Oldtidskundskab

temaer i medea

02. juni 2006 af Sir_J_Hvitved (Slettet)
Hej alle.

Ville høre om der ikke var nogen der kunne hjælpe mig med temaerne i medea. Vi har den kun opgivet som læsepensum og ikke eksamenspensum, så vi skal kun kende den i grove træk, som vores lærer siger.

Problemet er bare at jeg ikke har bogen, da vi ikke kan låne den, da den ikke er i vores eksamenpensum, og kan derfor ikke huske den så godt.

Så ville bare lige høre om der er nogen der ved hvad de vigtige temaer er, og hvilke ting der kan perspektiveres til fx iliaden, ødipus(også tragedie), platon, som jeg har opgivet til eksamen...

Håber i kan hjælpe..

MVH johan

Brugbart svar (1)

Svar #1
02. juni 2006 af stumpL (Slettet)

hævn...
Jason er sofist, og dem er sokrates imod.

ved ikke om du kan bruge det til noget..

Brugbart svar (1)

Svar #2
02. juni 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Hævn og kærlighed...Guderne har ingen rolle imodsætning til Ødipus.

Der er vist et inlæg herinde der omtaler det lidt, og jeg skrev også mine notater ind i det indlæg.. prøv at finde det, tror godt at det kan hjælpe :)

Brugbart svar (1)

Svar #3
02. juni 2006 af zjoz (Slettet)

Her er resumé og temaer:

http://www.ribekatedralskole.dk/classica/personer/euripides/medea.htm

Sammenlign Ødipus med Medea. De er ca. nedskrevet og opført samme tid.

Der står lidt mere om Medea her:

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=102708&h=Medea

Se #34

Svar #4
02. juni 2006 af Sir_J_Hvitved (Slettet)

oki.. tak for det

Står ødipus og medea mest i kontrast til hinanden?? eller skal de sammenlignes?

Nogen der kort kan ridste op hvad lighederne/forskellene er?

Brugbart svar (1)

Svar #5
02. juni 2006 af zjoz (Slettet)

#4

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=216687

Læs #14

Brugbart svar (1)

Svar #6
08. juni 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Nogen der kan fortælle mig hvordan jeg kan perspektivere stickomythi'et i Medea med Ødipus?... I mine notater har jeg skrevet at i Medea er det nyskabende, i modsætning til Ødipus. Det forstår jeg så ikke hvorfor og hvordan.... =/... mindre godt når man ikke engang kan forstå sine egen notater...

Brugbart svar (1)

Svar #7
08. juni 2006 af zjoz (Slettet)

#6
Ved du hvad stichomyti betyder?
Jeg kan ikke se, hvordan du vil drage paralleller mellem to tragedier ved hjælp af stichomyti.

I Medea brydes normerne i samfundet ned.
I Ødipus opretholdes normerne, da guderne gør, som de altid har gjort(opretholder balancen).

Brugbart svar (1)

Svar #8
08. juni 2006 af Blackbirdy (Slettet)

jo det ved jeg godt.... enkelt vers dialog.. det er også derfor jeg ikke forstår hvorfor jeg vil drage pralleller...


dvs. at der er kaos i medea og kosmos i ødipus?

Brugbart svar (1)

Svar #9
08. juni 2006 af zjoz (Slettet)

#8
Det kan man godt sige.
Fortællinger/tragedier går efter mønstret:

kaos=>kosmos=>kaos=>Kosmos=>etc.

Om fortællingen starter med kosmos eller kaos, er op til digteren/forfatteren.

Eksempel fra Ødipus i grove træk:

Laios og Jokaste = kosmos
De får et barn, som vil dræbe Laios og gifte sig med Jokaste = start på kaos
De kommer af med barnet = kosmos
Theben er "besat" af sphinx = kaos
Ødipus redder Theben = kosmos
Theben bliver ramt af plager = kaos
Ødipus prikker øjnene ud og bortviser sig selv = kosmos

Skæbnen/guderne har sejret.


eksempel fra Medea i grove træk:

Medea vil tage sit eget liv = kaos
Jason skal forenes med kongehuset = kosmos
Medea overvejer hævn over Jason = kaos
Medea skal sendes væk = kosmos (ikke rigtig kosmos, da Medea har bagtanker)
Medea myrder bruden og kongen = kaos
Medea myrder børnene = kaos
Medea tager af sted i dragevogn = kaos

Kosmos oprettes ikke, fordi Medeas hævn retfærdiggøres af Helios.

Skriv et svar til: temaer i medea

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.