Oldtidskundskab

vin og gæstevenskab

25. maj 2006 af sortesilass (Slettet)
Er der nogen der ved noget om gæstevenskaber? især mht. odysseens 9. sang og kyklopen? Hvilke samfundsnormer var der for gæstevenskaber dengang? Og mht. vin og det at blande det med vand, hvad var det nu det gik ud på?


på forhånd mange tak

Svar #1
25. maj 2006 af sortesilass (Slettet)

lige en ting til hvad bliver Poseidon kaldt for sortenloksguden i odysseus?

Svar #2
25. maj 2006 af sortesilass (Slettet)

hov.. hvad=hvorfor

Brugbart svar (1)

Svar #3
25. maj 2006 af Patty (Slettet)

Gæstevenskabs var en vigtig del i antikken. Man skulle være en god vært (Telemakos i 1. sang overfor Athene i skikkelse af kong Mentes). Men også gæsterne skulle opføre sig ordentligt (bejler i 1.sang eksempel på dårlig opførsel, ligeledes er Ø og hans mænd i deres besøg hos kykl[open])

Grækerne blande altid vin med vand, for at det ikke skulle blive for stærkt.

Brugbart svar (1)

Svar #4
25. maj 2006 af midda (Slettet)

man måtte heller aldrig spørge om navn om herkomst til at starte med som kyklopen gør.

Brugbart svar (1)

Svar #5
25. maj 2006 af Noa (Slettet)

lige en tilføjelse her også; man kunne først stille sprg. til gæsten om fx navn som #4 skriver- efter gæsten havde taget et bad og havde fået noget at spise

Brugbart svar (1)

Svar #6
25. maj 2006 af Lolle3 (Slettet)

Hmm ikke hæng mig op på det for kan ikke helt huske det..

Jeg mener at når en gæsteven kom ind i ens hjem blev han budt velkommen, der blev taget af ham.. Men man måtte ikke på noget tidspunkt spørge gæsten hvor lang tid han ville blive..

"man kunne først stille sprg. til gæsten om fx navn som #4 skriver- efter gæsten havde taget et bad og havde fået noget at spise "
Det mener jeg også er rigtigt

Brugbart svar (1)

Svar #7
25. maj 2006 af Noa (Slettet)

#6 det sagde min old lærer så det ska nok passe ja :D

Brugbart svar (1)

Svar #8
25. maj 2006 af Lolle3 (Slettet)

Jamen Min lærer var også efter os hele tiden =S tror hun bankede det i hovedet af os 25 gange =S

Brugbart svar (1)

Svar #9
25. maj 2006 af Noa (Slettet)

hehe, man kan da se, at det har hjulpet så :p

Brugbart svar (1)

Svar #10
25. maj 2006 af Lolle3 (Slettet)

det er så også noget af det eneste jeg virkelig kan huske fra Old.. det første halve år var desværre en afslappet tid

Svar #11
25. maj 2006 af sortesilass (Slettet)

okay.. mange tak for oplysningerne.. mht. Poseidon ved i så hvofor han bliver kaldt for sortenloksguden i odysseen?

og ofringer.. mener min lære engang fortalte ngt om at man kunne se på røgen om der blev taget imod ofringen er der ngn der kender ngt til det??

Brugbart svar (1)

Svar #12
25. maj 2006 af Lolle3 (Slettet)

ahh.. kan ikke helt huske det.. men hvis det ikke røg så var det vist at guderne ikke have taget imod det =S
igen er ikke sikker

Brugbart svar (1)

Svar #13
30. maj 2006 af pïlle (Slettet)

røgen skulle stige til vejrs for at guderne så kunne "sniffe" den og opnå en tilstand af nydelse, ville røgen ikke stige til vejrs men lagde sig langs jorden var det udtryk for at guderne afviste...

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. januar kl. 17:46 af rosedrengen

Slettet

Skriv et svar til: vin og gæstevenskab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.