Samfundsfag
Venstrefløjen og Højrefløjen!
Og hvad betyder dette helt præcist?
Svar #1
19. juni 2007 af hilo (Slettet)
Midt: Socialdemokratiet, Ny Alliance, Det Radikale Venstre
Højre: Konservative og Venstre (kan diskuteres)...
Dansk Folkeparti påstår at de hører ind under de borgerlige. Kan ikke se ret meget borgerlig politik i deres Partiprogram bortset fra udlændige området :p
Svar #2
19. juni 2007 af anne89anne (Slettet)
Dog er mange danske partier ret populistiske og afviger i høj grad fra deres grundideologier for at tilfredsstille folket - jvf. Socialdemokratiets skattepolitik og Venstres socialpolitik.
Svar #3
19. juni 2007 af DeciMat (Slettet)
Der er stemmer fra arbejderklassen.
Vi har ikke en arbejderklasse som passer i den politiske definition som blev fremsat af "venstrefløjen". (Marxisme)
DF ligger faktisk udenfor begge definitioner i dag.
Samfundsanalytikere og sociologer bruger begrebet Populisme når de skal placere DF.
Henv.: G. Andersen, A. Giddens.
Svar #4
19. juni 2007 af hilo (Slettet)
/Hilo
Svar #6
19. juni 2007 af omar90 (Slettet)
Svar #7
19. juni 2007 af Mango14 (Slettet)
Venstre: Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet
Midt: Det Radikale Venstre og ”Ny Alliance”
Højre: ”Dansk Folkeparti” (kan diskuteres), Det Konservative Folkeparti og Venstre
- Dansk Folkeparti påstår at de er et midterparti.
- Ifølge N. Khader er Ny Alliance et midterparti, men da de er nye og måske vil samarbejde med VK kan de også meget mulig høre ind under de borgerlige.
- Kampen mellem Socialdemokratiet og. Venstre medfører at rykker lidt ind mod midt (Både A og V) = pga. vælgerne.
(de har næsten de samme mærkesager)
Svar #8
19. juni 2007 af DeciMat (Slettet)
Liberalisme tager individet som udgangspunkt og bevæger sig mod samfundet. Derfor er fri handel, privatisering, centralisering og ansvar centrale begreber.
Socialisme tager samfundet som udgangspunkt og bevæger sig mod individet. Derfor er styringsøkonomi, ofentlig ejendom, decentralisering og rettigheder og pligter centrale begreber.
I dag møder vi socialliberalisme som gør det svært at se forskellene. De er en af grundene at populismen ned deres jordnære og parate svar får succes.
Svar #10
20. juni 2007 af hilo (Slettet)
/Hilo
Svar #11
20. juni 2007 af DeciMat (Slettet)
Det er vel det omar90 vil have forklaret.
Svar #12
20. juni 2007 af Mango14 (Slettet)
midterparti. Men vi ved jo alle godt hvad sandheden er:-)
Svar #13
20. juni 2007 af DeciMat (Slettet)
Bolsjevikkerne (Lenin) og Trotskij(socialistisk leder)
Du kan læse lidt mere her.
http://www.leksikon.org/art.php?n=2601
Svar #14
20. juni 2007 af hilo (Slettet)
/Hilo
Svar #15
20. juni 2007 af DeciMat (Slettet)
Det er godt at huske, at partiernes holdning til at have en ieologi er også ændret efter murens fald.
Følgerne af at have en bestemmt ideologi og at prøve at indrette samfundet efter det, slog fejl i SovjetUnionen, hvilket medførte opløsningen.
Man havde den forestilling at ved bevare ideologien havde men et fast udgangspunkt. Hvilket viste sig at være en utopi.
I dag ses ideologier som ideer, tanker og visioner som både kan ændre samfundet, samtidig med at de kan ændre sig med samfundsudviklingen.
Ideologier og udvikling ses som hinandens forudsatninger. (Altså i politik)
Svar #16
20. juni 2007 af Sinatra (Slettet)
F.eks. efter økonomi:
Venstrefløj: Stor offentlig sektor = høje skatter og omfordeling
Højrefløj: Lille offentlig sektor = lave skatter og ulighed
Efter tolerance:
Venstrefløj: Blød udlændinge politik, homoseksuelle rettigheder, demokratisk skolesystem osv.
Højrefløj: Hård udlændinge politik, mindre tolerance over for homoseksuelle og et elitært skolesystem.
Efter fornyelseskarakter (fra den franske revolution):
Venstrefløj: Ønsker store samfundsforandringer
Højrefløj: Ønsker at bevare samfundet, som det er nu.
Mange flere opdelinger findes. Det er værd, at bemærke at den sidste kun bliver brugt meget sjældent i dag, men jeg mener den er interessant, da den blandt andet kan være med til at forklare generelle modsætningsforhold mellem konservatisme og liberalisme, som ellers ofte bare bliver omtalt som "de borgerlige".
Svar #17
24. juni 2007 af Freddy! (Slettet)
Skriv et svar til: Venstrefløjen og Højrefløjen!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
