Andre fag

kemi:syrer

12. april 2004 af kyllerylle (Slettet)
godaften dejlige mennesker (man skal jo fedte lidt for at få lidt hjælp;))

jeg har nogle kemi spm som jeg håbede på at nogen ville hjælpe mig med, hvis I har tid og lyst, overhovedet ingen pres:)

1)
forklar hvorfor 4-hydroxybenzoesyre er mere opløseligt i vand end 4-methoxybenzoesyre

mit svar:
4-hydroxybenzoesyre indeholder en OH-gruppe hvilket gør at syren bliver mere polær end 4-methoxybenzoesyre og derfor lettere opløseligt i vand.

er det rigtigt?

2)Forklar hvorfor ingen af stofferne er letopløselige i vand.

mit svar:
huh????

håber der er nogle barmhjertige sjæle derude og lige ville hjælpe lidt:)



Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

1) er rigtigt

2) Begge stoffer indeholder en store aromatisk, upolær ring (benzen-ring) og kun få polære grupper.

Svar #2
12. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

mange tak!! kunne du måske hjælpe mig med noget andet?:)

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

ja kom med det

Svar #4
12. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

okay tak:)

4-hydroxybenzoesyre er en diprot syre (kan fraspalte 2 H´er) og dens formel kan forkortes til H2A
Ved 50 grader er pKs-værdierne:
pKs(H2A)=4,21
pKs(HA-)=8,51

1,00g H2A opløses i vand og der tilsættes 50 ml 0,100 M NaOH-opløsning. Opløsningen opvarmes til 50 grader.

1) Vis at pH for opløsningen er 4,56

mit svar:
jeg ville gerne benytte mig af den der ligning der er for svage og middelstærke syrer som er udledt af pufferligningen men der skal man kende konc. af syren....hvordan gør jeg så det?

tusinde tak på forhånd

Svar #5
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

håber ikke du er gået i seng kemikasper:(

Svar #6
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

er der nogen derude der har mulighed for at svare?

Svar #7
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

anyone?

Svar #8
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

opdaterer lige:) er der ikke nogen der bare vil bruge 5 min på bare at give mig et lille forslag til opgave #4 så skal jeg nok klare resten.....har virkelig bare brug for et fif...thats all

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. april 2004 af MastMovie (Slettet)

Jeg tror du er inde pålidt af det rigtige.

Du skal bare bruge pufferligningen(pH=pKs+log(n base/n syre))

Det er altid en god ide at skrive reaktionsskemaet op før man begynder at regne.
Ved hjælp af lidt regning finder vi ud af at vi starter med 7,24mmol syre og 5mmol NaOH. Når de reagere ende vi op med 2,24mmol syre og 5 mmol korresponderende base(HA-)

Nu kan vi så bruge den før omtalte pufferligning:
pH = 4,21 + log(5 mmol / 2,24 mmol)
pH = 4,56

Jeg synes selv du skal prøve at sktive reaktionsskemaet op (både før og efter), og regne efter.

Svar #10
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

jeg er lidt træt så jeg kan ik se hvorfor du ender med de 2,24mmol

men ellers tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2004 af MastMovie (Slettet)

7,24mmol syre reagere med 5 mmol NaOH.
7,24 - 5 = 2,24

Svar #12
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

kan man det??

det har jeg da aldrig set før!?

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. april 2004 af MastMovie (Slettet)

Ja, man kan da...

når 4-hydroxybenzoesyre og NaOH reagere dannes 4-hydroxybenzoat(hedder det ikk det? hmm, jeg er åbenbart også lidt træt) og vand og Na+.

Har du skrevet reaktionskemaet både før og efter reaktionen er forløbet.

Svar #14
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

ja altså hvis vi kaldte
4-hydroxybenzoesyre for H2A så ville reaktionskemaet se således ud:

H2A + OH- -> HA- + H2O

men du er altså HELT sikker på at basen beholder sin stofmægde og syren mister...

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. april 2004 af MastMovie (Slettet)

5 mmol af basen reagerer med 5 mmol af syren under dannelse af syrens korresponderende base + vand + Na+

De 2,24 mmol syre der er tilbage er altså en rest som ikke blev forbrugt.

Svar #16
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

du mener reagerer med 7,24mmol for hvis det er 5mmol af syren så er jeg altså godt forvirret....


men tak for hjælpen:)

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. april 2004 af MastMovie (Slettet)

I dette tilfælde reagerer syren og basen i forholdet 1:1.

Derfor kan base kun nå at forbruge 5 mmol syre inden basen er forbrugt.

jeg har lige tegnet et hurtigt reaktionsskema: http://www.freewebs.com/mastmovie/Rea.gif

Brugbart svar (0)

Svar #18
13. april 2004 af MastMovie (Slettet)

Nåhh, nu må jeg hellere begynde at skrive dansk stil (Total hadefag)

Svar #19
13. april 2004 af kyllerylle (Slettet)

sorry kan ikke rigigt komme ind på hjemmesiden men jeg klarer mig:) tusinde tak for hjælpen!!!

Skriv et svar til: kemi:syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.