P = 200 - (1/4)P


Svar #7
01. januar 2014 af Parq

Hov jeg endte dog alligevel med at få det rigtige svar, bare med en anderledes fremgangsmåde:

Q = 4- (1/200) * P + 2 - (1/400) * p  = 6 - 3p/400
Satte det lig 0 og
=> 6=3p/400

dividerede med 3 på begge sider:
2 = p/400.
gangede med 100 på begge sider:

200= p/4 for derefter at omskrive den til formen 200- p/4 = 200 - (1/4) * p

Men det må vel være forkert, selvom jeg var heldig og omskrivningen fik den på den rette form, eftersom jeg har undladt 25 og 50 .. ikke? :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. januar 2014 af SpringE (Slettet)

Man har vel lov til at være heldig :)

Din metode giver det rigtige resultaltet, fordi du dividerer med 3 og ganger med 100 på højre side af markedsefterspørgsels-ligningen -- 100/3 = 75 (= 25 + 50).

Men din udregning giver ikke rigtig mening (sætte Q = 0 og sætte Q ind igen), og hvis efterspørgselfunktionerne ser anderledes ud og/eller du ikke kender resultatet, vil du højst sandsynligt ikke få det rigtige med den metode.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. januar 2014 af SpringE (Slettet)


Svar #10
02. januar 2014 af Parq

Det har du selvfølgelig helt ret i. Jeg sad også og undrede mig over, jeg kunne sætte q=0 for derefter at bruge q igen. Men dejligt at komme på rette spor. Mange tak skal du ha! :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. januar 2014 af SpringE (Slettet)

Ingen problem :)

Kan se at jeg har lavet en fejl i #8. 100/3 ≠ 75..


Svar #12
02. januar 2014 af Parq

Det vil jeg prøve! :)

Skriv et svar til: Markedsefterspørgsel - mikroøkonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.