Engelsk
A Ride on the New Yoyk Subway
27. september 2006 af
_Keller (Slettet)
er der nogen der har læst eller links til "A Ride on the New Yoyk Subway" by Vivian Gornick, 1972?
Jeg forstår den ikek
Jeg forstår den ikek
Svar #1
28. september 2006 af MeWannaGoBoom (Slettet)
Jeg fandt det her i mine notater:
A Ride on the NY subway
Vivian Gornick: + See below surface. From Bronx Lives in NY
Story could be about Vivian herself.
Observations from main person: + filthy subway, subway is like a robot monster – people = prisoners
Problems:
Narrator vs. The Others
White jewish vs. the blacks
Middleclass vs. workingclass
Observing vs. passive/alienated
Feels as a stranger in the subway vs. accepting
The ride is a development for the narrator.
Tunnel: Transformation – at the end she’ll see the light
Subconscious – underbevidsthed
New journalisme or Narrative Journalism:
Began in 1960’s by American journalists. Combines journalism (facts, research and relevance) and literature (identification, excitement and presence).
= New type of communication (from writer to reader).
NJ can facilitate knowledge and messages different from other genres. It’s not passing on abstract knowledge and messages, but a concrete style concrete people and concrete situations.
The writer is the main character in his own article and describes the scenario as if it was a short story. He wants to give the reader information and an experience.
This genre is criticized in Denmark, because journalists see it as a showdown between NJ and ordinary neutral journalism.
A NJ article is:
1) Dramatically composition as in fiction. (NEEDS EXAMPLE!)
2) Characters get to express a subjective point of view. The description of people is allowed to fill more than the statement of the chase (NEEDS EXAMPLE!)
3) Scenic setup and dominating dialog (NEEDS EXAMPLE!)
City of Orgies (p. 17): About being alienated Communication doesn’t have to be verbal.
A Ride on the NY subway
Vivian Gornick: + See below surface. From Bronx Lives in NY
Story could be about Vivian herself.
Observations from main person: + filthy subway, subway is like a robot monster – people = prisoners
Problems:
Narrator vs. The Others
White jewish vs. the blacks
Middleclass vs. workingclass
Observing vs. passive/alienated
Feels as a stranger in the subway vs. accepting
The ride is a development for the narrator.
Tunnel: Transformation – at the end she’ll see the light
Subconscious – underbevidsthed
New journalisme or Narrative Journalism:
Began in 1960’s by American journalists. Combines journalism (facts, research and relevance) and literature (identification, excitement and presence).
= New type of communication (from writer to reader).
NJ can facilitate knowledge and messages different from other genres. It’s not passing on abstract knowledge and messages, but a concrete style concrete people and concrete situations.
The writer is the main character in his own article and describes the scenario as if it was a short story. He wants to give the reader information and an experience.
This genre is criticized in Denmark, because journalists see it as a showdown between NJ and ordinary neutral journalism.
A NJ article is:
1) Dramatically composition as in fiction. (NEEDS EXAMPLE!)
2) Characters get to express a subjective point of view. The description of people is allowed to fill more than the statement of the chase (NEEDS EXAMPLE!)
3) Scenic setup and dominating dialog (NEEDS EXAMPLE!)
City of Orgies (p. 17): About being alienated Communication doesn’t have to be verbal.
Skriv et svar til: A Ride on the New Yoyk Subway
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
