Samfundsfag

Forskere!!

04. januar 2006 af Lemin (Slettet)
Forskere: ¨Perker" skal ind i varmen starter artiklen med!

Jens Normann Jørgensen, professor i dansk ved Københavs Universitet, kalder brugen af ordet "tosprogede"" for det rene pjat. Men hvad skal man så sige?
"Perkere". I strengt saglig sammenhæng er det den eneste term for denne gruppe borgere, vel vidende at det i dele af samfundet er en belastende term, " siger Jens Normann Jørgensen.
Han oplyser, at man af samme årsag anvender ordet "Perker" i lukkede forskerkredse. Siden 1996 har Undervisningsministeriet anvendt "tosprogede" som officel betegnelse i for eksempel lovstof for folkeskolen.
"Ordet betyder, at folk taler mere end et sprog, men bliver primært brugt om folk fra Mellemøsten, der har sprolige eller sociale problemer. Det er noget vrøvl og skyldes kun politisk korrekthed," siger Johannes Wagner, som professor i sprog og kommunikationm Syddansk universitet.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2006 af Einstein_15 (Slettet)

Hvad er formålet med, at lægge, denne artikel herud?

Svar #2
04. januar 2006 af Lemin (Slettet)

1. Er ordet "tosprogede" virkelig det rene pjat, fordi det er for upræcist??

2. Men hvis ja, hvad skal man så ellers sige? Nydansker? Andengenerationsindvandrer? Eller Etnisk/Arabisk/Somalisk/Bosnisk dansker?

3. På skolerne i Vollsmose i Odense siger man, har eleverne har op til 17 forskellige nationaliteter. Men når de nu alle er født i Danmark og (Dermed) er danske stasborgere, er de så ikke bare danskere?

4. Hvorfra stammer ordet "perker", og hvorfor er det nedsættende.

5. Når du hører ordet "tosprogede", tænker du så også på de mennesker, der har dansk-tysk eller dansk-amerkansk afstamnin, eller er det kun på dem med rødder i mellemøsten?

6. "Bøsse" var for bare 15-20 år siden et voldsomt skældsord. Så begyndte de homosksuelle (bøserne forstås) at bruge det som officel betegnelse for sig selv, og nu er det helt normalt. Kan det samme ikke ske for ordet "perker"?

7. Den dansk-egyptiske komiker Omar Mazouk (kendt fra bl.a. "Stand up.dk" og skal giftes")udgav i 2004 "Perker-kogebogen" uden at nogen tog anstød af den grund. Hvordan er det lige, at han må sige og skrive ting, som andre ikke må??

Nogen som kan hjælpe mig med dette!!!

Svar #3
04. januar 2006 af Lemin (Slettet)

Nogen som kunne hjælpe! På forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2006 af Waterhouse (Slettet)

Forsøger du at få en diskussion igang, eller vil du gerne have at vi laver din aflevering for dig?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2006 af Donttry (Slettet)

Det burde du kunne tage stilling til selv.

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2006 af saab88 (Slettet)

#2 spørgsmål 4:

Ordet perker er en sammensætning af pakistaner (paki) og tyrker...


Svar #7
05. januar 2006 af Lemin (Slettet)

Mit bud er :

1 = Nej, ordet tosproget er rigtig godt fundet på

2 = Svarer jeg ikke!

3 = Nej, De er ikke bare dansker! Da det er også vigtigt at vide hvor folk kommer fra!

4 = Pakistan!!

5= Ja, jeg tænker også på Dem som er tysk- dansk!

6 = Bøsse! Det er da ingen der vil kaldes for! Stadig et skælsord! Altså nogen kan lide at blive kaldt perker fordi De tror De er smarte! Andre kan ikke lide fordi det er voldsomt irriterende!!

7 = Omar Mazouk ved at han har ytringsfrihed og den bevare han!

Andre som har meninger om det her????

Svar #8
05. januar 2006 af Lemin (Slettet)

Andre som evt. synes noget andet!

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. januar 2006 af Donttry (Slettet)

Til spørgsmål 6 - De fleste bøsser jeg kender vil hellere kaldes bøsser end de vil kaldes homoseksuelle da de synes det lyder for højtideligt.
Det samme med mange af de tosprogede jeg kender, de vil hellere kaldes perkere end et eller andet fint ord som lyder højtideligt.
Jeg tror faktisk det samme kan ske med ordet perker. Med mindre det blive brugt om folk der ikke er det f.eks. en fra bosnien.

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2006 af Mac3 (Slettet)

Hvorvidt ordet "tosproget" er for upræcist i generelle sammenhænge, vil jeg ikke gøre mig klog på, men at det bliver brugt i undervisningssammenhænge giver en hel del mening. Der skal bruges andre metoder til undervisning af et barn, der har dansk som andetsprog end af et barn med dansk som modersmål. For en lærer er det ikke så relevant om et barn er perker, altså af udenlandsk oprindelse, men det er relevant hvilket sprog, der tales i hjemmet.

Med hensyn til det stødende i ordet, så kan det vel sammenlignes med amerikanernes brug af nigger. Nogle afro-amerikanere kalder hinanden nigger i flæng, men tager anstød, hvis de bliver kaldt det af et blegansigt. Det kommer an på hvem, der bruger ordet. Hvis min søster kalder mig en so, griner jeg bare af hende, men hvis en elev i skolen kalder mig det, kan jeg love for, at jeg tager anstød med meget store bogstaver! Det handler om respekt, og hvis man ikke er sikker på, hvad der ligger bag brugen af ordet, tager man anstød.

Og bøsser er desuden ikke et skældsord for andre end drengemåse, der er usikre på egen seksualitet. Jeg har aldrig kendt en bøsse, der ikke kunne omtales som bøsse uden at tage anstød. Der er når ordene bliver brugt i en ondskabsfuld og nedsættende mening, at det bliver stødende (når der eksempelvis bliver sat -svin bag på, bøssesvin, perkersvin osv).

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. januar 2006 af fixer (Slettet)

#10

"Og bøsser er desuden ikke et skældsord for andre end drengemåse, der er usikre på egen seksualitet."

Ordet "bøsse" er nedsættende når det bruges disrespektfuldt, uanset afsenders og modtagers seksuelle observans. Det nedsættende ligger ikke i de seksuelle konnotationer, men i antydningen af det ryggeløse, det vattede, det umaskuline.

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. januar 2006 af evill (Slettet)

perker er et grimt ord!

man kalder en fra danmark for en DANSKER, derfor kan man da også kalde fx en fra pakistan for en PAKISTANER.
osv...
eller man kan også kalde tosprogede for indvandrer (hvilket nogle gør).

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. januar 2006 af Mac3 (Slettet)

#12
problemet med dine forslag, tror jeg, er at danskere ofte ikke aner, hvorfra nydanskeren/perkeren/den tosprogede/indvandreren/osv kommer. Ofte kommer de jo også fra Danmark, men deres forældre kommer et andet sted fra, hvilket også giver et problem med ordet "indvandrer". Mange af dem, vi nu taler om, er ikke vandret nogen som helst steder hen, de er født og opvokset i Danmark. Og så er vi jo henne ved andengenerationsindvandrer og tredjegenerationsindvandrer osv., men hvem tæller?

Skriv et svar til: Forskere!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.