Erhvervscase

Perfekt konkurrence

06. januar 2014 af Kiirstine (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg læser op til eksamen i erhvervsøkonomi, men er stødt på problemer med markedsformen perfekt konkurrence.

I opgaven bliver jeg bedt om at finde frem til den optimale produktion og dens pris. I opgaven er der givet følgende oplysninger:

P= 4 (P=d=MR)

TC=0,04Q^3-0,9Q^2+10Q+5

Jeg har derefter regnet ud at

MC=0,12Q^2-1,8Q+10

Derefter har jeg sat P=MR=MC og ender efterfølgende op med en andengradsligning, som jeg løser ved hjælp af diskriminanten og formlen for løsningen af rødder. Som resultat får jeg Q = 10 og Q=5. Eftersom begge resultater er positive, er de begge gyldige, men hvilken skal jeg bruge? Da det er perfekt konkurrence, og efterspørgselskurven er horisontal, skal man så blot bruge den laveste Q (Q=5), da det er første gang, der er skæring mellem MR og MC? Eller skal man altid bruge den højeste Q, man har, hvis man ender op med to positive resultater?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2014 af SpringE (Slettet)

Hej Kiirstine,

Du skal i sådan et tilfælde undersøge om ligevægten er stabil. Hvis virksomheden har incitament (større profit) til at producere mere eller mindre, er ligevægten ikke stabil.

Da MC-kurven har grene opad, kan det udledes:

Ved Q = 5: Incitament til at producere mindre? Nej, MC > MR (= P). Mere? Ja, da MC så er lavere end prisen, er det profitabelt at producere mere. Derfor er Q = 5 ikke optimalt.

Samme spørgsmål kan du stille ved Q = 10, og se at det er profitablelt at producere mere hvis Q<10, men ikke profitabelt at producere mere end 10.  


Skriv et svar til: Perfekt konkurrence

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.