Historie

krig...

14. august 2004 af molly (Slettet)
hey..

Jeg vil meget gerne have lidt hjælp omkring den polske-sovjetiske krig i 1920-21.. hvad er det lige der skete der??

og hvorfor havde USA et dårligt forhold til sovjetunion i 1946.. hvad skete der mellem disse to??

Jeg er virkelig væk i det emne..vil meget gerne have lidt hjælp.. såh jeg kan forstå det helt..

mange tak på forhånd..

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2004 af Peden (Slettet)

www.wikipedia.com er et godt sted at starte.

Mht. USA og Sovjet så er en del af grunden ihvertfald "delingen" af tyskland, men prøv at kigge på wikipedia.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. august 2004 af Ktulu (Slettet)

Kan ikke lige huske noget om denne hersens polsk-sovjetisk krig - prøv med din historiebog eller et opslagsværk. Umiddelbart vil jeg skyde på, at det handlede om den russiske revolution, hvor kontrarevolutionær kræfter i Polen har været på spil.

Deling af Tyskland efter 2. verdenskrig er ikke, som ellers nævnt, årsag til fjendskabet, men nærmere symptom derpå. Der blev jo ingen fjendskab mellem Frankrig, England og USA, som også fik zoner i Tyskland.
Det dårlige forhold mellem de tidligere 2.verdenskrigs-allierede USA og Sovjet skyldes andre faktorer. Bl.a.

- Da de efter krigen var de to eneste supermagter, blev de følgelig rivaler - dvs. dette bygger i høj grad på en realistisk indfaldsvinkel (en skole i international politik.)

- Naturligvis skyldes det nye fjendskab også, at disse lande rent ideologisk var dybt uenige, ja faktisk modpoler.

Det eneste, der gjorde USA og Sovjet allierede under 2. verdenskrig, var den fælles fjende Nazi-tyskland. Da denne blev besejret og bortellimineret i 45, var der intet, som kunne samle de to supermagter.

International politik kan faktisk derfor sammenlignes med gruppesociologi. (Fælles fjende = fælles sammenhold osv.)

Håber det var nok, til at få dig i gang...


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2004 af Peden (Slettet)

Var Rusland og "de allierede" rent faktisk allierede (regner med du forstår) ?

Så vidt jeg husker så tog Russerne sig bare af østfronten for til sidst at mødes med USA/Canada/England mfl. i Berlin ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2004 af Samuel (Slettet)

Ad 1.: Sovjet praktiserede interessesfærepolitik. De havde to primære hensyn:
Sikkerhedspolitik: Gennem ca. et århundrede var de røde blevet angrebet hele tre gange gennem Polen. De ønskede derfor den østlige del af Polen, hvilken Polen havde erobret fra Zar-riget i 1921. Endvidere indsatte de Sovjet-venlige regeringer i Polen, Rumænien, Bulgarien og Ungarn. De ønskede også Zar-rigets besiddelser tilbage, herunder bl.a. det østlige Polen og de tre baltiske stater. Desuden ønskede de at tilintegøre Tysklands stilling som stormagt.
Magtpolitik: De ønsker at underlægge hele Østeuropa deres militære kontrol.

USA: Er ikke styret af interessesfærepolitik (jf. Truman-doktrinen af 1823). De ønsker IKKE et delt Tyskland og de ønsker at alle befriede og besatte lande skal have ret til folkevalgte regeringer m.v. Desuden udnyttede de deres intakte produktionsapparat og vældige økonomiske ressourcer (Marshall-hjælpen) til at vinde indflydelse hos vestlige såvel som østlige, europæiske nationer. Dette lykkedes dog ikke helt.

Det var særligt på Jalta- og Potsdam-konference, at uenighederne mellem Sovjet og vestmagterne for alvor trådte frem - se stikordsregistreret i din bog.

Problemstillingerne er selvfølgelig langt mere kompliceret, end dem, jeg præsenterer, men det er i hvert fald heraf, de udspringer.

Du kan bare skrive, hvis der er andet, du ikke forstår, eller hvis du bare vil have uddybet noget... I min klasse er vi også lige gået i gang med den kolde krig :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2004 af Samuel (Slettet)

#3: Sovjet var allierede med vestmagterne.

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2004 af Samuel (Slettet)

Hov, i #4 mener jeg selfølgelig "Ad. 2".

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. august 2004 af Garfield (Slettet)

I 1921 var Sovjet ødelagt af henholdsvis 1 VK og revolutionen, det udnyttede Polen til, forholdsvis ubesværet, at erobre et stort område af Rusland.
Da 2 VK så var slut, ønskede Rusland at få det stykke jord tilbage, dels fordi der hovedsageligt boede russere, dels også fordi Sovjet manglede isfri kyststrækning! man brugte andre argumenter, som fx. at det var en del af det gamle Rusland... mm...

Nu er jeg ikke helt sikker, men jeg mener at det var i 46 at Berlinblokaden blev sat ind. (det kan godt ske at det først var i 47) Men dette gjorde ihvertfald forholdet mellem USA og sojvet mere anspændt, faktisk har vi aldrig været tættere på 3. VK.

Men der var jo mange ting i vejen mellem USA og Sovjet, de var begge bange for hinanden. I USA sås kommunismen som en slags sygdom, en influenza, som skulle holdes i karantæne. USA ønskede ikke at sovjet skulle brede sig mere. I sovjet havde man stor respekt for atombomberne, som man jo vidste USA havde (eller det havde de ikke mere, de sprang deres eneste bomber i Japan) Det havde sovjet ikke før senere...

varm karma
Lasse

Skriv et svar til: krig...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.