Andre fag

MEDIEFAG - filmanalyse

10. maj 2008 af Lisa02 (Slettet)
Hej,

jeg har et par spg. til alle dem der har mediefag på højniveau og ellers dem der kan være i stand til at hjælpe.

Når man skal analysere et filmklip i mediefag, hvad skal man så starte helt basalt, at kigge på?
Skal man f.eks. lægge mærke til, at klippet starter med en panorering for at udpege hovedpersonen eller et udtrækket område?

Svar #1
10. maj 2008 af Lisa02 (Slettet)

- Desuden har jeg lige et spg til.

Der står i min bog, at panorering er en drejning omkring kameraets lodrette akse. MEN... lodret er jo OP, og når kameraet drejer lodret, så er det jo ikke længere en panorering men en TILT?

DEr står fx. at dens formal er et følge et motiv i det vandrette plan?

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2008 af SomeOneMore (Slettet)

Når kameraret drejer omkring den lodrette akse betyder det at kameraret drejer rundt. Det er altså rigtig nok.
Prøv at forestille dig at du stak en kæmpe pind ned igennem kameraret, og så skubbede til kameraret så det drejede rundt om sig selv, med pinden i midten. Det er dette der menes med "rundt om kamerarets lodrette akse".

Hvad du skal starte med at analysere på afhænger af filmen. Jeg tror det du hentyder til er, at du vil starte med indledningens komposition, hvilket ikke er et ringe udgangspunkt. Dog kan det være filmklippet er bygget op på en sådan måde at det vil være mere naturligt i klippets sammenhæng at fokusere på noget andet.

De tekniske virkemidler er kun et middel hvis de underbygger en historie/et budskab i det pågældende sekvens. En teknisk analyse er ikke meget værd i sig selv. Den skulle gerne kunne sammenholdes med et budskab/historie, således at man faktisk kan tale om "virkemidler" - hvis du forstår.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2008 af SomeOneMore (Slettet)

Fantastisk så mange gange det lykkedes mig at skrive »kameraret« uden at bemærke fejlen :)

Svar #4
11. maj 2008 af Lisa02 (Slettet)

dvs. at jeg f.eks. ikke skal fokusere så meget på, at der eksempelvis er brug panorering, tilt skævbilled osv. ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2008 af SomeOneMore (Slettet)

Det jeg mener er, at begreberne som panerering, tilt m.v. selvfølgelig skal bruges, da det er fagudtryk, men kun hvis du har en relevant kontekst at bruge dem i, som eksempelvis når du fortæller om hvilken effekt den pågældende "panorering" har på signalerne/budskabet i den pågældende sekvens.

Det er svært for mig at sige præcis hvordan du skal gøre, for det afhænger af hvad jeres pensum er. Har i kun lært om en teknisk filmanalyse, uden at skulle forholde jer så meget til associationer, budskab, symboler, metaforer, psykologiske virkemidler o.l. er det selvfølgelig ikke noget du behøver at inddrage.

Og som nævnt før, afhænger det også af hvad filmen/klippet ligger op til.

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2008 af SomeOneMore (Slettet)

Se på det som analyse af en novelle i dansk. Hvis du bare sad og forklarede hvordan opbygning og komposition, kommasætning, rim, ordklasser m.v. var i teksten, fortæller dette jo intet om den egentlige tekst. Disse elementer kan derimod være et værktøj til at frembringe et budskab, en følelse eller lignende i teksten.

Skriv et svar til: MEDIEFAG - filmanalyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.