Samfundsfag

Haster -hjælp til samfundsfag ..

17. november 2007 af LulliexD (Slettet)
Hejj alle på studi..
- jeg skal op i en "prøve" næste uge i samfundsfag, og ville hører om nogle kort kunne fortælle mig hvad ideoligere er, har læst meget i min bog, men det er meget svært at forstå..

- og hvad er den der dronnings"runde" man siger? - og hvad er en VK og VRK- regering? ..
Jeg tænkte også på, min lærer sagde at han vil sætte nogle citater fra forskellige partier, bl.a. om velfærd, skat, udlændingspoltik mm. - men hvordan ved jeg hvilken hører til hvad ?
- har kigget og søgt lidt omkring partiernes hjemmesider, men kan desværre ikke rigtigt forstå det ..
mange tak på forhånd!! :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2007 af TanteOda (Slettet)

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=421121 og https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=239819 - du kunne selv have slået spørgsmålene op på SP.

TanteOda

Svar #2
17. november 2007 af LulliexD (Slettet)

Har kigget på begge link -og flere her inde på studieportalen ..
- men kan ikke rigtigt forstå det .. Jeg synes heller ikke at linkene kommer ind på mine spørgsmål helt konkret, eller er det bare mig som har mistet / misforstået hvad der står ..
Derfor beder jeg nogle herinde forklare mig kort og præcist så jeg hundrede procent forstår det ..

og så har jeg et lille spørsmål mere:
- Hvordan kan det være at Venstre er "højre-orinteret", -altså på højrefløjen, når deres navn er 'Venstre' -forstår jeg ikke helt!

Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2007 af cHougaard (Slettet)

Det er noget historisk. De var tidligere mod godsejerne fra Højre (Konservative). Venstre selv er det gamle "landmandsparti", altså var de lidt i konflikt med godserjene. De var en slags opposition til Højre, og hvad er det modsatte af højre? ja, venstre. Derfor.

Brugbart svar (1)

Svar #4
18. november 2007 af OnlyMe07 (Slettet)

VK-


Velfærdskommissionen blev nedsat 23. september 2003, af VK-regeringen.

"Målet er at få et grundlag for en bred og offentlig debat, og som forberedelse af de nødvendige beslutninger har Velfærdskommissionen til opgave at udarbejde en dybtgående analyse af opgavens omfang og mulige reformforslag" samt "at sikre grundlaget for social tryghed og balance samt et velfungerende velfærdssystem i fremtiden." Kommissionen er sammensat af en formand og otte sagkyndige medlemmer, som er personligt udpeget af statsministeriet.

Indholdsfortegnelse [skjul]
1 Medlemmer
2 Slutrapport
3 Reaktioner
4 Se også
5 Ekstern henvisninger



[redigér] Medlemmer
Torben M. Andersen, formand, professor, Institut for økonomi, Aarhus Universitet.
Stine Bosse, koncernchef, Tryg Vesta Gruppen
Jørgen Elmeskov, deputy director, OECD
Bente Hyldahl Fogh, direktør, Praktiserende Lægers Organisation
Birgitte Hansen, direktør, Slotsholm A/S
Peter Højland, bestyrelsesformand, Transmedica A/S
Jørn Henrik Petersen, professor, Center for Velfærdsstatsforskning, Syddansk Universitet
Nina Smith, professor, Handelshøjskolen i Århus
Jørgen Søndergaard, direktør, Socialforskningsinstituttet

[redigér] Slutrapport
7. december 2005 offentliggjorde Velfærdskommissionen sin slutrapport, Fremtidens velfærd - vores valg. I rapporten foreslog kommissionen en række tiltag for at fremtidssikre det danske velfærdssamfund:

Udfasning af efterlønnen. Efterlønsalderen skal øges med fire måneder om året fra 2009 og tilgangen helt stoppes i 2028.
Hævelse af folkepensionsalderen med én måned om året fra 2013
Tidligere skolestart, målretning af 10. klasse og bonus for hurtig uddannelse for at få unge hurtigere på arbejdsmarkedet.
Øget indsats for at få unge arbejdsløse i arbejde. Reglerne for arbejdsløse under 25 skal gælde for arbejdsløse under 30, og unge arbejdsløse uden uddannelse skal have pligt til at tage en uddannelse.
Dagpengeperioden forkortes fra fire til to et halvt år
Øgede omskolingsmuligheder
Øget indsats for langvarige kontanthjælpsmodtagere
Indførelse af oplæringsstillinger
Styrket satsning på uddannelse i bredden, bl.a. ved i grundskolen at styrke læseundervisning og indføre obligatorisk heldagsskole for de 6-9-årige
Indførelse af en integrationseksamen for invandrere, så de får permanent opholdstilladelse og ret til kontanthjælp efter denne. Eksamen skal beståes ved at være i ordinær beskæftigelse i to år og bestå en prøve i dansk eller engelsk.
Indførelse af et pointsystem for udlændinge, der ønsker at bosætte sig i Danmark. Uddannelse, sprogfærdigheder, erhvervserfaring, passende alder og ansættelsforhold skal give point, og ved tilstrækkelig mange point kan man få lov til at bosætte sig i Danmark for en tidsbegrænset periode. Systemet skal ikke gælde flygtninge.
Brugerbetaling på kandidatuddannelser, der dog først bliver reel, hvis man efter endt uddannelse bosætter sig i udlandet.
Tiltag for at minimere gruppen af fattige ældre, bl.a. ved indførelse af obligatorisk pensionsopsparing
Udfasning af en del særordninger for ældre, dvs. ydelser, der udløses af, at man har nået en bestemt alder og ikke af et bestemt behov.
Reduceringen af børnechecken, hvor besparelsen bruges på børnenes uddannelse
Indførelse af brugerbetaling på sundhedsområdet, så der bliver en indkomstafhængig betaling for besøg hos praktiserende læger, speciallæger, vagtlæger, skadestuer og når man modtager ambulant behandling eller bliver indlagt på sygehus. Desuden skal alle betale for den første times hjemmehjælp hver måned, og personer med indtægter ved siden af folkepensionen skal betale mere, dog maksimalt for fem timer om måneden.
Velfærdskommissionen fremlagde også deres bud på en skattereform:

Mellemskatten fjernes
Topskattegrænsen øges til 400.000 kr. og topskattesatsen hæves fra 15 til 17 procent
Beskæftigelsesfradraget øges til 11 pct. med maks. skatteværdi på 15.000 kr.
Ensartet beskatning af kapitalindkomst på 33 procent
Ejendomsværdiskatten øges fra 1,0 pct. til 1,5 procent
Ejendomsværdiskat på 1,5 procent af friværdi i andelsboliger
Børnechecken sænkes til 7.500 kr. om året for børn af alle aldre
Brugerbetaling på sygdom på maksimalt 1,0 pct. af bruttoindkomst

[redigér] Reaktioner
Egentligt var det meningen at velfærdskommissionens rapport skulle være baggrund for en række reformer, der i fremtiden skal sikre det danske velfærdssamfund, men allerede kort efter rapporten kom ud blev den skudt ned fra flere sider. Statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde på et pressemøde få timer efter offentliggørelsen, at de dele af rapporten, der havde med ting som skat og brugerbetaling at gøre, ikke vil komme med i de fremtidige velfærdsforhandlinger. Samtidigt sagde Pia Kjærsgaard at små ændringer måske ville komme på tale, men ellers kunne man godt smide rapporten i skraldespanden. Faktisk var Marianne Jelved den eneste der udtrykte sig positivt om rapporten generelt. Socialdemokraterne udtalte sig også positivt om flere af kommisionenes forslag, men mente at efterlønnen skulle bevares. Enhedslisten mente at rapporten var en afvikling mere end en udvikling af veldfærdssamfundet, mens de Konservative mente at det var "rigtige tiltag".

Blandt diverse organisationer udtalte bl.a. Danske Handel & Service sig positivt, mens Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening gerne så at dele af reformen blev implemeteret hurtigere end velfærdskommissionen foreslår. Blandt fagforeninger var der generelt skepsis overfor forslaget om fjernelsen af efterlønnen, mens man så positivt på forøgelse af boligbeskatningen. Den skarpeste kritik af udspillet kom fra Per Schultz-Jørgensen formand for den alternative Velfærdskommission, som mente at velfærd er for alvorlig en sag til udelukkende at overlade til økonomer og som derfor opfordrede til at der blev lavet en ny officiel rapport om den danske samfundsmodel.

En række erhversledere kommenterede også rapporten, og generelt mente de at det var en rigtigt fornuftig rapport, men efterlyste politisk vilje til rent faktisk at gennemføre forslagene. Jess Søderberg fra A.P. Møller-Mærsk sagde f.eks. Jeg synes, at det er sørgeligt, hvis der nu går så megen politik i de udfordringer, der ligger foran os, at vi ikke i tide får vendt udviklingen. Samtidigt sagde Eric Rylberg fra ISS at: Jeg venter, at mange af forslagene gennemføres, da det ellers vil være en politisk falliterklæring.


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. november 2007 af Sherwood (Slettet)

Sig mig følger du aldrig med i politik? Det er da ens pligt som demokratisk borger at deltage. Ellers kan man da ikke forlange eller klage over noget. Alt du spørger om burde være almen viden!

En VK-regering: Et regeringssamarbejde mellem Venstre og Det Konservative Folkeparti.

En VKR-regering: Et regeringssamarbejde mellem ovennævnte samt Det Radikal Venstre.

Skriv et svar til: Haster -hjælp til samfundsfag ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.