Musik
Fes dur akkord i en As dur toneart?
16. december 2007 af
hvepse (Slettet)
Hej
Jeg har lavet en analyse af Maple Leaf Rag (A delen), og har støt på en Fes dur akkord (for dem med noder i takt 5 og 6)
problemet er at jeg ikke helt kan regne ud hvad den akkord laver i denne her klaver komposition, når den står i en As dur!?
- Kand det være en formindsket sekst til As dur? (har jeg nemlig fået af vide af en)
Er fuldstændig lost, og skal gerne have hjælp hurtigt tak :)
NB: noderne til Maple Leaf Rag kan evt. findes på hjemmesiden http://www.sheetmusicarchive.net/compositions_b/jop_mapl.pdf så i kan følge med i noderne
På forhånd tak for hjælpen
Jeg har lavet en analyse af Maple Leaf Rag (A delen), og har støt på en Fes dur akkord (for dem med noder i takt 5 og 6)
problemet er at jeg ikke helt kan regne ud hvad den akkord laver i denne her klaver komposition, når den står i en As dur!?
- Kand det være en formindsket sekst til As dur? (har jeg nemlig fået af vide af en)
Er fuldstændig lost, og skal gerne have hjælp hurtigt tak :)
NB: noderne til Maple Leaf Rag kan evt. findes på hjemmesiden http://www.sheetmusicarchive.net/compositions_b/jop_mapl.pdf så i kan følge med i noderne
På forhånd tak for hjælpen
Svar #1
16. december 2007 af Musikipedia (Slettet)
Det ser ud som om at Fb dur akkorden varer 1/2 takt, og at der i den næste halvdel af de to takter er en Eb dur akkord (egentligt er der ikke nogen akkord, men bare en masse Eb'er, men kan vi ikke godt kalde det for Eb dur?). Fb dur = E dur. E dur er tritonussubstitutionen til Bb,og kan altså godt fungere som en Bb akkord. Hvis vi lader Eb'erne i den sidste halvdel af takterne være Eb dur, har vi en tritonussubstitueret vekseldominant (Fb dur), som går til dominanten (Eb). Det er der ikke noget mærkeligt i.
Vi har altså følgende:
Takt 5: I Fb - Eb I = tritonussubstitueret vekseldominant til dominant (i Ab dur).
Takt 6: I Fb - Eb I = tritonussubstitueret vekseldominant til dominant (i Ab dur).
Takt 7: noget Ab mol = Tonika variant.
Du kan også analysere takt 5 og 6, som om stykket skifter toneart fra Ab til Eb, altså hvor Eb nu er Tonika. I så fald er Fb dur en tritonussubstitueret Dominant til tonika (Bb).
Det med den formindskede sekst holder ikke. Så skulle akkorden være Ab mol med lille sekst i bassen. Det har jeg aldrig hørt om!
Vi har altså følgende:
Takt 5: I Fb - Eb I = tritonussubstitueret vekseldominant til dominant (i Ab dur).
Takt 6: I Fb - Eb I = tritonussubstitueret vekseldominant til dominant (i Ab dur).
Takt 7: noget Ab mol = Tonika variant.
Du kan også analysere takt 5 og 6, som om stykket skifter toneart fra Ab til Eb, altså hvor Eb nu er Tonika. I så fald er Fb dur en tritonussubstitueret Dominant til tonika (Bb).
Det med den formindskede sekst holder ikke. Så skulle akkorden være Ab mol med lille sekst i bassen. Det har jeg aldrig hørt om!
Svar #2
16. december 2007 af hvepse (Slettet)
Tak for svaret... jeg havde slet ikke tænkt på det med tritunussubstituon.
Men jeg forstår det meget bedre nu. Det er det når man har været igang med studiretningsprojekt i over en uge nu, så er man ved at være meget træt :P
Men tak for hjælpen.
Men jeg forstår det meget bedre nu. Det er det når man har været igang med studiretningsprojekt i over en uge nu, så er man ved at være meget træt :P
Men tak for hjælpen.
Skriv et svar til: Fes dur akkord i en As dur toneart?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
