Musik

Akkorden b10, eller hvad?

26. juni 2007 af Holmgren (Slettet)
Jeg er kommet ud for noget meget mystisk - nemlig akkorden b10, f.eks. C(b10), der indeholder tonerne: c, e, g og tilsyneladende es.

Det der undrer mig, er, at det ikke giver nogen mening, når man f.eks. skal skrive denne akkord ind i et nodesystem. Forestil jer først at have noteret et alm. e, for derefter at notere et b for e. I følge alle mulige regler gælder et fortegn i hele nodesystemet, når det først er sat.

Man kunne selvfølgelig sætte et opløsningstegn ud for e'et, men synes alligevel ikke det giver nogen mening. Hvorfor ikke bare skrive #9 i stedet?

Nogen der har noget at sige til dette? og evt. om det bare er noget, nogen har fundet på, eller om det rent faktisk er en autoriseret brugt akkord?

Brugbart svar (2)

Svar #1
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

>I følge alle mulige regler gælder et fortegn i hele >nodesystemet, når det først er sat.
Ja, det er korrekt...når det er faste fortegn. Men hvi du skriver akkorder ind i et nodesystem bruger du for det meste ikke faste fortegn. Faste fortegn skal passe til tonearten ikke til en given akkord.
Løse fortegn gælder kun inden for deres egen oktav, og en C(b10) er der derfor intet mækeligt i.

Tag fx en C-alt. Den indeholder både b9 og #9. Den vil ifølge din teori så ikke kunne lade sig gøre...

Svar #2
26. juni 2007 af Holmgren (Slettet)

Du har nok ret, men det virker mærkeligt alligevel. Er aldrig stødt på en b10'er, så undrede mig meget. Det er nok en god idé alligevel at have den med på din side. Hellere for mange end for ldit.

Skriv et svar til: Akkorden b10, eller hvad?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.