Samfundsfag

Føderal?

11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)
Hej

Jeg skal til at tegne en skitse af Tysklands styre - altså med forbundsparlamentets 2 "grene" - forbundsdagen og forbundsrådet.. Jeg ved bare ikke hvad jeg skal tegne videre derfra - medlemstal for hver "gren" er vel ligegyldigt.. (Jeg skal bruge det til en "mindre" eksame i morgen, hvor jeg vil tegne det som et eksempel på tavlen)

Er der nogle der helt konkret kan forklare mig hvad Føderal betyder?.

Tyskland er jo et repræsentativt styre, med fødral struktur af 16 delstater. www.jubii.dk

På forhånd tak!

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. januar 2006 af danielruhmann (Slettet)

Føderalisme: Et politisk system, der sigter på at organisere en statsform, som er et forbund af selvstændige stater.

Svar #2
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvis nu man skal tegne en skitse af deres styre - ved hjælp af kasser - der relatere til andre kasser.

fx: Stat
16 Delstater
Egen Regering

Bare lidt mere overfladisk..

Hvordan kan man så gøre det?.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2006 af danielruhmann (Slettet)

Jeg har ikke rigtig nogen ide om, hvordan du skal/kan tegne det; men her er lidt baggrundsviden:

http://da.wikipedia.org/wiki/Tysklands_delstater

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår, hvad du mener.
Tyskland har ganske rigtigt en central forbundsregering. Derudover er der 16 delstatsregeringer, hvor beslutningskompetencen er delt op mellem dem. Til sidst er der vel også et styre på helt regionalt niveau, svarende til vores kommuner.

Forbundsdagen vælges ved en "sjov" blanding af nogle forskellige valgmåder. Forbundsrådet er sammensat af repræsentanter fra delstatsregeringerne (som jeg husker det)

Svar #5
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Jeg vil tegne deres styre op i "kasse-form".

Fx. har jeg øverst en kasse hvori der står "Forbundsstat" - Herunder 2 kasser, "Forbundsparlament" og "Delstater"

Under Parlamentet er der også 2 kasser:
"Forbundsdagen" & "Forbundsrådet"

Under forbundsrådet er der en kasser hvori der står: "Repræsentanter for delstater"

Har ingen kasser under "Delstater" - og i såfald, kan jeg sammenslutte "Delstater" med forbundsrådet?

Hvad står forbundsdagen for?

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Det kan du vel godt. Som du også selv skriver, er det jo repræsentanter fra delstaterne, der sidder der :-)

Måske du kunne lave en nederste kasse med "folket", som viser op til de andre?

Svar #7
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Ja - så laver jeg en "to-vejs bygning" =P..

Nu har jeg sammensluttet "delstater" med Forbundsrådet. Hvorunder der står "Repræsentanter for delstater" - Er det herunder jeg skal skrive "Folket"?..

Når jeg finder en kasse, der skal være under "Forbundsdagen" - kan jeg også forbinde den med folket?

Men hvad står "Forbundsdagen" for?.

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Principielt skal du vel gå en vej, der hedder noget i retning af repræsentanter for delstater -> delstatsregering -> delstatsparlament -> folket ville jeg tro (jeg må nok indrømme, jeg ikke har helt styr på, om det er repræsentanter for delstatsregeringerne eller -parlamenterne der sidder der)

Forbundsdagen er det ene af de to kamre i det tyske parlament, og som vælges direkte af folket.

Svar #9
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Måske kan jeg under "Forbundsdagen" forbinde en kasse med "Koalition"

Sådan som jeg har forstået det - er det "forbundsdagen" der består af de forskellige overordnede ministre for TYSKLAND og ikke KUN for delstaterne.

Det kan man vel sammenligne med Danmarks folketing - hvor Anders Fogh også selv vælger ministre osv.

Svar #10
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Okay - Jeg har ikke hørt så godt efter i Samfundsfag... =S.. Det danske parlament "Folketinget" kan vel sammenlignes med det tyske "forbundsråd"- fordi der i folketinget også er valgt repræsentanter fra de forskellige amter.

Eller hvad?

Svar #11
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

I samme forbindelse - kan man da ikke lave en sådan kasse-fordeling af det danske styre:

Regering -> Folketing -> Udvalgene -> Almene Borger

??


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Udvalgene kan du ikke rigtig putte ind der, medmindre du da opfinder nogle ret besynderlige retningslinier for, hvordan du opstiller dine kasser ;-)

Mht. 10 og 11: Jeg tror lige, vi skal have afklaret noget :-) Befolkningen vælger nogle parlamentarikere til Forbundsdagen (~ det tyske parlaments ene kammer). Disse politikere vælger så regeringen. Det samme gælder for Danmark (bortset fra at parlamentet kun har et kammer og kaldes Folketinget ;-)).
Såden er det dog ikke i alle lande.
Endelig er en koalition ikke det samme som en regering.

Svar #13
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Jeg må indrømme jeg er godt tabt.

Hmm... Jeg har ingen systematisk linje i alle de ting som: Parlament - Regering - Folketing - Udvalg.. Udover det jeg kan læse mig til på Wikipedia, men det forstår jeg ærligt talt heller ikke meget af. =S..

Svar #14
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Jeg har forstået alt det du har skrevet - og det har da hjulpet mig meget..

Men mht. Parlament - Regering - Folketing - Udvalg osv. Har jeg ingen systematik.

Hvad er de i forhold til hinanden fx. Har de inflydelse på hinanden - er de en del af det andet? - Eller hvad?

Argh! Det irritere mig at jeg ikke kan finde ud af det!!

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. januar 2006 af FredeW (Slettet)

En regering har den udøvende magt i et land (~ "den skal sørge for at føre lovene ud i livet")

Et parlament (eksempelvis Folketinget eller Forbundsrådet og Forbundsdagen) har den lovgivende magt - dets rolle ligger forhåbentlig i "lovgivende".
Et parlament kan bestå af enten et eller to kamre.

Udvalg tror jeg, du skal springe over på nuværende tidspunkt.

I mange lande er det sådan, at folket vælger parlamentet, som vælger regeringen, men det gælder ikke for alle lande.
Andre steder er det adskilt: Man kan f.eks. se på USA. Her vælger befolkningen både parlamentet (hvor de to kamre her hedder Senatet og Repræsentanternes Hus) og en præsident, som har den udøvende magt.

Hjalp det?

Svar #16
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Så regeringen er sådan set en "Sammenslutning" af parlamenterne? - Regering = folketinget - som betsår af de forskellige partier og de forskellige repræsentanter for amter her i landet?

Brugbart svar (0)

Svar #17
11. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Hold amterne ude af regeringen og Folketinget! ;-)

Nej, det er det/de partier i Folketinget, som kan samle et flertal bag sig, der danner den danske regering. I Danmark har man den regel, at en regering ikke må have et flertal imod sig i kabinetsspørgsmål i parlamentet (den såkaldt negative parlamentarisme, men det skal du nok bare glemme alt om, så længe du er i tvivl om det, der er mere basalt :-))

I det danske Folketing er der 179 medlemmer. Det vil sige, at regeringen ikke må have et flertal (90 mandater) imod sig.

Svar #18
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Ja... Når et parti har flertal dannes en regering - Det vidste jeg sådan set godt =)...

Men gælder negativ parlamentarisme også for Tyskland?..

Jeg tror jeg blander amter ind i det, fordi jeg sammenligner det med den tyske føderalisme =S..

Brugbart svar (0)

Svar #19
11. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Nej, i Tyskland har man netop positiv parlamentarisme: regeringen der SKAL altså have et flertal bag sig til alle tider

Svar #20
11. januar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Jamen, før et parti kan vælges til regeringen - skal det vel også have et flertal bag sig. Som VK (venstre og konservative har altså et flertal bag sig).

Det betyder vel næsten det samme:

Negativ: At de ikke må have et flertal imod sig

Positiv: At de SKAL have flertal bag sig.

VK kunne jo ikke blive valgt hvis de havde et flertal imod sig, ej heller hvis de ikke havde et flertal bag sig.

Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.