Dansk

Herman Bang - Pernille

16. juni 2008 af jamile.. (Slettet)
nogle der har læst den?

nogle der kan hjælpe mig med hvad jeg kan skrive om tid, sted og miljø til den?


nogle der har idér til hvordan jeg kan sætte den op til herman bang's Irene holm?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2008 af blix (Slettet)

sry har læst dem men kan ikke huske dem :)

Brugbart svar (1)

Svar #2
17. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Prøv at søge i forumposterne, der har været en del diskussionstråde om Herman Bangs Pernille.
Jeg fandt lige denne med noget substans, mendder kan være andre :) https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=389696

Brugbart svar (4)

Svar #3
17. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Arkiv for dansk litteratur har en lille omtale her: http://www.adl.dk/adl_pub/fportraet/cv/ShowFpItem.xsql?nnoc=&ff_id=1&p_fpkat_id=fskab (søg på siden på Pernille). Det giver dig et hint om tiden.

Tid: ca. 1880. Novellens tid strækker sig over knapt ét døgn: Fra eftermiddagen før Karnevals-aftenen til næste dags eftermiddag. Altså:
* Eftermiddag: Forberedelse, udklædning/iscenesættelse, forventning, identitetsskift til (yndig) tjenestepige: lavere klasse, hvor seksualiteten er mere acceptabel end i borgerskabet. Tænk på Matador, hvor det er bankassistenter og tjenestepiger, der bliver gravide i utide.
* Karnevalsaftenen: Først skuffelsen, da hr Herløv ikke er kommet, eksalteringen (ophidselsen) i samværet med ham. Dette er Marie/Pernilles klimaks!

* Nat og morgen. Den lille uerfarne og romantiske sjæl tror, hendes lykke er gjort. Har ikke forstået samfundets økonomisk betingede brutalitet og dobbeltmoral (manbilder de unge piger noget romantisk sludder på ærmet, men mange borgerlige ægteskaber indgås efter økonomisk kalkyle = et passende parti)

* Næste dags eftermiddag: Realiteterne falder ind af brevsprækken i form af Hr Heløvs nøgterne brev. Han har givet været romantisk og seksuelt betaget af den lille kønne borgerpige i tjenestepige-dress, men har bestemt ikke tænkt sig at risikere sine økonomiske muligheder ved at binde sig til hende.

Sted: Dansk købstad, kan være København eller en anden "Korsbæk-lignende" købstad, fx Horsens

Miljø: Bedre borgerskab. Onkel William har tjenestepige (Jomfru Olsen). Familien er i et miljø, der bruger meget tid på at besøge hinanden. De unge mennesker har ikke råd til at gifte sig, og de får ikke lov at "følge deres lyster"

* Titelpersonen, den unge pige Marie Holm, arbejder ikke, men 'sværmer' over af romantiske længsler, har ingen reelle erfaringer. Hun bor - ubeskæftiget - hos sin onkel og tante. Borgerskabet passer godt på deres unge piger.
* Hr Herløv er giftemoden, men har ikke råd. Han klarer sandsynligvis 'presset' ved at have et erotisk forhold til en gift kvinde, "den smukke Fru Kramer". Han er klart betaget af Marie forklædt som Holberg-tjenestepige, men er 'fornuftig' nok til at skynde sig at melde fra næste dag. I forholdet til Fru Kramer har han fundet et praktisk arrangement, han kan leve med, indtil han får råd til at gifte sig - eller finder et godt parti. Og Marie er næppe et RIGTIG godt parti. Vi har grund til at tro, hun ender sit liv som "skyggetante", jfr Elisabeth Friis i Matador.

Vær lige opmærksom på, at Matador starter omkring 1930, altså 50 år efter denne novelle. Men mange af borgerskabets værdier er de samme som på Herman Bangs tid, 50 år tidligere. Det er dem, Lise Nørgaard (der har skrevet Matador over egne erfaringer) gør oprør mod som HÅBLØST gammeldags.

Lighed med Irene Holm: Pernille, som er karnevalsfiguren, hedder Marie Holm, så de har samme efternavn. De har samme personlighedstype: "Stille eksistenser", lidt svage og naive unge kvinder, der ikke får udfoldelsesrum. En personlighedstype som er meget karakteristisk for Herman Bangs forfatterskab.
Irene Holm kunne godt være en 20-25 år ældre udgave af Marie Holm. Hvis hun ikke bliver gift, hvad skal hun så leve af, når onkelen dør? Hun kan blive lærerinde af en slags. Hvis hun kan danse, kan hun fx blive danselærerinde som Irene.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2008 af kuwn (Slettet)

hvad med motiv og tema`?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2009 af laresencamilla (Slettet)

hej er der nogen der ved havd herman bangs kendetegn er ? på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2009 af Mehmetc (Slettet)

tema: fortid vs. fremtid

motiv: man må slippe sin fortid og komme videre, da livet fortsætter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. maj 2013 af ThessaS (Slettet)

#5


hej er der nogen der ved havd herman bangs kendetegn er ? på forhånd tak :) - Han skriver om de svage og ensomme, da han selv føte sig ensom pga. sin hemmelighed, at han var homoskesuel, og var konstant bange for at hemmeligheden blev opdaget.


Skriv et svar til: Herman Bang - Pernille

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.