Andre fag

bevis

20. november 2007 af The Master (Slettet)
Jeg skal bevise at den har en grænseværdi 1/n ->0 for n->oo.

ER det bare lim(n->0)1/n = oo..?

Så når n->oo for n-> oo, hvordan bevises det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2007 af Euler (Slettet)

Det, du mener, er lim(n->0+)1/n = oo, mens lim(n->0-)1/n = -oo.

Ved brug af terminologien

A = alle
E = eksisterer
~ = tilhører

skal vi bevise, at

A§ > 0 E m ~ N An~N : n >= m => |0-a_n| < §, hvor §>0 er givet.

Det springer os i øjnene, at |0-a_n| = 1/n og 1/n < § <=> n > 1/§.

Hvis vi vælger m således, at m > 1/§, så gælder der n>=m => n<1/§ og dermed |0-a_n| < §.
Dette giver god mening, da der for ethvert tal m~R findes et tal n~N således, at n > r.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2007 af Euler (Slettet)

Så mangler vi iøvrigt entydigheden. Den er intuitivt indlysende.
"Jeg skal bevise at den har en grænseværdi" - her skal du benytte sætningen, som siger at en talfølge højst kan have én grænseværdi.

Det kan umiddelbart bevises indirekte. Jeg vil gøre sådan her:
Betragt talfølgen {a_n}, hvor n = 1,2,..., og antag, at den har grænseværdien a' og a''. Nu vil jeg vise, at denne hypotese medfører absurditet.

Vælg § |a''-a'|/2, således §>0, da a'' er forskellig fra a'. Da a_n -> a' for n -> oo, findes der et N'~N, således n >= N' => |a'-a_n|<§, og da a_n ->a'' for n->oo, findes der et N''~N, således n >= N'' => |a''-a_n| < §. Lad n~N. således n >= N' og n >= N'', får vi trekantsuligheden
|a''-a'|=|a''-a_n+a_n -a'| <= |a''-a_n| + |a_n -a'| < 2§ = |a'' - a'|, hvilket er absurd.

Svar #3
20. november 2007 af The Master (Slettet)

Jeg fatter ikke så meget af det du skriver, men det er sikkert rigtigt nok eftersom jeg har set dine andre besvarelser.

Det er en gym-opgave.. kan det passe at jeg skal have alt det der med? det virker meget strengent! og på et højt niveau

Svar #4
21. november 2007 af The Master (Slettet)

jeg mangler stadig en
når n->oo for n-> oo, hvordan bevises det?

Skriv et svar til: bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.