Engelsk
Oversættelse
26. marts 2006 af
Andeby (Slettet)
Håbede nogle ville kigge min oversættelse igennem for fejl?
For fem hundred år siden vidste man ikke ret meget om sundhed og hygiejne. I de tætbefolkede byer kunne man se rotter og fluer, der mæskede sig i alt det snavs og møg, som gaderne var fyldt med. Folk drak vand fra floder, der blev brugt som kloakker. Det er derfor ikke særligt overraskende, at sydomme hurtigt bredte sig.
Bekæmpelsen af sydomme var ofte overladt til den lokale barber, og behandlingen kunne være overordentlig brutal. Først med indførelsen af effektive bedøvelsesmidler blev behandlingen mere menneskelig.
Min ide til oversættelsen:
For five hundred year ago didn’t we know a lot about healthiness and hygiene. In the densely populated cities could man see rats and flies, which fatten in all the mud and rubbish, which the streets was filled with. People drank water from river, which was using as sewers, It is therefore not especially surprising, that illness fast bredte sig (Lidt hjælp tak).
The fight against the illness was often hand over to the local barber, and the treatment could be extremely brutal. First with introduction of effective anaesthetic did the treatment become more human.
For fem hundred år siden vidste man ikke ret meget om sundhed og hygiejne. I de tætbefolkede byer kunne man se rotter og fluer, der mæskede sig i alt det snavs og møg, som gaderne var fyldt med. Folk drak vand fra floder, der blev brugt som kloakker. Det er derfor ikke særligt overraskende, at sydomme hurtigt bredte sig.
Bekæmpelsen af sydomme var ofte overladt til den lokale barber, og behandlingen kunne være overordentlig brutal. Først med indførelsen af effektive bedøvelsesmidler blev behandlingen mere menneskelig.
Min ide til oversættelsen:
For five hundred year ago didn’t we know a lot about healthiness and hygiene. In the densely populated cities could man see rats and flies, which fatten in all the mud and rubbish, which the streets was filled with. People drank water from river, which was using as sewers, It is therefore not especially surprising, that illness fast bredte sig (Lidt hjælp tak).
The fight against the illness was often hand over to the local barber, and the treatment could be extremely brutal. First with introduction of effective anaesthetic did the treatment become more human.
Svar #1
26. marts 2006 af Fingersen (Slettet)
/For f/(F)ive hundred year ago /didn’t/ we (did not) know a lot about health/iness/ and hygiene.
In the densely populated cities(, it was possible to)/could man/ see rats and flies/, which fatten in/(gorging themselves on) all the /mud and rubbish, which/(dirt and contaminants filling up) the streets /was filled with/.
People drank water from river(s)/, which was/ us/ing/(ed) as sewers/,/(.)
It is therefore not especially surprising/,/ that illness(es spread) fast(.)
The fight against /the/ illness(es) was (therefore) often /hand over/(left) to the local barber, and the treatment could be extremely brutal.
/First with introduction of/(It was not until) effective anaesthetic(s were introduced that)/, did/ the treatment bec/o/(a)me more human.
/.../ = slettes
(...) = indsættes
MVH
Fingersen
In the densely populated cities(, it was possible to)/could man/ see rats and flies/, which fatten in/(gorging themselves on) all the /mud and rubbish, which/(dirt and contaminants filling up) the streets /was filled with/.
People drank water from river(s)/, which was/ us/ing/(ed) as sewers/,/(.)
It is therefore not especially surprising/,/ that illness(es spread) fast(.)
The fight against /the/ illness(es) was (therefore) often /hand over/(left) to the local barber, and the treatment could be extremely brutal.
/First with introduction of/(It was not until) effective anaesthetic(s were introduced that)/, did/ the treatment bec/o/(a)me more human.
/.../ = slettes
(...) = indsættes
MVH
Fingersen
Skriv et svar til: Oversættelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
