Samfundsfag

almen,særinteresse og koratisme

02. juni 2008 af studentpigen (Slettet)
hej
a.
er der nogen der gider, forklar præsic hvad almeninteresse og særinteresse er? har læst det, men det var lidt svært at forstå. måske give et, eksempel på det. det vil var dejligt.

b.
og lige kort hvad de mener med, interesseorganationer får indflydelse på lovgivning og administration på mangfoldige måder. det kan være ignnem

trepartsforhandlinger:
arbejdsgiver
regering/embedsmænd
lønmodtager

hvad mener de med det og kan i giv nogle eksempler på det

c.
hvad er korporatisme?


håber for svar

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2008 af Vinæs (Slettet)

a. Almeninteresse: Interesser for hele Danmarks befolkning, fx øget økonomisk vækst (flere penge).
Særinteresse: Interesse for en specifik gruppe, fx arbejdsgiverne vil være interesseret i at betale lave lønninger, hvorimod arbejderne ( en anden særinteresse) vil være intereseret i høj løn.

c. Korporatisme er en teori om hvordan interesseorganisationer er opbygget. Ideen er at særinteresser (interesseorganisationer) er opbygget ligesom firmaer (korporationer). Disse firmaer yder et produkt der er at få indlfydelse på regeringer osv., og bliver betalt for det produkt af folk der deler deres interesse. Indbygget i teorien korporatisme er også at interesseorganisationerne har priviligerede muligheder for at få indflydelse på staternes beslutningsproces gennem høringer eller bestikkelse.

Skriv et svar til: almen,særinteresse og koratisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.