Oldtidskundskab

Iliaden, Hermes medvirken?

18. juni 2007 af J-S-O (Slettet)
Ja, jeg er gik med at læse Homers Iliade, men har formodentlig været fraværende, da 24. sang, vers 378 til 468 blev gennemgået: jeg er i hvert fald ikke besiddelse af hverken noter hertil eller husker noget herom! Derfor tænkte jeg at der var nogle kvikke hoveder der kunne give sit besyv med, så hurtigt som muligt (skal til eksamen på torsdag, 21. juni)

Jeg har læst tekststykket (vers 378 til 468), og som jeg har tolket det handler det om at Hermes, velsignelsens gud, er blevet bedt af Zeus om at bringe Priamos til Achilleus telt uden at de bliver set.

Jeg forstår dog ikke om Hermes prøver at skjule sin identitet overfor Priamos ved at sige han er en svend hos Achilleus: han optræder jo antropomorft (altså, i form af en ung mand), og forklarer at han samt de andre grækere blev forbudt af Achilleus at deltage i kampen mod Hektor! Herefter lyver Hermes om at han er den syvende søn af en rig mand, hvorefter jeg ikke forstår hvad der står fra vers 401 til 404:

"Nu er til Sletten jeg vandret fra Skibene, thi naar det dages,
Rykke mod Staden til strid blanøiede mænd af Achaia,
Utaalmodige sidde de hist, og Achaiernes Konger
Har deres Nød med at holde de hidsige Kæmper fra Stiden."

Priamos spørger herefter "svenden", hvorledes Hektor er blevet behandlet: om han er blevet hakket i stykker og fodret for hunde og dyr, hvortil "svenden" svarer at han ligger i et telt, men er stadig på tolvtedagen frisk, fordi at guderne føler med trojanerne over Achilleus' opførsel. Det er altså guderne der sørger for at Hektor stadig er frisk, til trods for at han har været død i tolv dage samt bliver trukket rundt om Patroklos' gravsted hver morgen...

Priamos prøver herefter at bestikke "svenden" med et guldbærger, men det tager han ikke imod, fordi han ved at Achilleus kan blive vred over det, hvis han finder ud af det: er dette svendens dække overfor Priamos at han er en gud? Hermes vil dog alligevel, uden gave, følge Priamos til Achilleus' telt.

På vej til teltet møder de nogle vogter, hvilke "svenden" dysser i søvn (han er jo en gud), hvor han til sidst løfter en bom, som normalt bliver løftet af tre grækere. Til sidst afslører "svenden" sig så som Hermes, som er blevet påbudt af sin fader (Zeus) om at hjælpe ham hen til Achilleus' telt, hvorfor han nu vil skynde sig væk, før han bliver opdaget: hvorfor ville de være slemt, hvis guden bliver opdaget med at hjælpe en dødelig?

Ja, det blev lidt langt, men håber der er nogen der vil tjekke mit referat igennem, for derefter at rette og forklare de spørgsmål jeg har lavet! Jeg vil gerne have helt styr på teksten, da den fremstår som basistekst i mit pensum...

Skriv et svar til: Iliaden, Hermes medvirken?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.