Andre fag

Nazist/racist?

06. juni 2006 af Tissi (Slettet)
Hej Studi.

Jeg sidder lige og er ved at læse op til tysk eksamen og faldt over dette spørgsmål, mens jeg læste et referat af filmen "American History X":

Hvad er forskellen på en nazist og en racist? ER der overhovedet nogen forskel?

Jeg har prøvet at søge lidt hist og her, men fandt egentlig ikke rigtig nogen sammenligning.

Mvh.
Tissi

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2006 af Jakobmp (Slettet)

Nazist
= Nationalsocialist

Racist=
En der mener racer skal leve adskilt og visse racer til undertrykkes.

Svar #2
06. juni 2006 af Tissi (Slettet)

#1
Jamen, det mener en nazist vel også?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2006 af McMaster (Slettet)

Ja, det er en del af den nazistiske tanke, men nazismen indebærer en hel masse bl.a. racisme.

Racisme er derimod den enkeltstående ide, at visse racer er bedre end andre.

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. juni 2006 af Fubu_girl (Slettet)

Nazisme: betyder nationalsocialisme.Og nazist vil sige tilhænger af nationalsocialisme. Nationalsocialisme er en politisk bevægelse i Tyskland i 40'erne, som byggede op på nationalisme og ideer om at den ariske(indoeuropæisk) race stod over andre, og de ville gerne have at samfundet skulle ledes af én fører.

Racisme: Det vil sige at man vurdere og behandler andre mennesker forskelligt efter hvilken race de tilhører. Racist vil så sige at man er en tilhænger af dette.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2006 af GogO (Slettet)

Nazisme = Fascisme + racisme
så let kan det siges

Svar #6
06. juni 2006 af Tissi (Slettet)

#5
Okay, dét var letforståeligt :) ..

Tak, skal I allesammen have.

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2006 af Jakobmp (Slettet)

Det er faktisk interessant hvad nazismen er.

Nazismus= Natioanalsocializmus (nationalsocialisme).

Man skulle tro at nationalsocialisme indeholder socialisme, men det er vist ikke rigtigt tilfældet.

Det er mere det nationale der er i fokus.

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. juni 2006 af McMaster (Slettet)

# 7

Jep, meget smart strategi fra Hitlers side, som hurtigt gjorde nazismen til en meget populær ideologi. Den ramte så at sige de to største bevægelser i Tyskland. (Nationalisme og Socialisme)

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2006 af dann (Slettet)

Fascismen bruges som almen betegnelse for den bevægelse, der mener, at nationalisme beror på et folkefællesskab (Volkskörpergemeinschaft): Qua folk har man per definition fælles interesser med sin nation, at ofre sig selv for nationens interesser er den højeste form for selvrealisering, hvorfor der over indgangen til KZ-lejrene kunne stå: "Arbeit macht frei"! Denne nationalisme forklares med racebiologiske, ofte vulgær-darwinistiske myter, men det er relativt tilfældigt, hvem der på basis af denne mytologi anses for at være genetisk bestemte folkefjender. Det drejer sig jo netop om pseudo-videnskabelige begrundelser, og når de forsøges omsat i fx hovedskalsmålinger, skal der manipuleres kraftigt med måleresultaterne for at få dem til at holde stik.
(Se fx Stephen Jay Goulds "The Mismeasure of Man" – kan lånes via bibliotekerne.)
Således var det udtalte jødehad i nazismen, den tyske udgave af fascismen, ikke noget, der kende¬tegnede italienernes eller japanernes holdning i årene før og under 2. verdenskrig.
"Hvor kommer RACISMEN fra og hvordan fungerer den?":
http://www.gegenstandpunkt.com/dansk/racisme2.htm
(ikke helt nem tekst!)

I lidt bredere forstand bruges racisme undertiden til at kendetegne den holdning, at mennesker qua deres natur, deres gener er prædestineret til at have visse holdninger eller visse sociale positioner qua mental over-/underlegenhed: fx lav IQ (socio-biologi, social-darwinisme). Jeg bruger selv ordet i den betydning:
"IQ – den demokratisk lutrede racisme":
http://www.skeptica.dk/2002/simonsen5.htm
(’demokratisk lutret’, for så vidt som det her drejer sig om en konkurrence-ideologi: en forklaring på, hvorfor nogle mennesker skal uddannes og andre opgives (adbegrænsning), men ikke en forklaring, der på forhånd dømmer medlemmerne af én race principielt ude – selv om IQ-teorierne ofte også fører i den retning: fx Helmut Nyborgs omtale af negere (og kvinder: sexisme):
http://www.skeptica.dk/2002/2002.htm

ad #6&7: Det 'socialistiske' element i nazismen var primært, at Hitler anså alle klasser som ligestillet, for så vidt som det var deres pligt at bidrage til nationens storhed - som henholdsvis arbejdere, bønder eller kapitalister. Af samme grund ønskede han heller ikke at slavepiske arbejderne til døde (som det skete med jøder, kommunister m.fl. i arbejdslejrene), men indførte både (ikke mindst for datidens forhold) vidtgående folkesundhedsreformer og 'feriekolonier': "Kraft durch Freude"! (= Almindelige mennesker, arbejdere, skulle restituere sig selv via sunde fornøjelser (Freude) i ferie og fritid, så de havde energi (Kraft) til at arbejde for nationen resten af tiden - eller foretage det ultimative offer for nationen som soldater.)

Skriv et svar til: Nazist/racist?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.