Oldtidskundskab

"Hit ord" til eksamen i kong ødipus

23. maj 2006 af Naria (Slettet)
Jeg skal til eksamen om en uge, og må indrømme mine noter stinker.
Men jeg kan se på de fleste posts herinde at det der tæller er at fyre en masse af de fagudtryk af der kan bruges på teksten.
Er der nogen der kan opremse dem - udover hybris/nemesis.

og så lige en ting til. Hvad betyder sofrosyne

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. maj 2006 af USyay (Slettet)

vi har ikke brugt så mange fagudtrYK!

Hvis du har læst om Platon er det jo altdi godt at komme ind på nyplatonisme(Romantikken).

I forbindelse med Platons sjælelære:

- sofrosyne=mådehold
- sofia=visdom

Stichomuthy: et linjes replikker

I forbindelse med taler: pathos, ethos, logos

I forbindelse med statuer/vaser:
- arkaisk smil: stift
- klassisk græsk profil: næse og pande går ud i et
- kontrapost stilling: vægten mere på den ene ben

Håber det kunne bruges!

Svar #2
23. maj 2006 af Naria (Slettet)

Tak for sofrosyne og det om vaserne. Jeg kunne nu godt bruge noget mere om tragedien Kong Ødipus. Egentlig også platon apologien - sokrates' forsvarstale

Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Hvornår skal du til eksamen?... jeg skal selv til eksamen d. 16 juni og jeg har hele 10 dage til at forberede mig så jeg får nok lavet en liste over de ''seje'' ord..

Brugbart svar (1)

Svar #4
23. maj 2006 af Alima (Slettet)

Jeg er også meget interesseret i en liste over de seje ord

Brugbart svar (1)

Svar #5
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Jeg kan godt uploade listen ind her når den engang bliver lavet, men det bliver først omkring d 16, for jeg har ikke tænkt mig at gå igang med ol allerede nu...:)

Brugbart svar (1)

Svar #6
23. maj 2006 af jordbærelefant (Slettet)

sofister/sofisme

Shame culture og guilt culture.

Svar #7
23. maj 2006 af Naria (Slettet)

det lyder super fedt med en liste... Dog 1 problem. Jeg skal op den 30. maj, det vil sige om en uge. Kan du nå det inden da?
De kloge siger jo at det er godt at være i god tid :P hehe...
Det kunne i hvert fald være så fedt og ville rede min uge så meget.

Brugbart svar (1)

Svar #8
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Det kan jeg desværre bare ikke... jeg skal selv til mundtlig kemi d. 31 og jeg skal arbejde hele weekenden så min tid er i forvejen meget presset....

Svar #9
23. maj 2006 af Naria (Slettet)

æv... Er der nogen andre der kan hjælpe mig? Jeg er seriøst på bar bund...

Fagord på forhånd tak

Brugbart svar (1)

Svar #10
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Hey.. jeg har faktisk lidt over 2 sider med nogle græske ord og forklaringer. Jeg tror at jeg har engang fundet dem på nettet, eller så har jeg bare fundet dem herinde... men hvis du giver din mail, så mailer jeg dem bare lige til dig. der er faktisk en del seje ord, men du må lige selv finde ud af til hvilken tekster de kan bruges ;)

Svar #11
23. maj 2006 af Naria (Slettet)

tak...
mail er [email protected]

Brugbart svar (1)

Svar #12
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Sendt :)

Svar #13
23. maj 2006 af Naria (Slettet)

hmm tak black men det har jo ikke rigtig noget med ødipus at gøre... :S
Er der ingen som har nogen noter de har lyst til at dele med mig? Vedr Kong ødipus tragedien?

Brugbart svar (1)

Svar #14
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

nåå... hov.. nej... det er bare generelt seje ord.... hehe... Ødipus er nemlig ikke opgivet så..

jeg har lige hurtig kigget de to håndskrevet sider notater jeg har om ødipus igennem og her alt hvad jeg har:

Ødipus: den hovne fod.
•Forældrene begår hybris, da de går imod Apollon’s ord mod skæbne. Svar fra oraklet i Delfi.
•Tragisk ironi: han prøver at undgå sin skæbne og vil flygte for at ikke slå sin far ihjel. Han møder sin rigtige far og slår ham ihjel.

Sammenlignet med medea:
•Ødipus er ikke så nuanceret som Medea. (sml. Euripides: det psykologiske)
•Ødipus er mere en type, som er sværere at identificere med.
•Han skildrer ikke det psykologiske, og det gør at vi har svært ved at identificere og forstår. Man kan få medlidenhed med ham, idet han er så uvidende og ikke rigtig kan gøre for sin skæbne.


Tragedien kan være frygtfremkaldende idet det samme kan ske for os.

Gudernes rolle:
Ødipus: guderne bestemmer, mennesket gør hvad guderne siger. Guderne sætter handlingen i gang.
Medea: Mennesket bestemmer, guderne lader det ske. Guderne kommer i 2. række.
Koret spiller en mindre rolle i Medea.

Semistikomyti: halvvers

Genkendelse: hvor han indser at han har gjort noget forkert. Anagnorisis.

Anagnorisis og peripeti smelter meget sammen, det gør bogen til et mesterværk (dengang).
Pathos: det hele går op for ham til sidst.

Budeberetningen: Han kommer med en god nyhed men i stedet sker det modsatte.


(Kig bort fra stavefejl) Det får du alligevel ikke brug for til mundtlig eksamen...=P...


Håber ellers at du kan bruge noten til noget.

Svar #15
23. maj 2006 af Naria (Slettet)

tak tak det er meget fint... flere der har noget at tilføje..? fx nogen fagudtryk.. hehe.... :P men tak black kan godt bruge det der ;)

Brugbart svar (1)

Svar #16
23. maj 2006 af 03zmn (Slettet)

#12
Hey kunne jeg evt. også få de 2 sider der? Det ville være GREAT!

([email protected])

mvh.
Morten fra GG

Brugbart svar (1)

Svar #17
23. maj 2006 af Q (Slettet)

Hey jeg har omkring 5 sider om ødipus, med lidt forskelligt. kunne det være noget?!

Brugbart svar (1)

Svar #18
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

De er hermed sendt....:)... men søg på google, man bliver helt overrasket over hvad man kan finde af græske ord. Jeg fandt de frækeste ord på græsk, men desværre stod de også på græsk. =/ FISK

Brugbart svar (1)

Svar #19
23. maj 2006 af MrX (Slettet)

Jeg har også været så heldig at komme op i old. Så ville høre om i vil sende til mig? på forhånd tak :)

[email protected]

Brugbart svar (0)

Svar #20
23. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Hvis der er flere så kontakt mig istedet for at skrive herinde... og ellers kan dem der har fået bare sendt rundt ;)

Forrige 1 2 3 4 5 Næste

Der er 94 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.