Engelsk
IRA
17. april 2008 af
seriøs (Slettet)
Hvad er det for en organisation, der er mest barsk af de to, IRA og UDA/UFF eller hvis der evt. er en tredje der er endnu værre.
På forhånd tak :o)
På forhånd tak :o)
Svar #1
17. april 2008 af Da-ted (Slettet)
Sådan som jeg opfatter det er det svært at sige hvem der er mest barsk, men jeg synes at mene at IRA eller mere specifikt Provisional IRA er dem der har myrdet flest. De var ret psykopatiske en overgang, men UFF har heller ikke ligget på den lade side.. Jeg vil mene at dit spørgsmål er et stort vurderingsspørgsmål, ligesom hvis du havde spurgt hvem der var mest barsk af tyskland og frankrig/england under første verdenskrig
Svar #3
18. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Som Da-ted skriver: Hvordan afgør man, hvem der er mest ´barsk'?
'Barsk' er jo ikke et særlig veldefineret begreb. Er det antal dræbte? Over hvor lang tid? Hvornår?
Jeg mener: IRA startede 1916, UDA/UFF først i 1971.
Din eneste mulighed for at skaffe dig et overblik er at finde facts om organisationerne i forskellige kilder.
Hvis du er i gang med at skrive en opgave om den irske konflikt, så prøv at gå ned på biblioteket i morgen, lørdag. De har en glimrende online-artikelsamling, der hedder Faktalink (www.faktalink.dk)
Der er også adgang til Faktalink gennem Skoda http://skoda.emu.dk/.
I Faktalink findes følgende artikler om den irske konflikt og om IRA:
Den irske konflikt (1998)
- Introduktion til den irske konflikt
- Fakta om Republikken Irland
- Fakta om Nordirland
- Historien bag den irske konflikt fra 1100-1900
- Den irske konflikt fra 1900-1968
- The Troubles i Nordirland
- Parterne i den irske konflikt
- Fredsprocessen i Nordirland
- Tæt på en fredsløsning i Nordirland i 1998
IRA og den nordirske fredsaftale (2001)
- IRA og de andre
- Kilder
I de to artikler er der omtalt mange gode kilder, men dit bibliotek kan også have andre, nyere kilder end dem, der er omtalt i Faktalink.
Man skal altid være kritisk med sine kilder. Det gælder i særlig grad for et så konfliktfyldt område med store interessemodsætninger som den irske borgerkrig, og der kan det være rigtig godt at benytte flere forskellige kilder med forskellige indfaldsvinkler.
På biblioteket kan du også få adgang til en række leksika, Fx "Gyldendals online leksikon" og "Encyklopedia Britannica", som er kendt som store, velafbalancerede og seriøse leksika. Britannica har du også adgang til gennem Skoda http://skoda.emu.dk/.
På nettet har du fri adgang til
* det venstreorienterede leksikon.org http://www.leksikon. org (slå op på Irland og på IRA) og til
* den engelske Wikipedia: http://www.en.wikipedia.org
Men som sagt: Vær kritisk, for du er inde i et minefelt, hvor der er MEGET forskellige synsvinkler og interesser på banen!
En vigtig ting, når man skal søge på forkortelser: I mange opslagsværker skal man ikke slå op på forkortelsen, men på det som forkortelsen står for. I dit tilfælde skal du altså huske at søge på:
* IRA = Irish Republican Army
* UDA = Ulster Defence Association
* UFF = Ulster Freedom Fighters
Det gælder ikke mindst i Wikipedia!
'Barsk' er jo ikke et særlig veldefineret begreb. Er det antal dræbte? Over hvor lang tid? Hvornår?
Jeg mener: IRA startede 1916, UDA/UFF først i 1971.
Din eneste mulighed for at skaffe dig et overblik er at finde facts om organisationerne i forskellige kilder.
Hvis du er i gang med at skrive en opgave om den irske konflikt, så prøv at gå ned på biblioteket i morgen, lørdag. De har en glimrende online-artikelsamling, der hedder Faktalink (www.faktalink.dk)
Der er også adgang til Faktalink gennem Skoda http://skoda.emu.dk/.
I Faktalink findes følgende artikler om den irske konflikt og om IRA:
Den irske konflikt (1998)
- Introduktion til den irske konflikt
- Fakta om Republikken Irland
- Fakta om Nordirland
- Historien bag den irske konflikt fra 1100-1900
- Den irske konflikt fra 1900-1968
- The Troubles i Nordirland
- Parterne i den irske konflikt
- Fredsprocessen i Nordirland
- Tæt på en fredsløsning i Nordirland i 1998
IRA og den nordirske fredsaftale (2001)
- IRA og de andre
- Kilder
I de to artikler er der omtalt mange gode kilder, men dit bibliotek kan også have andre, nyere kilder end dem, der er omtalt i Faktalink.
Man skal altid være kritisk med sine kilder. Det gælder i særlig grad for et så konfliktfyldt område med store interessemodsætninger som den irske borgerkrig, og der kan det være rigtig godt at benytte flere forskellige kilder med forskellige indfaldsvinkler.
På biblioteket kan du også få adgang til en række leksika, Fx "Gyldendals online leksikon" og "Encyklopedia Britannica", som er kendt som store, velafbalancerede og seriøse leksika. Britannica har du også adgang til gennem Skoda http://skoda.emu.dk/.
På nettet har du fri adgang til
* det venstreorienterede leksikon.org http://www.leksikon. org (slå op på Irland og på IRA) og til
* den engelske Wikipedia: http://www.en.wikipedia.org
Men som sagt: Vær kritisk, for du er inde i et minefelt, hvor der er MEGET forskellige synsvinkler og interesser på banen!
En vigtig ting, når man skal søge på forkortelser: I mange opslagsværker skal man ikke slå op på forkortelsen, men på det som forkortelsen står for. I dit tilfælde skal du altså huske at søge på:
* IRA = Irish Republican Army
* UDA = Ulster Defence Association
* UFF = Ulster Freedom Fighters
Det gælder ikke mindst i Wikipedia!
Skriv et svar til: IRA
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
