Engelsk
Maori Histoy HJÆLP
25. februar 2004 af
zector (Slettet)
Hey.. jeg har skrevet en engelsk stil om Maories i new zealand. Så ville høre om der var et par venlige sjæle som ville læse den igennem og se om den er værdig til aflevereing =)
Here goes.
Maori history
New Zealand was the last place in the world to be settled by humans and its isolation and freedom from human interference came it a unique natural environment. The first settlers in New Zealand were the Maori who came from Polynesia. Their arrival from their homeland of Hawaiki is celebrated in myths and legends carried down by word of mouth through successive generations. The Polynesians were master navigators, using the stars, the direction of sea birds in flight, cloud patterns and the color of the water as guides to make journeys throughout the Pacific Ocean. The great navigator, Kupe was the probably the first man to sight New Zealand around 950 AD and then returned home to tell of his findings. He named the country he discover the Aotearoa, the Land of the Long White Cloud. A few centuries later, around 1350 AD, a great migration of people from Kupe's homeland of Hawaiki, following his navigational instructions, set sail for New Zealand. They came in seven great migratory canoes, Waka, built to withstand heavy seas and able to carry many people and their possessions over great distances. Present-day tribes still trace their origins to the various canoes and their descendants will still take you to the very spot described by tradition as the first landfall.
The earliest landfall may have been in the South Island (Te Waipounamu) but, according to tradition, many exploratory journeys were made and the majority of first settlers made their homes on the east coast of the North Island (Te-ika-o-Maui), many on the shores by the entrances of rivers. They developed a culture distinct from the rest of the Pacific since the long distances and treacherous ocean conditions discouraged return voyages. Their way of life was initially based round fishing, hunting, bird snaring and gathering, The population rapidly increased in the these ideal conditions and eventually food became in short supply as supplies of birds such as the, now extinct, giant flightless Moa were decimated and their supply had to be supplemented by some settled agriculture (notably of the kumara, or sweet potato, which they had carried from the islands). This lead to larger areas of land being needed for planting and there was a need to procure defined areas of land as families had now become small tribes. Eventually this leads to feuds and sometimes war between the tribes. The Maori villages quickly adapted to the defending styled environment, building palisades, watch towers and digging trenches around the new styled forts and fortified villages called Pa.
Maoris can all trace their descent back to the arrival of the first waka from Hawaiki. The word "waka" can mean "canoe" or "descendants from a canoe" depending on context. The settlers from each waka separated into "iwi" (tribes), being descended from each individual crew member. As the numbers grew and they spread out over the land a complex social structure developed with iwi (tribes) hapu (sub-tribes) and whanau (extended family units) able to trace their ancestry right back to the crew members of the original seven canoes. The social structure was further divided by rank. Life in each Pa was centered round the Marae, a meeting place where the tribe's ancestral spirits resided. Although there is longer a place for the Pa the Marae still remains the main focus for ceremony and community identity for Maori.
During the next few hundred years the Maoris made huge changes to the environment, many of the local birds, such as the moa, were hunted to extinction and large tracts of forest were burned. Whether by accident, to flush out there quarry for hunting or for planting of crops such as kumara, 40% of the eastern forests had disappeared by the time Pakeha arrived. The Maori turned increasingly to fishing and gathering shellfish.
The next major change was the coming of the Pakeha. The first visit was by Abel Tasman but it fell to Captain Cook to explore and map New Zealand in a series of three journeys. The first contacts were marred by occasional misunderstandings of the customs and rituals leading to violence with significant numbers killed on both sides. Despite this Cook gained considerable respect for the "Noble Savages" and was happy to trade but his reports back to England did not encourage immediate colonization - that fell to Australia.
Pakeha exploitation started as sealers and whalers hunted their prey off the coasts of South Island and forestry started to exploit trees such as the Kauri. Small towns such as Kororareka, (now Russell) in the Bay of Islands sprang up for trade and provisioning from the Maori. The missionaries arrived at the same time and had a major influence on the Maori over the next decades. Much of the activity at this time was centered in the Bay of Islands and Kororareka became to be the main port and whaling station in New Zealand - it was known as the hellhole of the Pacific with low bars and more run by ship jumpers and convicts. There were interesting tensions between the tribes, the missionaries and the settlers and the inhabitants of Russell which lead towards the Treaty of Waitangi - the founding document for New Zealand.
The pressure on the Maori largely came from the missionaries and in England from the Aboriginal Protection Society but it took the threats of a French invasion to lead to Great Britain reluctantly into becoming involved and offering first protection then Sovereignty via the Treaty of Waitangi. This was signed in 1840 by a considerable number of influential Maori chiefs at a Hui at Waitangi The treaty was then taken round the country and signed by many most of the remaining influential chiefs.
The Treaty of Waitangi is a masterpiece of conciseness with only a few paragraphs and is closely modeled on the Magna Carta. Unfortunately some of the concepts did not translate well, for example there is no concept of sovereignty in Maori culture and this aspect was neglected in the translations. You can see the original English, the original Maori version and the translation back into English along side each other at Te Papa and it is obvious that problems would surface. It would seem the missionaries, who were advising the Maori and who were the only people with a full grasp of the language and culture (which they were of course trying to change) must bear much of the responsibility for this.
Here goes.
Maori history
New Zealand was the last place in the world to be settled by humans and its isolation and freedom from human interference came it a unique natural environment. The first settlers in New Zealand were the Maori who came from Polynesia. Their arrival from their homeland of Hawaiki is celebrated in myths and legends carried down by word of mouth through successive generations. The Polynesians were master navigators, using the stars, the direction of sea birds in flight, cloud patterns and the color of the water as guides to make journeys throughout the Pacific Ocean. The great navigator, Kupe was the probably the first man to sight New Zealand around 950 AD and then returned home to tell of his findings. He named the country he discover the Aotearoa, the Land of the Long White Cloud. A few centuries later, around 1350 AD, a great migration of people from Kupe's homeland of Hawaiki, following his navigational instructions, set sail for New Zealand. They came in seven great migratory canoes, Waka, built to withstand heavy seas and able to carry many people and their possessions over great distances. Present-day tribes still trace their origins to the various canoes and their descendants will still take you to the very spot described by tradition as the first landfall.
The earliest landfall may have been in the South Island (Te Waipounamu) but, according to tradition, many exploratory journeys were made and the majority of first settlers made their homes on the east coast of the North Island (Te-ika-o-Maui), many on the shores by the entrances of rivers. They developed a culture distinct from the rest of the Pacific since the long distances and treacherous ocean conditions discouraged return voyages. Their way of life was initially based round fishing, hunting, bird snaring and gathering, The population rapidly increased in the these ideal conditions and eventually food became in short supply as supplies of birds such as the, now extinct, giant flightless Moa were decimated and their supply had to be supplemented by some settled agriculture (notably of the kumara, or sweet potato, which they had carried from the islands). This lead to larger areas of land being needed for planting and there was a need to procure defined areas of land as families had now become small tribes. Eventually this leads to feuds and sometimes war between the tribes. The Maori villages quickly adapted to the defending styled environment, building palisades, watch towers and digging trenches around the new styled forts and fortified villages called Pa.
Maoris can all trace their descent back to the arrival of the first waka from Hawaiki. The word "waka" can mean "canoe" or "descendants from a canoe" depending on context. The settlers from each waka separated into "iwi" (tribes), being descended from each individual crew member. As the numbers grew and they spread out over the land a complex social structure developed with iwi (tribes) hapu (sub-tribes) and whanau (extended family units) able to trace their ancestry right back to the crew members of the original seven canoes. The social structure was further divided by rank. Life in each Pa was centered round the Marae, a meeting place where the tribe's ancestral spirits resided. Although there is longer a place for the Pa the Marae still remains the main focus for ceremony and community identity for Maori.
During the next few hundred years the Maoris made huge changes to the environment, many of the local birds, such as the moa, were hunted to extinction and large tracts of forest were burned. Whether by accident, to flush out there quarry for hunting or for planting of crops such as kumara, 40% of the eastern forests had disappeared by the time Pakeha arrived. The Maori turned increasingly to fishing and gathering shellfish.
The next major change was the coming of the Pakeha. The first visit was by Abel Tasman but it fell to Captain Cook to explore and map New Zealand in a series of three journeys. The first contacts were marred by occasional misunderstandings of the customs and rituals leading to violence with significant numbers killed on both sides. Despite this Cook gained considerable respect for the "Noble Savages" and was happy to trade but his reports back to England did not encourage immediate colonization - that fell to Australia.
Pakeha exploitation started as sealers and whalers hunted their prey off the coasts of South Island and forestry started to exploit trees such as the Kauri. Small towns such as Kororareka, (now Russell) in the Bay of Islands sprang up for trade and provisioning from the Maori. The missionaries arrived at the same time and had a major influence on the Maori over the next decades. Much of the activity at this time was centered in the Bay of Islands and Kororareka became to be the main port and whaling station in New Zealand - it was known as the hellhole of the Pacific with low bars and more run by ship jumpers and convicts. There were interesting tensions between the tribes, the missionaries and the settlers and the inhabitants of Russell which lead towards the Treaty of Waitangi - the founding document for New Zealand.
The pressure on the Maori largely came from the missionaries and in England from the Aboriginal Protection Society but it took the threats of a French invasion to lead to Great Britain reluctantly into becoming involved and offering first protection then Sovereignty via the Treaty of Waitangi. This was signed in 1840 by a considerable number of influential Maori chiefs at a Hui at Waitangi The treaty was then taken round the country and signed by many most of the remaining influential chiefs.
The Treaty of Waitangi is a masterpiece of conciseness with only a few paragraphs and is closely modeled on the Magna Carta. Unfortunately some of the concepts did not translate well, for example there is no concept of sovereignty in Maori culture and this aspect was neglected in the translations. You can see the original English, the original Maori version and the translation back into English along side each other at Te Papa and it is obvious that problems would surface. It would seem the missionaries, who were advising the Maori and who were the only people with a full grasp of the language and culture (which they were of course trying to change) must bear much of the responsibility for this.
Svar #1
26. februar 2004 af Fingersen (Slettet)
Maori history = Maori History/History of the...
freedom from human... = free from human
came it a... = made it a
Their arrival from their homeland of Hawaiki = sluddersætning. Prøv at overætte den til dansk (Deres ankomst fra hjemlandet Hawaiki...)
carried down = passed on/passed
slet successive (passer ikke ind. Du skriver jo generations og passed on. Så er successive ikke nødvendigt)
Efter master navigators skal der være punktum. Start næste sætning således og formuler den således:
Using stars, the flight directon of sea birds, cloud patterns and the color of the water as guidance they made....
was probably the first man to sight = was probably the first who discovered...
tell of his findings = tell of his discovery
he discover the Aotearoa = he discovered the Aotearoa or the....
Present-day = Present day/today
described by tradition = traditionally described/known
Vil være tilbage med mere!
MVH
Fingersen
freedom from human... = free from human
came it a... = made it a
Their arrival from their homeland of Hawaiki = sluddersætning. Prøv at overætte den til dansk (Deres ankomst fra hjemlandet Hawaiki...)
carried down = passed on/passed
slet successive (passer ikke ind. Du skriver jo generations og passed on. Så er successive ikke nødvendigt)
Efter master navigators skal der være punktum. Start næste sætning således og formuler den således:
Using stars, the flight directon of sea birds, cloud patterns and the color of the water as guidance they made....
was probably the first man to sight = was probably the first who discovered...
tell of his findings = tell of his discovery
he discover the Aotearoa = he discovered the Aotearoa or the....
Present-day = Present day/today
described by tradition = traditionally described/known
Vil være tilbage med mere!
MVH
Fingersen
Svar #2
26. februar 2004 af Fingersen (Slettet)
New Zealand was the last place in the world to be settled by humans.
Isolated and free from human interference made it a unique natural environment. The first settlers in New Zeland were the Maori who came from Polynesia.
Their journey from their homeland of Hawaiki is celebrated in myths passed by word of mouth from generation to generation.
The Polynesians were master navigators. Using stars, the flight direction of sea birds, cloud patterns and the color of the water as guidance they made journeys throughout the Pacific Ocean.
The great navigator, Kupe was the probably the first who discovered New Zealand around 950 AD and then returned home to tell of his discovery.
He named the country he discovered the Aotearoa or the Land of the Long White Cloud.
A few centuries later, around 1350 AD, a great migration of people from Kupe's homeland of Hawaiki, following his navigational instructions, set sail for New Zealand.
They sailed in seven great migratory canoes known as Wakas. Built to withstand heavy seas, they were able to carry many people and their possessions over great distances.
Today tribes still trace their origins to the various canoes and their descendants will still take you to the very spot traditionally referred to as the first landfall.
The earliest landfall may have been on the South Island. However, according to tradition, many exploratory journeys were made and the majority of first settlers constructed their homes on the east coast of the North Island.
Many homes were built near shores at river entrances. They developed a culture distinct from the rest of the Pacific since the long distances and treacherous ocean conditions discouraged voyagers from returning home.
Their way of life was initially based on fishing, hunting, bird snaring and gathering. The population rapidly increased in the these ideal conditions and eventually food supplies became desperately short. As an example, birds such as the now extinct giant flightless Moa were decimated. Food supplies had to be supplemented by settled agriculture of which notably the Kumara, or sweet potato, was preferred. The Kumura was gathered from the islands.
This led to larger areas of land being used for planting. Suddenly, there was a need to procure areas of land as families had now become small tribes.
Eventually, this led to feuds and brought tribal wars it its wake.
The Maori villages quickly started to defend their newly procured areas. Building palisades, watch towers and digging trenches around the newly built forts, the fortified villages known as Pas came into existence.
Isolated and free from human interference made it a unique natural environment. The first settlers in New Zeland were the Maori who came from Polynesia.
Their journey from their homeland of Hawaiki is celebrated in myths passed by word of mouth from generation to generation.
The Polynesians were master navigators. Using stars, the flight direction of sea birds, cloud patterns and the color of the water as guidance they made journeys throughout the Pacific Ocean.
The great navigator, Kupe was the probably the first who discovered New Zealand around 950 AD and then returned home to tell of his discovery.
He named the country he discovered the Aotearoa or the Land of the Long White Cloud.
A few centuries later, around 1350 AD, a great migration of people from Kupe's homeland of Hawaiki, following his navigational instructions, set sail for New Zealand.
They sailed in seven great migratory canoes known as Wakas. Built to withstand heavy seas, they were able to carry many people and their possessions over great distances.
Today tribes still trace their origins to the various canoes and their descendants will still take you to the very spot traditionally referred to as the first landfall.
The earliest landfall may have been on the South Island. However, according to tradition, many exploratory journeys were made and the majority of first settlers constructed their homes on the east coast of the North Island.
Many homes were built near shores at river entrances. They developed a culture distinct from the rest of the Pacific since the long distances and treacherous ocean conditions discouraged voyagers from returning home.
Their way of life was initially based on fishing, hunting, bird snaring and gathering. The population rapidly increased in the these ideal conditions and eventually food supplies became desperately short. As an example, birds such as the now extinct giant flightless Moa were decimated. Food supplies had to be supplemented by settled agriculture of which notably the Kumara, or sweet potato, was preferred. The Kumura was gathered from the islands.
This led to larger areas of land being used for planting. Suddenly, there was a need to procure areas of land as families had now become small tribes.
Eventually, this led to feuds and brought tribal wars it its wake.
The Maori villages quickly started to defend their newly procured areas. Building palisades, watch towers and digging trenches around the newly built forts, the fortified villages known as Pas came into existence.
Skriv et svar til: Maori Histoy HJÆLP
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
