Samfundsfag

Samfundsfag

26. marts 2003 af Casanova (Slettet)
Hej.
Jeg er igang med at skrive en større samfundsfags rapport, og i min diskussion skal jeg inddrage, "hvilke sammenhænge der er mellem samfundsforandringer og individets identitet".

Håber, at der er nogle som kan hjælpe.

På forhånd tak.

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2003 af Kaare (Slettet)

Tja... et bud på en indfaldsvinkel kunne for eksempel være marxismens ide om hvordan individets identitet og verdenssyn skabes af det samfund det lever under. Ideologi og livsverden er så et resultat af de siddende magthaveres kamp for at legitimere deres magt gennem en "skabt" ideologi der gennemsyrer hele samfundets opbygning. Samfundsforandringer sker så i revolutioner når den samfundsmæssige undertrykkelse bliver så stor at den ideologiske overbygning ikke længere kan holde de revolutionære kræfter i skak - altså netop når de undertryktes identitet ændrer sig fra at være underlagt den herskende ideologi til udelukkende at repræsentere egen interesse. Efter den uundgåelige revolution vil de tidligere revolutionære blive den nye magtelite og samfundet vil indrette sig efter dette. Det vil sige at individernes indentitet også bliver formet efter de nye magthaveres interesse i at beholde magten indtil den næste revolutionære process sætter ind.

Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

En anden indfaldsvinkel kunne være af sociologisk art ved at eksempilficere.
Antony Giddens har, synes jeg, en glimrende analyse på det moderne samfund indvirkning på menneskets identitet i den vestlige verden.
Der kan du givetvis, mener jeg, finde gode svarelementer.

Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

En hurtig søgning på nettet har givet følgende :
Een af de vigtigste karakteristika ved "det moderne", ifølge Giddens, er selvets evne til at reflektere såvel på et institutionelt som på et individuelt plan. Moderniteten konstitueres simpelthen i og gennem refleksivt anvendt viden, og står i en vis forstand i modsætning til de præmoderne samfundstypers refleksive evne (Giddens kalder denne type for refleksiv handlingsregulering), som begrænser sig til at genfortolke og afklare tradition - og herunder ritualer - med større vægt på fortid end fremtid.
Prøv at se på : http://www.rucnyt.ruc.dk/old/9697/12/969712-25.html
hvis du er interesseret.

Med venlig hilsen.
Pierre

Svar #4
27. marts 2003 af Casanova (Slettet)

Mange tak for jeres indlæg begge to.

Al respekt til dig Pierre, men jeg synes, at Kaares indlæg er mere relevant i den sammenhæng, men ellers er det noget meget spændende du har fundet..

Takker begge to..




Brugbart svar (1)

Svar #5
27. marts 2003 af Kaare (Slettet)

Jeg tror det kommer lidt an på hvilken retning du gerne vil have opgaven skal tage. Hvis du ønsker et historisk og dynamisk perspektiv er det en anden type teorier du skal have fat i end hvis du ønsker en analyse af den nuværende samfundsidentitet. Jeg tror mit indlæg var et bud på det første (en teori om historisk dynamik) og Pierres var et bud på det andet (en sociologisk analyse af den moderne identitet. Ikke at jeg vil gøre mig klog på det for jeg ved meget lidt om Giddens og ligeledes ved jeg ikke helt hvilken type opgave der er blevet lagt op til men jvf. citatet om opgaveformuleringen lyder det som om der i hvert fald skal være et vist historisk perspektiv.

Brugbart svar (1)

Svar #6
27. marts 2003 af Kaare (Slettet)

For øvrigt så er en god kilde til den marxistiske analyse "Den tyske ideologi" hvis du skulle beslutte dig for at sætte dig direkte ind i emnet.

Svar #7
28. marts 2003 af Casanova (Slettet)

Att Kaare
Min intention var egentlig, at jeg vil skrive det på en mere sociologisk måde end fra et historisk og dynamisk perspektiv.
Men jeg helder mere til dit bud, selvom du siger det omvendte!!

Tror du, at det vil være forkert at sammensætte det på den måde, som jeg gør?? el forslår du, at jeg bruger Pierres sociologiske bud...

Mvh Jay jay

Svar #8
28. marts 2003 af Casanova (Slettet)

Jeg vil nok sige, at dit bud var ideologisk og det synes jeg kunne være spændende at inddrage i min diskussion..

Jeg har talt med min lærer om det, han synes det ville være fint, hvis jeg brugte den ideologiske synsvinkel..

Brugbart svar (1)

Svar #9
28. marts 2003 af Kaare (Slettet)

Tja... der er vel for så vidt ikke noget i vejen af at du skulle kunne vælge at anvende analysen på det nuværende samfund specifikt. Jeg mener IKKE at der er noget synderligt ideologisk over selve ideen om den historiske proces jeg beskrev idet den for så vidt ikke indeholder nogen værdidomme. Din opgave kommer derimod nok til at være ideologisk diskussion eller sammenligning hvis du tager stilling til det nuværende samfund ud fra analysen. Det er det andet led af Marx - hans historiske analyse er der for så vidt ikke noget ideologisk over men han anvender den for at begrunde sin ideologi ligesom den kan anvendes som et historisk argument for et stort antal andre ideologier/samfundssyn. Men eftersom du jo ikke skal skrive et ideologisk manifest og ikke har tænkt dig at skrive historisk er det vel egentlig ikke så meget et spørgsmål om at "vælge" den tilgang jeg foreslog ELLER den Pierre foreslog. Du skal vel så netop have en form for diskussion af forskellige tilgange til identitetens sammenhæng med samfundet og bruge dette som baggrund for din egen konklusion...

Skriv et svar til: Samfundsfag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.