Andre fag

Parabel udfra ledelinie og brændpunkt

26. november 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg har et brændpunkt og en ledelinie og skal udfra dem bestemme ligningen til parablen.

F = ( 0 ; 4)
l: y = -2

---------------------------------

udfra dette vil jeg mene at TP findes i (0;1).

men så kan jeg simpelthen ikke finde a.

nogle der kan hjælpe ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2003 af Brian (Slettet)

Besøg

http://posthus.naestved-gym.dk/Fysik-Kemi/Matematik/Geonet8/parabel.html

Svar #2
26. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Det giver da ikke umiddelbart nogen mening for mig :-)

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2003 af Brian (Slettet)

Hm, jeg ka' godt se, at dette link ikke hjælper dig direkte til at finde a - men hvis du leger lidt med figuren på linket, så vil du kunne få bekræftet, at TP = (0;1).

Kør nu linkets figur ud, så BP er vandret. På grund af konstruktionen er |BP| = |GP| - kald denne afstand for d. (d = 6 i dit tilfælde, afstnaden fra brændpunkt til ledelinie). Ved at kigge lidt på figuren, skulle det være muligt at indse, at a*d^2 = d/2, hvorefter det med lethed findes, at a = 1/(2d)

(Jeg går ud fra, at det e a i a*x^2 + b*x + c du er på jagt efter...)

Svar #4
26. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hvis dit postulat er at a = 1/12

så vil jeg da godt se hvordan du bruger a og toppunktet (0,1) til at regne dig frem til l og F

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2003 af Brian (Slettet)

Javelja!

Jeg har som sagt beregnet at parabelen kan skrives som funktion ved

p(x) = (1/12)*x^2 + 1

Uheldigvis har jeg ikke nogen formler for toppunkt og ledelinie ud fra p(x) = a*x^2 + b*x + c.

Men! For et punkt P på en parabel skal der jo gælde, at afstanden fra P til toppuntet er lig med afstanden fra P til ledelinien, og det kan vi jo kontrollere. Dog vil jeg regne med afstand i anden - så slipper jeg for kvadratrødder i Phytagoras, og dette er OK, for hvis kvadrat-afstandene er ens så er afstandene det også...

Punktet P på parabelen er givet ved P = (x; (1/12)*x^2+1)

Kvadratafstand til toppunkt:

(x-0)^2 + (((1/12)*x^2+1)-4)^2 =
x^2 + ((1/12)*x^2-3)^2 =
x^2 + (1/144)*x^4 + 9 -(6/12)*x^2 =
(1/144)*x^4 + 9 + (6/12)*x^2

Kvadratafstand til ledelinie:

der skal kun regnes i y-koordinater, da lede linien er vandret, derfor:

(((1/12)*x^2+1) - (-2))^2 =
((1/12)*x^2+3)^2 =
(1/144)*x^4 + 9 + (6/12)*x^2

Så pengene passer :-)

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2003 af Brian (Slettet)

Ups! I hele mit forrige indlæg er jeg kommet til at skrive "toppunkt", selv om jeg mente "brændpunkt"! Men ellers står jeg ved udregningerne - undskyld fejlen!

Skriv et svar til: Parabel udfra ledelinie og brændpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.